Jak pysznie gotować małże: kilka przepisów i tajemnic, jak wybierać i przechowywać

Jak pysznie gotować małże: kilka przepisów i tajemnic, jak wybierać i przechowywać

Jak pysznie gotować małże: kilka przepisów i tajemnic, jak wybierać i przechowywać

Olga Siutkina 05 kwietnia 2024 r

Te małże od tysięcy lat zachwycają ludzkość swoim najdelikatniejszym, lekko słonym mięsem. Jak wybrać, na co zwrócić uwagę, co lepsze – świeże czy mrożone, jakie właściwości zdrowotne mają małże i jak je prawidłowo jeść.

Jak pysznie gotować małże: kilka przepisów i tajemnic, jak wybierać i przechowywać

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Które małże można jeść, a które nie?
  • Jak przechowywać świeże małże
  • Takie różne małże. Które kupić?
  • Na co zwrócić uwagę wybierając mrożone małże
  • Które małże są najsmaczniejsze?
  • Rozmrażać czy nie?
  • Jak gotować
  • Ile czasu zajmuje gotowanie małży?

Które małże można jeść, a które nie?

Zdecydowanie nie należy jeść małży rzecznych. Nieważne, jak cię przekonują.

Początkowo małże morskie i oceaniczne pozyskiwano w sposób naturalny z obszarów przybrzeżnych, gdzie mieszkańcy mogli sobie pozwolić na spożywanie ich na świeżo. Ale czasy się zmieniły i obecnie wiele krajów hoduje małże w sztucznych warunkach. Dostarczane są na cały świat w postaci głęboko mrożonej, gotowanej i mrożonej lub w puszkach.

Klatki na małże istnieją od czasów starożytnego Rzymu. Ale dopiero od XIII wieku ludzie zaczęli aktywnie zajmować się hodowlą skorupiaków. Według legendy sposób ich uprawy wymyślił Irlandczyk Patrick Walton. W 1235 roku rozbił się statek i aby się wyżywić, łapał ptaki, wbijając w wodę żerdzie i rozpinając między nimi sieć. Ptaki nie zostały dobrze złowione, ale Patrick zauważył, że małże przyczepiły się do żerdzi i rosły zaskakująco szybko.

Które małże osobiście najchętniej bym kupił? Nie mieszkamy na obszarze przybrzeżnym. Dlatego pomimo tego, że na rynku mamy żywe małże, kupuję świeże mrożone i gotowane-mrożone. I konserwowe – jeśli po prostu trzeba szybko dodać je do sałatki.

Nie ufam małżom trzymanym w akwariach. A ich cena jest znacznie wyższa. Jeśli mimo to smakosze dokonają wyboru na korzyść żywych, dość łatwo jest odróżnić żywego mięczaka od martwego. Żywy będzie mocno ściskał zastawki – jego mięsień jest bardzo mocny, a martwy będzie lekko otwarty o 2-3 mm. Ale podczas obróbki cieplnej wszystko będzie dokładnie odwrotnie – martwy mięczak pozostanie zamknięty, ale żywy otworzy się szeroko. Martwe małże mogą również pachnieć amoniakiem. Jedzenie takich małży jest niebezpieczne.

Jeśli mieszkasz nad morzem-oceanem, szczerze Ci zazdroszczę – masz znacznie większą szansę na zakup świeżych, smacznych małży.

Jak przechowywać świeże małże

Włóż świeże małże do miski, przykryj wilgotnym ręcznikiem kuchennym i wstaw do lodówki. Zwilż ręcznik, jeśli wyschnie. Nie trzeba napełniać małży wodą ani wkładać ich do plastikowej torby. Świeże małże najlepiej wykorzystać jak najszybciej. Można je przechowywać nie dłużej niż 1 dzień.

Małże są szczególnie dobre od połowy lipca do końca marca. Ale w zasadzie, w przeciwieństwie do ostryg, można je jeść przez cały rok, niezależnie od braku litery „P” w nazwie miesiąca.

No cóż, pójdziemy do sklepu po mrożone małże. Nowoczesne technologie umożliwiają szybkie zamrażanie złowionych owoców morza bez utraty jakości.

Takie różne małże. Które kupić?

Światowy rynek sztucznej uprawy i dostaw małży ukształtował się już dawno. Gatunków jest całkiem sporo. Porozmawiajmy o najczęstszych.

Obecnie większości skorupiaków nie łowi się na wolności, lecz hoduje się je w sztucznych warunkach. Przede wszystkim są to Azja Wschodnia, Europa, Ameryka Północna, Australia i Nowa Zelandia. Nasz rynek jest zdominowany przez Nową Zelandię, Chile i Chiny. Jeśli weźmiemy pod uwagę dostawców krajowych, to właśnie ta część owoców morza nie jest uprawiana w gospodarstwach wodnych, ale jest łowiona w sposób naturalny.

Liderem w imporcie jest Nowa Zelandia z dwoma rodzajami dużych małży – zieloną i niebieską. Zielone mają naprawdę szmaragdową obwódkę na zaworach, ich długość wynosi 7-10 cm. Niebieskie, które w rzeczywistości są prawie czarne, są nieco mniejsze – 5-7 cm. Niebieskie są smaczniejsze – mięso jest bardziej miękkie w przeciwieństwie do większych, zielonych. I odpowiednio, niebieskie są droższe.

Przychodzą do nas w klapach, półfałdach i wyczyszczone. I dzielą się na świeżo mrożone i gotowane-mrożone.

Na co zwrócić uwagę wybierając mrożone małże

Drzwi muszą być nienaruszone, bez odprysków i uszkodzeń. Zamknięte małże zazwyczaj dostarczane są w dobrym stanie nadającym się do sprzedaży. Ale oczyszczone produkty należy traktować ostrożniej. Mięsa ze skorupiaków nie należy zamrażać na stałe, a w opakowaniu nie powinno być dużo śniegu. Obydwa mogą wskazywać, że produkt został rozmrożony podczas transportu, co znacząco wpływa na jego jakość.

Które małże są najsmaczniejsze?

Świeżo mrożone czy gotowane mrożone? Oczywiście, pierwszy. A wśród produktów świeżo mrożonych – te mrożone w skrzydełkach. Mają w sobie jeszcze cenny sok, który oprócz smaku samych małży doda blasku każdemu daniu.

Małże. Rozmrażać czy nie?

Małże bez muszli, obrane, można gotować zaraz po wyjęciu z zamrażarki. Małże w płatkach lub półfałdach należy najpierw rozmrozić. Na kilka godzin przed pieczeniem wyjmij je z zamrażarki i włóż do lodówki.

Małże. Jak gotować

Istnieje wiele sposobów przyrządzania małży. Co więcej, wszystko zależy od obszaru przybrzeżnego, w którym łowione są skorupiaki.

Małże gotuje się na parze, grilluje, smaży w głębokim tłuszczu, gotuje na patelni z dodatkiem białego wina i pietruszki; w Hiszpanii jest to niezbędny składnik do przygotowania paelli; we Włoszech małże wkłada się do ravioli i gotuje ulubioną zupę z małży z czosnkiem, selerem i cebulą. Brytyjczycy wolą zupę z cydrem, porem i natką pietruszki, doprawioną śmietaną. Francuzi, słynni smakosze, przygotowują zupę z małży z naparem anyżowym i estragonem, a jako przystawkę podają ją z sosem ravigote. A może podoba Wam się to – szaszłyki z małży? Żeby było jasne, rzut to szaszłyk.

„Po ugotowaniu zdejmujemy z nich skorupki, miękkie korpusy wkładamy do rondelka i długo dusimy z selerem, gałką muszkatołową i goździkami, a sos powinien wyglądać tak: piwo z masłem, należy je też podawać z tostami tost na maśle” – Charles de Coster, autor nieśmiertelnej „Legendy o Ulenspiegelu” wiedział, o czym mówi. W końcu małże w piwie to klasyczny flamandzki przepis.

Ile czasu zajmuje gotowanie małży?

Małże gotują się bardzo szybko.

  • Świeżo mrożone (wcześniej rozmrożone) w skorupkach – 7-10 minut.
  • Obrane świeże mrożone – 5-7 minut.
  • Gotowane i mrożone w muszlach – 3-4 minuty.
  • Świeże w skorupkach – 4-6 minut.
  • Obrane gotowane-mrożone – 2-3 minuty.

Teraz przygotujmy mieszankę z małżami.

Solanka z małżami na patelni
Solanka z małżami na patelni

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • świeżo mrożone obrane małże – 400 g
  • kapusta świeża lub kiszona – 600 g
  • cebula średnia – 1 szt.
  • marchew średnia – 1 szt.
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki. l.
  • olej roślinny – 2 łyżki. l.
  • ogórek kiszony – 2 szt.
  • wino białe – 70 ml
  • oliwki lub oliwki czarne – 10 szt.
  • kapary – 2 łyżki. l.
  1. Przygotuj duszoną kapustę. Cebulę pokroić w ćwiartki pierścieni. Kapustę pokroić w paski, a marchewkę zetrzeć na grubej tarce.
  2. Rozgrzej olej roślinny na patelni i podsmaż cebulę i marchewkę.
  3. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i smażyć 2 minuty.
  4. Na wierzchu ułóż posiekaną kapustę, przykryj i gotuj przez 12-15 minut, nie mieszając. Kapusta kiszona będzie gotowana dłużej.
  5. Małże usmaż na osobnej patelni. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj małże, nie rozmrażając.
  6. Wlać białe wino i doprowadzić do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut.
  7. Wymieszaj kapustę i sprawdź, czy jest gotowa. Sól i pieprz do smaku.
  8. Ogórki pokroić i dodać do kapusty.
  9. Jeśli kapusta jest już prawie gotowa, dodaj małże, oliwki, ogórki i kapary. Mieszać.
  10. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty.
  11. Zdjąć z ognia, dać naczyniu odpocząć i podawać posypane natką pietruszki.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #tajemnice gotowania #małżePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja