Jak prawidłowo rozbić surowe jajka – bez kawałków skorupki w białym i rozsypanym żółtku

Jak prawidłowo rozbić surowe jajka – bez kawałków skorupki w białym i rozsypanym żółtku

Jak prawidłowo rozbić surowe jajka – bez kawałków skorupki w białym i rozsypanym żółtku

Olga Zacharowa 03 listopada 2023 r5,00 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział4Komentarz

Jak się złamiesz jajka: na krawędzi miski czy po tępej stronie noża? Po przestudiowaniu tego zagadnienia nauczyliśmy się najwygodniej je rozkładać. Spoiler: na pewno nie potrzebujesz do tego miski i noża!

Jak rozbić surowe jajkaJak rozbić surowe jajka

Jeśli spojrzeć na programy kulinarne, ubijają surowe jajka bezlitośnie często i po prostu. Kucharze rozbijają jajka na krawędzi miski lub patelni, umiejętnie posługując się jedną ręką i zuchwale odrzucając połówki skorupek na bok, niczym magowie wyjmujący i wyrzucający z kieszeni jedwabne szaliki. Audrey Hepburn w filmie Sabrina udało jej się także rozbić kilkanaście jajek o brzeg miski. Tak i Julia Dziecko wykonane Marila Streepa („Julie i Julia: Przepis na szczęście”) nie zatrzymywała się długo podczas przygotowywania kolejnego ciasta, aby raz czy dwa rozbić jajka.

Jeśli nie chcesz zobaczyć kawałków skorupki w rozbitym jajku, uderz je w stół! Oczywiście nie jest to metoda w 100% idealna. Za pomocą tej metody można również znaleźć wszechobecną powłokę. Jednak według szefów kuchni najbardziej niezawodną techniką rozbijania surowych jaj jest użycie blatu.

Aby rozbić surowe jajko, nie musisz używać krawędzi miski ani noża.

Jeszcze niedawno pracownicy Reader’s Digest, amerykański magazyn o czytaniu dla całej rodzinyprzeprowadzili serię testów w naszej kuchni i stali się wielkimi fanami tej metody. Nazywali to najlepszym sposobem na rozbicie jajek dla początkujących i domowych kucharzy.

Dlaczego blat jest lepszy niż krawędź miski

Amerykanie podają 3 powody:

  • Ostra krawędź miski lub patelni faktycznie wciska skorupkę w jajko, zwiększając ryzyko, że małe kawałki skorupki zostaną uwięzione w jajku. Ostra skorupka z łatwością przebije żółtko i straci ono swój idealny kształt.
  • Rozbijając jajko bezpośrednio nad miską lub patelnią, zwiększasz prawdopodobieństwo, że popękane (pęknięte) skorupki wpadną bezpośrednio na patelnię.
  • Jeśli jest ostra krawędź, to faktycznie przebija cienką warstwę wewnętrzną (membranę), która „łapie” fragmenty łuski. Jeśli jajko zostanie rozbite na stole, w skorupce pojawią się jedynie pęknięcia. Utrzymują film w nienaruszonym stanie.

Jak prawidłowo rozbić surowe jajko na stole

To bardzo proste. Wyobraź sobie, że jajko stoi pionowo. Jego najsłabszym punktem jest jego środek, czyli „równik”. Właśnie do tego powinieneś dążyć, kiedy go złamiesz.

Za pomocą wszystkich pięciu palców delikatnie, ale mocno chwyć jajo leżące poziomo. Uderz nim w stół (pamiętając, gdzie powinieneś go uderzyć). Bądź spokojny i pewny siebie – nie ma potrzeby stosowania agresji i pokazu siły. Jednocześnie lepiej zrobić jedno pewne pęknięcie niż kilka małych i „ostrożnych” pęknięć. Zwiększą penetrację otoczki do białka. Idealnie byłoby, gdybyś mógł uderzyć ponownie, ale nie przesadzaj!

Gdy skorupka pęknie, należy dokończyć pracę i „wypuścić” jajko do miski lub patelni. Kciukami lekko naciśnij pęknięcie, aby rozdzielić połówki skorupki, a następnie użyj jajka zgodnie z jego przeznaczeniem.

Oddzielanie połówek skorupki rozbitego surowego jajka

RADA: Przed zmieszaniem surowych jaj z innymi składnikami należy je ugotować jajecznica Lub jajka sadzonenależy je rozbijać pojedynczo do osobnej małej miski. Zapobiegnie to przypadkowemu dostaniu się muszli do całego naczynia.

Oczywiście są ludzie tacy jak Gordon Ramsay i inni wspaniali, zręczni i utalentowani szefowie kuchni. Najprawdopodobniej będzie im niewygodnie i trudno rozbijać jajka na stole. Jeśli jednak częstym problemem są dla Ciebie kawałki skorupki i rozlane żółtko, nie wahaj się – przejdź do powyższej metody rozbijania surowych jajek, tak jak my to zrobiliśmy.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jajka #lifehow #lifehack od szefa kuchniPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca24 stycznia 2021 r

Zwykle rozbijam jajka ostrą krawędzią noża. Prawie nigdy nie ma żadnych kawałków, czasami tylko posmarowane żółtkami.) Ale w przypadku ciasta nie jest to istotne, a jajka sadzone smażę głównie dla męża; sama uwielbiam jajecznicę lub omlety.)

00Odpowiedźhne.niehne.nie24 stycznia 2021 r

Prawie zawsze rozbijam surowe jajka na stole, ale czasami używam noża.

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa24 stycznia 2021 r

babich5, gdziekolwiek spojrzysz, wszędzie są tajemnice i tajemnice) wystarczy tylko chcieć je odkryć i zobaczyć)

00Odpowiedźbabich524 stycznia 2021 r

Z pewnością są tajemnice w tak prostej sprawie)))

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja