Jak gotować pierś z kurczaka

Jak gotować pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka to najbardziej dietetyczna część kurczaka, tak ceniona przez zwolenników zdrowej diety i wymagająca szacunku. Powiemy Ci, jak prawidłowo gotować, smażyć i piec pierś z kurczaka, aby była soczysta i aromatyczna.

Jeśli masz całą pierś z kością i skórą (najbardziej soczysta opcja), gotowanie zajmie dość dużo czasu, co najmniej 30 minut. Dlatego też mówiąc „pierś z kurczaka” mamy na myśli 2 filety, które otrzymaliśmy poprzez oddzielenie mięsa od kości, bez skóry. O nich będziemy mówić dalej. Jeśli chcesz ugotować całą pierś, zwiększ czas o około 2,5 razy w każdym przypadku.

Surowa pierś z kurczaka

Jak gotować pierś z kurczaka

Jak ugotować pierś z kurczaka na parze

Najłatwiej jest ugotować pierś kurczaka na parze – w ten sposób ryzyko jej rozgotowania jest mniejsze. Włącz podwójny bojler lub zagotuj wodę w rondlu (około jednej trzeciej całości). Można dorzucić różne przyjemne zioła i przyprawy. Pierś ułożyć na drucianej kratce lub na sicie i przykryć. Dużą pierś gotujemy na parze przez 25 minut, małą – nie dłużej niż 15. Do piersi gotowanej na parze nie trzeba używać żadnych przypraw – okazuje się bardzo smaczna w najbardziej naturalny sposób, często nawet tego nie robisz chcę soli. Ale nikt nie ma nic przeciwko warzywom!

Pierś z kurczaka gotowana na parze z warzywami

Jak ugotować pierś z kurczaka w rondlu

Aby ugotować naprawdę pyszną pierś w wodzie, lepiej najpierw przygotować z tej wody pikantny bulion, gotując w nim cebulę, marchewkę, seler, ziarna pieprzu i łodygi ziół. Włóż pierś do wrzącego bulionu, zagotuj na średnim ogniu i gotuj pod przykryciem przez 5 do 10 minut, w zależności od wielkości piersi. Następnie wyłącz ogień, szczelnie zamknij pokrywkę i pozostaw pierś w bulionie na 15 minut, aż całkowicie ostygnie. Świetny sposób, całkowicie korzystny dla obu stron.

Ugotuj pierś z kurczaka w pikantnym bulionie warzywnym
Ugotuj pierś z kurczaka w pikantnym bulionie warzywnym

Jak smażyć pierś z kurczaka

Przed smażeniem lub pieczeniem warto (jeśli zdecydowałeś się, że ugotujesz to wcześniej) namoczyć pierś kurczaka w tzw. solinadzie – mocnym roztworze z solą, cukrem i innymi pikantnymi dodatkami (czosnek, aromatyczne zioła, przyprawy). Roztwór powinien być zimny, chociaż warto go wcześniej zagotować i ostudzić, aby sól i cukier się rozpuściły, a dodatki wypuściły swój aromat.

Namoczyć pierś kurczaka w solinadzie
Namoczyć pierś kurczaka w solinadzie

Na 1 litr wody należy wziąć 60 g soli morskiej i 40 g brązowego cukru i dodać dodatki do smaku. Piersi powinny leżeć w tym roztworze co najmniej 2 godziny, maksymalnie 24 godziny. Następnie pierś będzie bardzo soczysta i delikatna, ale nadal nie należy jej rozgotować.

Pierś podsmażamy, osuszamy i lekko ubijamy młotkiem kulinarnym, z oliwą lub roztopionym masłem, na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony bez przykrycia. Następnie przykryj przez kolejne 3-5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Przed podaniem odłóż pierś na talerz, luźno przykryty kawałkiem folii, na 5-8 minut.

Smażenie piersi z kurczaka na patelni
Smażenie piersi z kurczaka na patelni

Pieczona pierś z kurczaka

Aby upiec pierś, należy ją posmarować masłem – ponownie roztopionym lub oliwą z oliwek i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160°C (nie więcej!) na około 12 minut – plus minus 3 minuty, w zależności od wielkości . Następnie przed podaniem odłóż pierś pod folię.

Pierś z kurczaka zapiekana z pomidorami

W piekarniku pierś świetnie sprawdza się w pergaminowej „kopercie” – wtedy lepiej dodać do niej lekko podsmażone warzywa, grzyby, oliwki czy zioła. Czas i temperatura pieczenia są takie same.

Pierś kurczaka do pieczenia umieszcza się w kopercie pergaminowej
Pierś kurczaka do pieczenia umieszcza się w kopercie pergaminowej

Najodważniejsi mogą zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C i owinąć filet bezpośrednio w folię spożywczą – doskonale wytrzymuje tę temperaturę i nie pozwala na odparowanie płynu. Odrobina smacznego oleju i przypraw również w tym przypadku nie zaszkodzi. Czas – nie więcej niż 15 minut.

Klasyczna metoda pieczenia całej piersi kurczaka z warzywami na blasze do pieczenia nie została anulowana

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kurczak #pierś z kurczaka #jak gotować #Marianna Orlinkova #jak gotować kurczakaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja