W czasie świąt jest dużo wina: jest ono nie tylko kupowane, ale także wręczane w prezencie. I często nie jest to najdroższe wino, wybrane przemyślanie i racjonalnie. Jeśli coś Ci się nie podoba, nie musisz go wyrzucać. Wino można naprawić. Oczywiście nie mówimy teraz o winie niskiej jakości. A te wskazówki nie są dla prawdziwych koneserów napoju – najprawdopodobniej po prostu nas nie zrozumieją.
O czym porozmawiamy w artykule:Pierwsza (słuszna) rada: pozwól winu oddychać 4 sposoby na szybką dekantację, które nie wymagają specjalnego, drogiego szkła Druga (sezonowa) rada: przygotuj grzane wino Trzecia (wakacyjna) rada: zamień wino w koktajl Czwarta (pilna) rada: dodaj rodzynki do szampana Piąta (modna) wskazówka: przygotuj z niego sorbet winny Szósta (ekstremalna) wskazówka: dodać cukierki do wina
Pierwsza (słuszna) rada: pozwól winu oddychać
Jeśli chcesz naprawić swoje wino, pamiętaj, że czerwone wino kocha powietrze. Prosty proces napowietrzania (utleniania) może poprawić smak niemal każdego wina. A wszystko dzięki utlenieniu substancji lotnych, które nadają napojowi ostry smak. Ich struktura zostaje naruszona i ulatniają się (odparowują). Dlatego kieliszki do wina czerwonego są tak szerokie i duże, że nawet w kieliszku wino cieszy się kontaktem z powietrzem.
Drogie wina w porządnych restauracjach są starannie i powoli dekantowane (wlewane do karafki, specjalnej karafki do wina) przed podaniem. W domu tanie wina są zwykle natychmiast rozlewane do kieliszków. I to jest błędne! Daj im też trochę powietrza, a będą ci wdzięczni. To najłatwiejszy sposób na naprawienie wina.
Dekantacja wina
4 sposoby na szybką dekantację, które nie wymagają specjalnych drogich naczyń
1. Wino wlać do dzbanka blendera. Nagle?! Wyobraź sobie wyraz twarzy Twojej rodziny i przyjaciół, gdy wlejesz zawartość butelki wina do blendera.
Więc ubij wino w trybie pulsacyjnym, 30-60 sekund. a następnie rozlać do szklanek. Niektórzy zwracają uwagę, że w blenderach bardzo szybkoobrotowych silnik jest na tyle mocny i wydajny, że urządzenie jest w stanie podgrzać wino i zaburzyć równowagę smaków, dlatego należy używać wyłącznie ustawienia pulsacyjnego.
2. Jeśli masz czas, na około pół godziny przed podaniem wina otwórz butelkę. Ostrożnie odchyl szyjkę i wlej około 2/3 wina do zwykłego, szklanego dzbanka. Jeśli wino jest bardzo młode i dość „szorstkie”, należy to zrobić wcześniej, na półtorej godziny przed podaniem. Będziesz miał zarówno wino w dzbanku (zacznij je pić), jak i wino w butelce.
Nie ma znaczenia, jak zdekantujesz wino. Ważne jest, aby zatrzymać się w odpowiednim czasie!
3. Jeśli pijesz samo wino (to też się zdarza), nie dolewaj niczego wcześniej. Wystarczy podnieść butelkę wyżej i pewną ręką wlać ją do szklanki. Podczas „lotu” wino zostanie nasycone tlenem. Oczywiście takie eksperymenty lepiej rozpocząć od białego wina lub poćwiczyć raz na wodzie, aby później nie musieć szukać w Internecie odpowiedzi na pytanie „Jak usunąć plamy z czerwonego wina”.
Pamiętaj, aby do tej procedury użyć głębokiej szklanki i zatrzymać się w odpowiednim czasie, napełniając szklankę do około 1/2 objętości. Delikatnie „zakręć” napełnioną szklanką kilka razy z rzędu. Aby to zrobić, połóż go na stole, chwyć szklankę za nóżkę 2-3 palcami. Poruszaj nim małymi, równymi kółkami, umiarkowanie szybko, tak aby w cieczy utworzył się lejek. I niech pierwszy łyk będzie mały, a zaraz po nim wciągnij powietrze przez nos, aby tlen zmieszał się z winem. Jeśli nie możesz zamieszać winem, po prostu pozostaw kieliszek na 10-15 minut. i dopiero po tym drinku. Tak, trenuj swoją wytrzymałość! Nie spiesz się!
4. Najbardziej nieoczekiwaną i kontrowersyjną metodą dekantacji jest energiczne potrząsanie butelką. Możesz tego spróbować, ale musisz wylać określoną ilość wina i dopiero wtedy wstrząsnąć butelką. Tak, powinno być otwarte!
Druga (sezonowa) wskazówka: przygotuj grzane wino
Grzane wino to najpopularniejszy gorący napój bożonarodzeniowy i noworoczny w Europie i Ameryce. Ma ciepły aromat stonowanych przypraw i jasny, orzeźwiający smak. Dobre grzane wino można zrobić z niemal każdego niechcianego (najczęściej) czerwonego wina.
Gotowe grzane wino z czerwonego wina
Od średniowiecza sposób przygotowania grzanego wina pozostał niemal niezmieniony. Każdy przepis sprowadza się do jednego: wino należy powoli podgrzewać, aby nabrało smaku. Nie ma potrzeby doprowadzania go do wrzenia! Przenieś swoje wino na wyższy poziom dzięki mieszance ziół, przypraw, cytrusów i cukru.
Różnica w smaku grzanego wina zależy przede wszystkim od doboru pikantnych, naturalnych dodatków. Mogą to być podstawowe dodatki: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, ale niektóre przepisy wymagają imbiru, skórki cytrusowej, kardamonu, a nawet liścia laurowego. Do gorącego napoju dodaje się jabłka, miód, a dla wzmocnienia dodaje się koniak lub likier.
Trzecia (wakacyjna) wskazówka: zamień wino w koktajl
W przeciwieństwie do czerwonego, białe wino jest nieco trudniejsze do „naprawienia” i uratowania. Białka są często zbyt kwaśne lub tłuste, a te cechy mogą być trudne do ukrycia, ale istnieje jeden z najbardziej wszechstronnych sposobów. Najlepiej stosować go podczas upałów lub podczas „gorącej” imprezy. Zmień wino w zupełnie nowy napój: spritz z winem musującym. Jest to łatwe do zrobienia – wystarczy dodać trochę gazu. Przepis: Wino plus gazowana woda mineralna, napój gazowany, Sprite, piwo imbirowe lub podobne w proporcji 2:1.
Przygotowanie napoju Spritz winny
Do orzeźwiającego koktajlu możesz oczywiście dodać posiekaną laskę wanilii (szczególnie jeśli ulepszasz Chardonnay lub podobne wina), cytrynę, limonkę, jagody (nawet mrożone), kawałki owoców i mnóstwo kruszonego lodu. Bardziej złożone smaki można uzyskać stosując syrop miętowy lub likier pomarańczowy, a nawet syrop o smaku lukrecji lub czarnego bzu. Zalecamy schłodzenie wina przed przygotowaniem napoju.
Bez wątpienia schłodzona sangria to kolejne bardzo realne rozwiązanie problemu złego wina (czerwonego, białego, a nawet szampana). Wymaga większej ilości dodatkowych składników. Do sangrii na pewno potrzebne będą owoce, jagody, jakiś słodzik i może trochę brandy.
Grupa przyjaciół świętuje święta czerwoną sangrią
Czwarta (pilna) wskazówka: dodaj rodzynki do szampana
Częsty przypadek, który ma miejsce w małej firmie. Otworzyli szampana, z radością wypili kieliszek musującego i musującego napoju z dużą pianą i zaczęli jeść. W tym czasie napój stracił prawie wszystkie bąbelki i całą swoją atrakcyjność. Rozwiązanie tego problemu nie jest trudne. Wystarczy dodać do butelki ciemne rodzynki, aby przywrócić bąbelki, jeśli szampan zacznie tracić swoją moc. Im bardziej suche są rodzynki (wstępne namoczenie nie jest tutaj wymagane), tym szybciej napój odzyska musującą jakość. A rodzynki dobrze wpływają na smak szampana – zwłaszcza brutalnego i wytrawnego.
Piąta (modna) wskazówka: zrób z niego sorbet winny
Czy masz wino białe lub różowe, które Cię rozczarowuje? Nie ma problemu, to też można naprawić! Zrób sorbet z wina. I wcale nie trzeba tego robić tylko latem, bo sorbet doskonale odświeża kubki smakowe podczas długich i sytych świątecznych biesiad.
Sorbet winny z jabłkami i jagodami
Do przygotowania będziesz potrzebować robota kuchennego/blendera i tacek do lodu, najlepiej niezbyt dużych (aby nie spędzać dużo czasu na mrożeniu).
Wino wlać do foremek na kostki lodu i wstawić do zamrażarki na 4-8 godzin. Po zamrożeniu wina wyjąć kostki i umieścić je w misie urządzenia AGD. Używając szybkich, krótkich impulsów, zmiel mieszaninę do pożądanej konsystencji. Jeśli chcesz lodowatą, lekko chrupiącą błoto pośniegowe, poświęć dosłownie 10 sekund. Aby uzyskać gładszą konsystencję, kontynuuj ubijanie lodu nieco dłużej. Ale nie przesadzaj z mieleniem, w przeciwnym razie otrzymasz tylko zimny płyn.
Podawaj sorbet w wybranym kieliszku (kieliszek do wina, kubek, kieliszek do martini) i dekoruj według uznania. Aby to zrobić, użyj gałązki lawendy, tymianku, mięty lub rozmarynu i jagód (świeżych lub mrożonych). Jeśli w smaku wina były nuty goryczkowe, do deseru dodaj odrobinę miodu i soku z cytrusów – najlepiej z limonki lub cytryny.
Szósta (ekstremalna) wskazówka: dodaj cukierki do swojego wina
Któregoś dnia w Internecie odkryto film, na którym dwóch użytkowników z Brooklynu eksperymentowało z mieszaniem różnych napojów alkoholowych z cukierkami do żucia Skittles. Zrobili to mądrze i bardzo skutecznie. Między innymi było doświadczenie z białym winem. Najpierw do butelki wlaliśmy niebieskie cukierki o smaku ciasta jagodowego (około jednej dużej garści), napełniliśmy winem i zostawiliśmy na noc, a rano przystąpiliśmy do degustacji. Oczywiście napój bardzo się zmienił: zmienił kolor na niebieski i trzeba było go przefiltrować, ale doświadczenie zakończyło się sukcesem. Wynik przekroczył oczekiwania, a eksperymentatorom bardzo się spodobał, więc możesz eksperymentować z innymi cukierkami.
Po przeczytaniu komentarzy dowiedzieliśmy się, że ten ruch „alkohol + kolorowe zagraniczne słodycze” nie jest wcale wyjątkowy ani nowy. W pierwszej dekadzie XXI wieku takie eksperymenty przeprowadzano z wódką, teraz doszliśmy do wina.
Aby kupić oczekiwanie dobre wino, pobierz aplikację winiarską na swój telefon. Który? Zobacz poniżej
Wspaniałą rzeczą we wszystkich tych wskazówkach jest to, że nie masz absolutnie nic do stracenia. To trunek, który już Cię rozczarował, więc dlaczego by tego nie naprawić, bawiąc się winem, aby uzyskać lepszy wynik. A jeśli wszystko inne zawiedzie, nie zapominaj, że gotowanie z winem to tradycja uświęcona tradycją!
Aby kupić znane dobre wino, skorzystaj z jednej ze specjalnych aplikacji elektronicznych. Aby to zadziałało, zwykle skanują etykietę napoju, a pełna informacja na jego temat od razu pojawia się na ekranie gadżetu.
Aby kupić wino w Rosji użyj: Skaner wina Vivino i proste wino (Android, iOS). Dla osób mówiących po angielsku i na zakupy za granicą: Rozkoszny, bankietowy, Vivino, pierścionek z winem i poszukiwacz wina (Android, iOS).
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #wino #jak wybraćPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych