Jak naprawić 8 błędów popełnianych przez ludzi podczas robienia pizzy w domu

Jak naprawić 8 błędów popełnianych przez ludzi podczas robienia pizzy w domu

Próbowaliście zrobić pizzę w domu? Udany? A może okazało się, że jest to ciasto z bogatym nadzieniem na cieście drożdżowym? Być może popełniłeś błędy podczas robienia pizzy. Pokażemy Ci, jak zapobiegać tym błędom.

1. Losowe drożdże

Aby uzyskać idealną pizzę potrzebne są odpowiednie „pracujące” drożdże. Jeśli nie jesteś specjalistą od drożdży, lepiej użyć suchych drożdży instant. Skracają czas wyrabiania ciasta, zwiększają jego rozciągliwość podczas formowania pizzy oraz pomagają nadać gotowemu produktowi właściwy kształt.

Drożdże błyskawiczne

2. Dowolna mąka

Mąka nie powinna być przypadkowa. Aby uniknąć błędów, wybierz mąkę włoską 0. Jeżeli zależy Ci na miękkim spodzie pizzy, wymieszaj ją z mąką 00. Jeżeli zależy Ci na elastyczności i wytrzymałości ciasta, wymieszaj z grubszą mąką.

Mąka

3. Rzucę piłkę

To pierwsza myśl, która przychodzi na myśl podczas przygotowywania ciasta na pizzę. Z zagniecionego ciasta formujemy kulę lub półkulę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Tymczasem możesz pójść w drugą stronę. Wystarczy uformować ciasto w prostokątny kształt i złożyć je kilka razy. Według profesjonalistów będzie więc rósł bardziej równomiernie.

Ciasto na pizzę

4. Sól dodaję kiedy mam ochotę.

Sól jest ważnym składnikiem ciasta, które wymaga ścisłego dawkowania. Trzeba go dodać w określonym czasie. Sól i drożdże nie dogadują się zbyt dobrze, więc jeśli nie masz doświadczenia w pracy z tą parą, posol wodę i dodaj ją do ciasta. Lub wymieszaj wszystkie składniki, łącznie z drożdżami, a na samym końcu dodaj sól.

Sól

5. Cukier to za dużo

To nie jest prawda! Cukier jest niezbędny do ułatwienia fermentacji, podkreślenia smaku ciasta i pięknej barwy podpłomyka. W razie potrzeby można go zastąpić miodem lub słodem.

Cukier

6. Do pizzy zawsze potrzebny jest wałek do ciasta.

Można użyć wałka do ciasta, ale lepiej jest ręcznie zagnieść warstwę do pożądanej grubości i kształtu. Idealnie: Podziel ciasto na kawałki, które można następnie łatwo uformować ręcznie. Jeśli robisz domową pizzę lub focaccię, połóż na blasze do pieczenia naoliwiony kawałek papieru do pieczenia. Połóż na nim kawałek ciasta i ugniatając je palcami, rozciągnij do pożądanej wielkości. Do cienkiej i chrupiącej pizzy możesz użyć wałka do ciasta tylko wtedy, gdy nie możesz rozwałkować ciasta ręcznie.

Formowanie rękoma płaskiego ciasta na pizzę

7. Dodaj sos pomidorowy do smaku

Jeśli zdecydujesz się na klasyczną pizzę z sosem pomidorowym, uważaj na ilość. Nikt nie lubi jeść pizzy z ociekającym sosem. Postaraj się wcześniej przemyśleć ilość tego składnika. Nałóż sos chochelką o możliwie płaskim dnie: wylej go na środek ciasta, umieść chochelkę na środku i jednym, spiralnym ruchem rozprowadź sos na przyszłej pizzy. Nie sięgaj tylko do samego brzegu warstwy, zostaw 2-2,5 cm czyste.

Najlepszy sposób na nałożenie sosu pomidorowego na ciasto na pizzę

8. Piekę pizzę jak zwykłe ciasta.

Jeśli nie masz pieca na drewno, możesz skorzystać z piekarnika. Najpierw włóż blachę do pieczenia z pizzą do dolnej części piekarnika nagrzanego do najwyższej możliwej temperatury (powyżej 250°C) na około 10 minut, następnie przesuń blachę do pieczenia na środkową część i piecz pizzę do całkowitego ugotowania. Ciasto będzie chrupiące, ale nie suche. Jeszcze lepiej jest użyć kamienia do pizzy. Możesz też pójść w drugą stronę: zwiększyć procentową wilgotność ciasta, tak aby stosunek mąki do płynu w cieście wynosił około 1:1. Wtedy nawet w domowym piekarniku możesz upiec pizzę z miękkim, porowatym miękiszem i chrupiącą skórką.

Pizza w piekarniku

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jakgotować #Olga Zakharova #pizzęPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja