Jak prawidłowo i smacznie gotować świeże brokuły

Jak prawidłowo i smacznie gotować świeże brokuły

Jak prawidłowo i smacznie gotować świeże brokuły

Tatiana Sotnikowa 26 października 2023 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Aby prawidłowo i smacznie ugotować świeże brokuły, nie jest wymagany wielki talent kulinarny i żmudne czekanie przy kuchence. Wszystko jest niezwykle proste i szybkie! Najważniejsze jest poznanie podstawowych zasad pracy z brokułami, którymi teraz się z Tobą podzielimy.

Jak prawidłowo i smacznie gotować świeże brokuły

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jakie witaminy i minerały zawiera świeży brokuł?
  • Jak gotować brokuły, aby zachować jak najwięcej składników odżywczych
  • Jak prawidłowo ugotować świeże brokuły w wodzie i na parze
  • Świeże brokuły w kuchence mikrofalowej i powolnej kuchence
  • Jak gotować świeże brokuły w piekarniku
  • Jak ugotować brokuły na patelni
  • Z czym podawać brokuły

Jeszcze dziesięć lat temu świeże brokuły można było kupić jedynie w bardzo drogich sklepach spożywczych i na targowiskach. Teraz ciemnozielone główki kapusty, przypominające bukiety lub małe drzewka, sprzedawane są nawet w okrytych złą sławą „sklepach ogólnospożywczych”. Ale jeśli w przypadku mrożonych brokułów wszystko jest mniej więcej jasne, wiele osób nie rozumie, jak postępować ze świeżymi brokułami. Przyjrzyjmy się bliżej tej Włoszce i dowiedzmy się, jak może nam się przydać.

Jakie witaminy i minerały zawiera świeży brokuł?

Dzięki bogatemu składowi brokuły pomagają organizmowi oczyścić się z toksyn i odpadów.
Dzięki bogatemu składowi brokuły pomagają organizmowi oczyścić się z toksyn i odpadów.

Zacznijmy od tego, że świeże brokuły zawierają ogromną ilość błonnika roślinnego, który pomaga skutecznie oczyścić jelita, usunąć toksyny i ogólnie normalizować proces trawienia. Jednak wszystkie warzywa i owoce mają te właściwości, więc pójdziemy dalej, aby zidentyfikować coś wyjątkowego w brokułach.

I na pewno istnieje! Brokuły są bogate w witaminy A, B1, B2, C, PP i E, fosfor i wapń, cynk i selen, miedź i mangan, potas i magnez. Jeśli „rozszyfrujemy” całą tę listę, okaże się, że regularne spożywanie takiej kapusty poprawia stan zębów, paznokci i włosów (dzięki wapniu), sprzyja wzrostowi tkanki mięśniowej (dzięki cynkowi i manganowi) oraz normalizuje pracę organizmu. funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego (niski ukłon w stronę potasu).

Na jakie jeszcze problemy mogą pomóc świeże brokuły? Może pozbyć się toksyn i odpadów, a także nadmiaru płynów (żegnaj, nadmiar tkanki tłuszczowej!). Jedzenie brokułów jest niezbędne dla kobiet w ciąży, ponieważ zawiera dużo kwasu foliowego. Czy często doświadczasz stresu, bardzo się martwisz lub masz problemy ze snem? Jedz brokuły: są bogate w magnez i witaminy z grupy B. Karotenoidy zawarte w tej kapuście pomagają poprawić wzrok i kondycję skóry. Wreszcie brokuły zawierają wartościowe białko (więcej niż szpinak, słodkie ziemniaki czy szparagi), które zawiera aminokwasy podobne do białka jaja kurzego. A ponieważ w tej kapuście nie ma cholesterolu, można ją polecić osobom, które mają problemy z naczyniami krwionośnymi i sercem.

Jeśli przyjrzysz się jeszcze bliżej zaletom kapusty, otrzymasz absolutnie oszałamiający obraz. Oceńcie sami! Na przykład brokuły mogą konkurować z cytryną pod względem zawartości witaminy C. Jak myślisz, ile tych kwaśnych owoców możesz zjeść, nie narażając żołądka? Ile jest brokułów o neutralnym smaku? Ogólnie rzecz biorąc, masz pomysł. Dodatkowo witamina C w tej kapuście występuje w takiej formie, że dobrze się zachowuje podczas długotrwałego przechowywania świeżych brokułów, co samo w sobie jest dobrą wiadomością.

Jak gotować brokuły, aby zachować jak najwięcej składników odżywczych

Cóż, teraz, gdy odkryliśmy zalety brokułów, czas nauczyć się, jak prawidłowo je gotować. I pierwsze pytanie, które się pojawia, brzmi: czy możliwe jest zachowanie wszystkich powyższych witamin i minerałów w tym produkcie, aby mogły „dobrze” działać na organizm. Bądźmy szczerzy, na 100% nie: gdy tylko zaczniesz kroić brokuły, część składników odżywczych zniknie z nich już na tym etapie. Ponadto należy wziąć pod uwagę, że witaminy i minerały różnie reagują na określone warunki. Na przykład witamina C ulega zniszczeniu pod wpływem ogrzewania i kontaktu z metalem (nożem lub patelnią ze stali nierdzewnej). Witaminy A, E, K, B2, B6 i karoten dobrze znoszą gotowanie w wodzie, jednak światło działa na nie szkodliwie.

Jeśli zsumujemy wszystkie te informacje, dojdziemy do wniosku, że brokuły należy przechowywać krótko, w ciemnym, chłodnym miejscu i poddać minimalnej obróbce cieplnej. Czyli na przykład gotowanie na parze. Cóż, nie powinniśmy zapominać o jedzeniu świeżych brokułów. To oczywiście dla wielu będzie zaskakujące, ale we Włoszech do sałatek często dodaje się małe zielone kwiatostany, najpierw skropione sokiem z cytryny. Spróbuj: jest szansa, że ​​już po pierwszym zapoznaniu się z nowym, dietetycznym smakiem zainspirujesz się nim i jeszcze nie raz będziesz wracać do tego pomysłu.

Innym „poprawnym” sposobem przyrządzania brokułów jest pieczenie ich w folii do miękkości (al dente). Wcześniej główkę kapusty należy podzielić na małe kwiatostany, następnie skropić sokiem z cytryny i niewielką ilością oleju roślinnego. Następnie ułożyć na przygotowanym arkuszu folii, zawinąć w folię i piec 10 minut w temperaturze 200°C.

Jak prawidłowo ugotować świeże brokuły

Brokuły gotowane na parze zachowują maksimum witamin i składników odżywczych
Brokuły gotowane na parze zachowują maksimum witamin i składników odżywczych

A co jeśli surowe brokuły po prostu Ci nie odpowiadają? Następnie spróbuj mimo to ugotować. Jak już wspomniano, najlepiej robić to w parze. Jeśli masz garnek do gotowania na parze, po prostu ugotuj brokuły zgodnie z instrukcją. Jeśli nie, użyj zwykłego sitka lub durszlaka (ognioodpornego, nie metalowego). Połóż go na garnku z wrzącą wodą i połóż na nim różyczki brokułów. Zamknij pokrywę. Uwaga: kapusta nie powinna mieć kontaktu z wodą! Gotuj różyczki przez 5-7 minut. Gdy już to zrobisz, przenieś brokuły do ​​miski wypełnionej lodem lub bardzo zimną wodą, aby były ładnie chrupiące i miały żywy kolor. Po 3 minutach przełóż kwiatostany na sitko i podawaj. Tutaj znajdziesz inny przepis na brokuły gotowane na parze.

Zdecydowałeś się na gotowanie brokułów w wodzie? Również dobra opcja! Pamiętaj, że brokuły należy wrzucać do wrzącej wody, a nie zimnej, dlatego wcześniej przygotuj odpowiednie warunki. Oznacza to, że podczas krojenia główki kapusty postaw patelnię na ogniu. Wlej do niego wodę pitną i dodaj trochę soli (pomoże to zachować kolor kapusty). Jeśli nie przepadasz za zapachem brokułów, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprowadzić do wrzenia i wrzucić różyczki brokułów na patelnię. Następnie gotujemy kapustę przez około trzy minuty, a następnie podobnie jak w przypadku gotowania na parze szybko studzimy ją na lodzie lub w bardzo zimnej wodzie. Jeśli chcesz przygotować bardziej satysfakcjonujące danie z gotowanymi brokułami, zanotuj ten przepis.

Świeże brokuły w kuchence mikrofalowej i powolnej kuchence

Obydwa urządzenia kuchenne mają za zadanie ułatwić nam życie i przyspieszyć proces zdobywania pożywienia. Jeśli więc chcesz szybko ugotować brokuły, spróbuj użyć kuchenki mikrofalowej i wolnej kuchenki! Ten ostatni często posiada funkcję gotowania na parze, dlatego warto sprawdzić ją w akcji. Określ czas gotowania brokułów zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia.

Jeśli zdecydujesz się na użycie kuchenki mikrofalowej, podziel główkę kapusty na różyczki, włóż do pojemnika przeznaczonego do tego urządzenia, zalej 2-3 łyżkami osolonej wody (można ponownie dodać posiekany czosnek) i gotuj przez 2-4 minut pod pokrywką przy maksymalnej mocy. Czas zależy od Twoich preferencji smakowych. Czy lubisz al dente? Gotuj brokuły przez 2 minuty. Wolisz bardziej miękkie opcje? Podgrzewaj brokuły w kuchence mikrofalowej przez kolejne 2-3 minuty.

Jak gotować świeże brokuły w piekarniku

Zapiekanka z brokułów
Zapiekanka z brokułów

Najłatwiejszy sposób upieczenia brokułów (i jeden z najzdrowszych) opisano powyżej: po prostu w folii. Ale są inne opcje! I chociaż dietetycy mogą być sceptyczni co do korzyści zdrowotnych, nie możemy powstrzymać się od podzielenia się podobnymi przepisami! Na przykład po prostu umieść małe różyczki brokułów wraz z kawałkami kurczaka w naczyniu do pieczenia wysmarowanym oliwą z oliwek. Skropić sokiem z cytryny, posypać posiekanym czosnkiem, a następnie zalać śmietaną 20% tłuszczu. Posypać tartym serem i wstawić do piekarnika na 25 minut Nawet tym, którym brokuły zwykle smakują, taka zapiekanka będzie smakować.

Zamiast filetu z kurczaka można wziąć filet rybny, a także wieprzowinę i indyka. Lub dodaj warzywa do brokułów (kalafior koniecznie!), grzybów i ugotuj w piekarniku pieczony gulasz wegetariański. Śmietanka i serek są w tym przypadku oczywiście wykluczone, ale nikt nie stoi na przeszkodzie, aby użyć pokruszonego tofu i mleka roślinnego. Przepisy na gotowanie brokułów w piekarniku znajdziesz tutaj.

Jak ugotować brokuły na patelni

Brokuły w cieście z sosem pesto
Brokuły w cieście z sosem pesto

Wydaje się, że coraz bardziej odchodzimy od „prawidłowego” przygotowania brokułów, jednak utwierdzajmy się w przekonaniu, że po każdej obróbce cieplnej produkt ten może zbawiennie działać na organizm. Dlatego teraz porozmawiamy o tym, jak usmażyć tę kapustę na patelni.

Pierwsza opcja jest w czystej postaci. Brokuły najpierw gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie (2 minuty po ponownym zagotowaniu) i odcedzamy na durszlaku, który od razu wrzucamy do miski z bardzo zimną wodą. Następnie podgrzej odrobinę oleju roślinnego na dużej patelni. Dodać posiekany czosnek i smażyć przez minutę. Cóż, teraz dodaj brokuły i mieszając smaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie pozostaje już tylko rozłożyć zawartość patelni na talerze, posypać tartym serem i podawać. Ciekawszy przepis z pieczonymi brokułami znajdziesz tutaj.

Jeśli zatrzymasz proces w połowie, czyli podsmażysz brokuły tylko lekko, wtedy można je ugotować z jajkiem. A raczej z jajkami! Dodaj tyle, ile uważasz, że jest na patelnię z brokułami, wymieszaj szpatułką i gotuj na małym ogniu, aż powierzchnia się zetnie.

Innym sposobem ugotowania brokułów na patelni jest smażenie ich w cieście. Kwiatostany należy również najpierw ugotować w osolonej wodzie (2 minuty), a następnie przenieść do zimnej wody. W międzyczasie, gdy brokuły „odpoczywają”, jest czas na zrobienie ciasta – ciasta. W tym celu roztrzepać jedno jajko ze 150 ml wody (niektóre można zastąpić gazowaną wodą mineralną), posolić i dodać dowolne przyprawy do smaku. Następnie przesiać 150 g mąki z połową łyżeczki proszku do pieczenia. Ciągle mieszając trzepaczką, dodać do masy jajecznej. Pozostaw na 10 minut. Następnie kwiatostany nakłuwamy na widelec, zanurzamy w cieście i smażymy na patelni na oleju roślinnym (należy wlać jego większą ilość). Połóż brokuły na papierowym ręczniku, aby wchłonął nadmiar oleju, a następnie podawaj z dowolnym sosem. Inną opcję przygotowania brokułów w cieście znajdziesz pod linkiem.

Z czym podawać brokuły

Nawiasem mówiąc, o sosach. Oczywiście, jeśli jesteś zdeterminowany, aby pozbyć się określonej ilości dodatkowych kilogramów, to brokuły…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja