Jak pięknie upiec kurczaka. Sekrety przygotowania

Jak pięknie upiec kurczaka. Sekrety przygotowania

Jak pięknie upiec kurczaka. Sekrety przygotowania

gastronomia 26 stycznia 2024 r

Kurczaka na co dzień można upiec w dowolny sposób, natomiast na święta niech „trzyma grzbiet”… i inne części ciała.

Jak pięknie upiec kurczaka. Sekrety przygotowania

Dlaczego musisz bandażować ptaka? Skrzydełka i nogi ściśle złożone nie spalą się na końcach, skórka na nich nie pęknie, a w mięsie zatrzyma się znacznie więcej soku. Ale uwaga! Normalny czas pieczenia drobiu ten, do którego jesteś przyzwyczajony nie wystarczy.

1. Będziesz potrzebował kawałka sznurka kuchennego (sznurka) o długości około 1 metra. Złóż sznurek na pół.

Złóż sznurek na pół
Złóż sznurek na pół

2. Połóż ptaka na powierzchni roboczej, piersią do góry, szyją od siebie. Korzystając z pętelki utworzonej podczas składania sznurka, chwyć szyję kurczaka od dołu.

Użyj pętli utworzonej podczas składania sznurka, aby chwycić szyję kurczaka od dołu.
Użyj pętli utworzonej podczas składania sznurka, aby chwycić szyję kurczaka od dołu.

3. Końce sznurka przełóż pod grzbietem i rozsuń je, wyciągając je po obu stronach pomiędzy nogami i skrzydełkami.

Końce sznurka przełóż pod oparciem i rozsuń je
Końce sznurka przełóż pod oparciem i rozsuń je

4. Pociągnij końce do siebie, w kierunku ogona, wsuń je pod nogi od wewnątrz, chwyć za kości na końcu goleni tak, aby sznurek znalazł się na zewnątrz, podciągnij je i zawiąż prostym węzeł nad nogami.

Pociągnij końce do siebie, w stronę ogona
Pociągnij końce do siebie, w stronę ogona

5. Nogi będą związane i lekko skrzyżowane. Jeśli za mocno naciągniesz sznurek, pierś się podniesie to jest to, czego potrzebujesz. Wsuń końce nóg pod stępkę piersi.

Jeśli mocno pociągniesz sznurek, pierś się podniesie - tego właśnie chcesz
Jeśli mocno pociągniesz sznurek, pierś się podniesie – tego właśnie chcesz

6. Odwróć ptaka i zawiąż z tyłu prosty węzeł.

Odwróć ptaka i zawiąż węzeł na jego grzbiecie
Odwróć ptaka i zawiąż węzeł na jego grzbiecie

7. Przyciągnij końce sznurka z powrotem do szyi i zawiąż węzeł wokół szyi, zabezpieczając go dwa lub trzy razy.

Przysuń końce sznurka z powrotem do szyi i zawiąż węzeł wokół szyi
Przysuń końce sznurka z powrotem do szyi i zawiąż węzeł wokół szyi

8. Przytnij końce sznurka. Twoje skrzydła są nadal wolne. Trzymając tuszkę piersią do dołu, wsuń „łokcie” ptaka pod sznurek biegnący wzdłuż boku po obu stronach.

Odetnij końce sznurka
Odetnij końce sznurka

9. Odwróć ptaka piersią do góry i wsuń końce skrzydeł pod nogi. To wszystko, ptaka można upiec.

Odwróć ptaka piersią do góry i wsuń końce skrzydeł pod nogi
Odwróć ptaka piersią do góry i wsuń końce skrzydeł pod nogi
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kurczak #tajemnice gotowania #pieczony kurczakPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość aleks5555xzaleks5555xz10 lutego 2022 r

Zwykle przywiązuję tylko nogi ptaka.

00Odpowiedź

Sveta (gość)

10 lutego 2022 r

Nie porno, ale dobra zabawa!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja