Jak prawidłowo upiec kurczaka w piekarniku i wybrać do niego ciekawe dodatki

Jak prawidłowo upiec kurczaka w piekarniku i wybrać do niego ciekawe dodatki

Jak prawidłowo upiec kurczaka w piekarniku i wybrać do niego ciekawe dodatki

gastronomia 29 października 2021 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Pieczony kurczak nigdy nie może się nie udać. Zarówno w dni powszednie, jak i w święta zachwyca zgromadzonych przy stole złocistobrązową skórką i pysznym aromatem. A ciekawe wypełnienia pozwalają za każdym razem spojrzeć na to w nowy sposób.

Pieczony kurczak

Pieczony kurczak

Jeśli wstępnie zamarynujesz kurczaka w soku z marynaty, stanie się bardziej soczysty i delikatny w smaku. Nawiasem mówiąc, nie jest konieczne trzymanie go w roztworze soli przez 12 godzin; czas ten można skrócić do 3 godzin przed gotowaniem, jeśli nie miałeś na to czasu, na przykład poprzedniego wieczoru lub tuż przed gotowaniem. Poranek.

8 porcji, czas gotowania 2 godziny + 12 godzin

Czego potrzebujesz:

  • 1 kurczak o wadze 2–2,5 kg
  • 1,5 łyżki. l. niejodowana gruboziarnista sól morska
  • 1,5 łyżki. l.brązowy cukier
  • Po 40 g świeżego imbiru i czosnku
  • 2 łyżki l. ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu
  • roztopione masło

Co zrobić:

1. Umieścić kurczaka na patelni tak, aby zmieścił się w całości i aby pozostało jeszcze miejsce. Wlać tyle wody, aby przykryła kurczaka o kilka centymetrów. Odlej wodę i odmierz jej ilość.

2. Przygotuj solenadę (marynatę solankową): na każdy litr wody weź 1 łyżkę. l. sól i cukier, rozpuść je. Dodać drobno posiekany imbir i czosnek oraz lekko zmiażdżone ziarna pieprzu. Zanurz kurczaka w solance, dociskając obciążnikiem. Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.

3. Osusz kurczaka, zwiąż nogi i złóż skrzydełka pod pachami. W brzuszku umieść wybrane nadzienie, zabezpiecz wykałaczkami lub zszyj. Posmaruj ptaka olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 140°C, piersią do dołu, przez 1 godzinę, smarując masłem.

4. Obróć kurczaka na drugą stronę, posmaruj pozostałym farszem, zwiększ temperaturę do 180°C, piecz, posmarowując olejem, przez 40–50 minut, aż temperatura wewnętrzna udka wyniesie 70°C. Przed podaniem odstaw pod folię na 10 minut.

Ciekawe dodatki do pieczonego kurczaka:

  • Suszone morele + rodzynki + śliwki + ryż długoziarnisty gotowany do połowy ugotowanego + kminek
  • Kawałki pigwy + kawałki mandarynki ze skórką + czerwona cebula + mieszanka ugotowanego ryżu
  • Chleb pokrojony w kostkę i smażony + wątróbka indycza + smażona cebula i czosnek + smażone jabłka
  • Plasterki jabłka + plasterki pomarańczy ze skórką + świeża żurawina + rozmaryn
  • Gotowana komosa ryżowa + suszona żurawina + orzechy włoskie + imbir
  • Suszone morele + rodzynki + śliwki + ryż długoziarnisty gotowany do połowy ugotowanego + kminek

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kurczak faszerowany #kurczak w piekarniku #kurczak pieczony #cały kurczakPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca3 grudnia 2019 r

Dziękuję za ciekawy wybór. Przyda się na Nowy Rok.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja