Słoik zimowego dżemu, ziołowa oliwa z oliwek, domowy ocet jabłkowy, dzbanek pasztetu lub chutneyu zawsze witany jest w Nowym Roku z wdzięcznością i radością. Bardziej elegancką i świąteczną opcją jest kilka rodzajów domowych ciasteczek i słodyczy, robionych z miłością i pięknie opakowanych.
Cukierki truflowe są dobre, bo po pierwsze wszyscy je uwielbiają, po drugie są dość proste w wykonaniu, a po trzecie można im nadawać różne smaki, kształty, a nawet kolory. Cukierki dla dorosłych mogą być aromatyzowane alkoholem i wykonane z ciemnej czekolady.
A w wersji dla dzieci alkohol zastępuje się sokiem owocowym lub syropem i lepiej jest używać czekolady o niższej zawartości kakao.
Trufle pomarańczowe z kandyzowanymi owocami dla dzieci
Czego potrzebujesz:
- 50 g czekolady pomarańczowej 47% kakao
- 65 g gorzkiej czekolady 72% kakao
- 75 ml śmietany, 33% tłuszczu
- 20 g masła
- 1 łyżka. l. dżem pomarańczowo-cytrynowy
- 10 g cukru pudru z naturalną wanilią
- 50 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki l. sok pomarańczowy
- szczypta drobnej soli morskiej
- ciemne kakao w proszku do panierowania trufli
Co zrobić:
Podgrzać sok pomarańczowy, gorącym sokiem zalać kandyzowane owoce i pozostawić do zaparzenia na pół godziny pod przykryciem. Kandyzowane owoce przełóż na sitko.
Podgrzej śmietankę, aż będzie bardzo gorąca, ale nie gotuj. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać na gładką masę, dodać miękkie masło. Dodać dżem, wanilię, sól, kandyzowane owoce i ponownie wymieszać. Pozostaw mieszaninę w lodówce na 8 godzin, aby stwardniała.
Przesiej kakao w równą warstwę przez drobne sito na talerz. Z masy czekoladowej uformuj 12-14 okrągłych kulek tej samej wielkości rękami i obtocz je w kakao. Strząśnij nadmiar kakao, umieszczając cukierki na sicie. Włóż trufle do lodówki na 1-2 godziny.
Trufle pomarańczowe dla dorosłych
Czego potrzebujesz:
- 30 g czekolady pomarańczowej 47% kakao
- 85 g gorzkiej czekolady 72% kakao
- 75 ml śmietanki 33% tłuszczu
- 20 g masła
- 1 łyżka. l. ciemny rum lub likier pomarańczowy
- 10 g cukru pudru z naturalną wanilią
- 2-3 paski skórki pomarańczowej
- szczypta drobnej soli morskiej
- jasny proszek kakaowy do panierowania trufli
Co zrobić:
Podgrzej śmietankę, aż będzie bardzo gorąca, ale nie gotuj. Skórkę zalać gorącą śmietaną i pozostawić pod przykryciem na 10-15 minut.
Usuń skórkę, ponownie podgrzej śmietankę i polej ją pokruszoną czekoladą.
Dodaj miękkie masło, mieszaj, aż masa będzie gładka. Dodać wanilię, sól, rum lub likier i ponownie wymieszać. Pozostaw mieszaninę w lodówce na 8 godzin, aby stwardniała.
Cukierki formujemy analogicznie jak trufle z kandyzowanymi owocami.
Trufle orzechowe dla dzieci i dorosłych
Czego potrzebujesz:
- 50 g czekolady mlecznej 30% kakao
- 65 g gorzkiej czekolady 72% kakao
- 75 ml śmietanki 33% tłuszczu
- 15 g masła
- 1 łyżeczka olej z orzechów włoskich
- 120-130 g orzechów włoskich lub laskowych
- szczypta drobnej soli morskiej
- 1-2 łyżeczki likier orzechowy (tylko wersja dla dorosłych)
Co zrobić:
Małą prostokątną blachę wyłóż pergaminem.
Orzechy lekko podsmaż na suchej patelni, usuń skórkę i pokrój w okruchy.
Podgrzej śmietankę, aż będzie bardzo gorąca, ale nie gotuj. Na śmietanę wlać pokruszoną gorzką i mleczną czekoladę, wymieszać, dodać sól, miękkie masło, masło orzechowe, wymieszać na gładką masę. Dodać likier (jeśli używasz), 80 g pokruszonych orzechów i ponownie wymieszać. Powstałą masę wlać do formy i wyrównać. Wstawić do lodówki na 8-10 godzin.
Wyjmij pergamin z masą truflową z formy, odwróć go i połóż na desce. Wytnij prostokątne cukierki i obtocz je w pozostałych okruchach orzechów. Włóż trufle do lodówki na 1-2 godziny.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #czekolada #nowy rok #trufla #Elena Motova #cukierkiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych