Jak gotować pieczarki

Jak gotować pieczarki

Jak gotować pieczarki

Olga Zacharowa 13 listopada 2023 r5.00(4)Dodaj do ulubionychUdział

Jak gotować pieczarki – warto to wiedzieć, ponieważ pieczarki uważane są za bardzo wygodne i smaczne grzyby. Uprawiają się przez cały rok w specjalnych gospodarstwach na przekompostowanej słomie i nawozach naturalnych, dzięki czemu ich skład jest w idealnym porządku. Przechowywanie pieczarek jest łatwe i można je gotować na różne sposoby.

Jak gotować pieczarkiJak gotować pieczarki

Treść materiału:

Pieczarki do gotowania
Jak wybrać pieczarki do gotowania
Jak przechowywać pieczarki
Jak gotować pieczarki, niuanse i tajemnice
Sekret robienia pysznych pieczarek
*Czy myć pieczarki, czy nie
*Jak pokroić grzyby do gotowania
*Jak długo gotować pieczarki
*Jak gotować pieczarki na patelni
*Szybki sposób na przygotowanie pieczarek
*Jak gotować pieczarki z ziemniakami
*Jak zrobić zupę pieczarkową
*Jak przygotować sosy z pieczarkami
Jak jeść surowe pieczarki

Pieczarki do gotowania

Pieczarki białe (Agaricus bisporus) zaczęto aktywnie uprawiać ponad 100 lat temu; od tego czasu są najpopularniejszym z 40 gatunków grzybów uprawnych.

Istnieje opinia, że ​​pieczarka bisporus jest uprawną odmianą pieczarki pospolitej (Agaricus campestris), szeroko rozpowszechnioną w przyrodzie. Jednak w przyrodzie znaleziono również dziką pieczarkę bisporus.

Pieczarka biała ma kapelusz o średnicy 3-8 cm, okrągły, z zakrzywionym brzegiem. Miąższ jest gęsty, soczysty, na przerwach zabarwia się na różowo lub czerwono. Młode talerze są różowe, dojrzałe ciemnobrązowe z fioletowym odcieniem. Łodyga ma 3-10 cm wysokości i 3-4 cm szerokości, jest gładka, cylindryczna, wypełniona lub prawie pusta.

Innym powszechnym rodzajem pieczarek jest królewski. Są to grzyby brązowe o bogatszym aromacie i smaku. W sklepach też są Portobello – duże brązowe pieczarki, których kapelusze osiągają średnicę 20 cm. To prawdziwy rarytas; portobello można grillować jak steki.

Pieczarki zawierają prawdziwy eliksir młodości – dwa silne antyoksydanty: kwas pantotenowy (witamina B5), która ma właściwości regeneracyjne i selen, często stosowany w kosmetykach przeciwdziałających efektom starzenia.

Grzybnia, uprawa pieczarek
Grzybnia, uprawa pieczarek

Pieczarki, jak wybrać do gotowania

Wybór białych pieczarek do gotowania jest łatwy. Im bardziej elastyczne, „wypełnione” grzyby i im mniej uszkodzeń, tym świeższe, smaczniejsze i lepsze są pieczarki. Jeśli w jakiś sposób możesz popełnić błąd przy wyborze pieczarek brązowych (ich kolor często kryje wady), w przypadku białych pomyłka jest mało prawdopodobna. Świeża biała pieczarka powinna być naprawdę biała, bez brązowych plam, wgnieceń, poczerniałych łodyg itp.

Świeża biała pieczarka powinna być biała, bez brązowych plam, wgnieceń i poczerniałych łodyg
Świeża biała pieczarka powinna być biała, bez brązowych plam, wgnieceń i poczerniałych łodyg

Jak przechowywać pieczarki

Do przechowywania pieczarek najlepiej używać pojemnika z dobrze zamykającą się pokrywką. Należy go przykryć kilkoma warstwami ręczników papierowych i warstwą pieczarek. Potem kolejna warstwa ręczników i znowu pieczarki. I tak dalej, aż do samej góry. Ostatnią warstwą pod pokrywką powinien być papier. Dzięki temu pieczarki będą dobrze przechowywane w lodówce, bez utraty jakości, przez okres do 7–10 dni. Lepiej od czasu do czasu zmieniać ręczniki.

Jak gotować pieczarki, niuanse i tajemnice

Sekret robienia pysznych pieczarek

Pieczarki mają neutralny smak, dla wzmocnienia go podczas smażenia można dodać do pieczarek odrobinę sosu sojowego 1-2 łyżki. l. Dzięki temu dodatkowi niewyraźne pieczarki nabiorą po ugotowaniu iście „grzybowego” smaku.

Czy muszę myć pieczarki?

Przygotowując dania z pieczarkami warto pamiętać o cechach tych grzybów. Ponieważ pieczarki zawierają 88-92% wody, grzyby nie tolerują długotrwałych zabiegów wodnych. Dlatego, aby dłużej zachować świeżość grzybów, nie należy ich myć. Jeżeli pieczarki są bardzo brudne, przed gotowaniem należy je najpierw oczyścić nożem, a następnie szybko opłukać pod zimną wodą. W większości przypadków wystarczy oczyścić brud specjalną szczoteczką lub użyć lekko zwilżonej szmatki.

Grzyby szampańskie rosną w dość czystych warunkach; Nie ma na nich prawdziwego brudu, jak na grzybach leśnych. Dolną część łodygi, w której grzyb jest przymocowany do żyznej warstwy, można ostrożnie odciąć i po prostu wytrzeć czapkę serwetką. Jeśli zaczniesz myć grzyby, natychmiast wchłoną wodę jak gąbka i staną się znacznie mniej smaczne.

Jak pokroić pieczarki

Aby ugotować pieczarki, należy je posiekać. Wiadomo, że nóżki pieczarek są twardsze i mają inną konsystencję niż kapelusze, dlatego zawsze lepiej jest je pokroić na mniejsze kawałki. W zależności od tego, jakie danie planujesz ugotować, istnieją 4 główne metody krojenia.

Do przygotowania różnych potraw, od makaronu z grzybami po lasagne, pieczarki najlepiej pokroić w plasterki
Do przygotowania różnych potraw, od makaronu z grzybami po lasagne, pieczarki najlepiej pokroić w plasterki

  • Grzyby kroi się na 4 lub 6 części – do dań, w których główną rolę odgrywają pieczarki, np. gulasz z grzybami.
  • Grzyby kroi się w plastry o grubości od kilku milimetrów do kilku centymetrów, z których można przygotować zupy, sałatki, makarony z grzybami i smażone ziemniaki z grzybami.
  • Pieczarki kroimy w małą, średnią lub dużą kostkę do przygotowania sosów, Julienne oraz dania, w których grzyby odgrywają drugorzędną rolę, np. królik czy schab z grzybami w kremowym sosie.
  • Do przygotowania potrzebne są bardzo małe kostki pieczarek duxellesczyli smażona pasta grzybowa z cebulą, ziołami i masłem. Klasyczny przypadek użycia – Wellington z wołowiną. Często do duxelle używa się wyłącznie łodyg grzybów, które nie nadają się do innych potraw, np. pieczonych faszerowanych grzybów.

Jak długo gotować pieczarki?

Odpowiedź tutaj jest niejednoznaczna i zależy od tego, co chcesz z nich ugotować. Pieczarek w ogóle nie trzeba gotować – są jadalne i smaczne na surowo. (więcej na ten temat poniżej). Ale jeśli chcesz ugotować gorące danie z pieczarek, to inna sprawa. Musisz usmażyć pieczarki tak szybko, jak to możliwe i na dużym ogniu. Następnie szybko tworzy się na nich złotobrązowa skórka. Na maksymalnym ogniu zajmie to 5-6 minut.

Jak długo gotować pieczarki w zupie? Nie na długo. Jeśli robisz zupę puree, gdy zagotuje się woda lub bulion z surowymi pieczarkami, odlicz 5 minut. – i to jest więcej niż wystarczające. Jeśli do zupy dodamy podsmażone pieczarki, wystarczy doprowadzić płyn do wrzenia, gotować przez 1 minutę, wyłączyć ogień i gotować pod przykryciem przez 5-7 minut. A następnie za pomocą blendera zanurzeniowego zamień zupę w puree.

Jak gotować pieczarki na patelni

Grubo posiekane pieczarki najlepiej smakują na patelni. Aby ugotować, należy je włożyć na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię (bez oleju! bez wody! bez soli!) i smażyć, często mieszając, aż uzyska złoty kolor ze wszystkich stron. Na maksymalnym ogniu – około 4 minut. A następnie zalej te smażone grzyby olejem roślinnym lub ugotuj z roztopionym masłem. Smażenie do perfekcji zajmie dosłownie kolejne 90 sekund. Sól i pozostałe przyprawy należy dodać niemal na samym końcu, już po dodaniu oleju.

Przygotowując pieczarki, sól i pozostałe przyprawy dodajemy niemal na samym końcu, po dodaniu oleju.
Przygotowując pieczarki, sól i pozostałe przyprawy dodajemy niemal na samym końcu, po dodaniu oleju.

Szybki sposób na przygotowanie pieczarek

Najszybszym sposobem przygotowania obiadu z pieczarkami jest pokrojenie całych pieczarek na 2 lub 4 części i wrzucenie ich na rozgrzaną patelnię. Na sąsiednim palniku postaw rondelek z wrzącą wodą i ugotuj cienki makaron (jajeczny, soba, ramen) lub cienki makaron np. spaghettini. Gdy tylko pieczarki zostaną usmażone na dużym ogniu, należy dodać na patelnię 20% śmietany, sól, świeżo zmielony czarny pieprz i odrobinę suszonego czosnku. Możesz także dodać curry do makaronu podczas gotowania, a do spaghettini suszoną bazylię, paprykę i gałkę muszkatołową.

Lub pieczone grzyby można przyprawić mieszanką mielonego czosnku, pietruszki i skórki cytrynowej i wykorzystać do przygotowania bruschetty. Pieczarki można również połączyć z sałatką z zielonych liści lub puree ziemniaczanym, ryżem (jadeit na parze) lub szerokim makaronem z kremowym sosem.

Jak gotować pieczarki z ziemniakami

Istnieją dwie doskonałe opcje przygotowania pieczarek z ziemniakami. Pierwsza to ziemniaki smażone z grzybami: ziemniaki pokroić w plasterki i zacząć smażyć na dużej patelni na roztopionym maśle lub mieszance warzyw i masła. Nie dodawaj jeszcze soli! Na drugiej patelni podsmaż pieczarki na dużym ogniu – bez oleju, aż uzyskają złocisty kolor. Rozpocznij gotowanie grzybów, gdy ziemniaki są już prawie gotowe. Teraz połącz grzyby i ziemniaki, możesz dodać czosnek, sól, dodać trochę oleju roślinnego i gotować, aż będą gotowe.

Drugim sposobem przygotowania pieczarek z ziemniakami są puree ziemniaczane z grzybami. Zrób puree według ulubionego przepisu, ale trochę bardziej wytrawne. Mleka w ogóle nie trzeba dodawać, wystarczy masło i odrobina bulionu, które pozostały po ugotowaniu ziemniaków. Pieczarki pokroić w dużą kostkę. Na patelnię włóż masło, dodaj grzyby i możliwie drobno posiekaną cebulę. Dopraw solą i gotuj na dużym ogniu, często mieszając, około 4 minut. Na grzyby, pieprz, nałóż kilka łyżek gęstej i bogatej śmietany, wymieszaj i od razu wyłóż na talerze na puree. Najlepiej wszystko wymieszać i zjeść.

Smażone ziemniaki z pieczarkami, przygotowane jak opisano powyżej
Smażone ziemniaki z pieczarkami, przygotowane jak opisano powyżej

Jak zrobić zupę pieczarkową

Idealną zupą z pieczarek jest zupa puree. Jeśli masz dużo pieczarek, możesz po prostu lekko je podsmażyć z drobno posiekaną cebulą. Następnie dodać wrzącą wodę i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez krótki czas, przykryj naczynie do gotowania pokrywką i pozwól mu zaparzyć. Następnie zmiksuj zawartość patelni. Dopraw solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, gałką muszkatołową i co najważniejsze śmietaną, 20% tłuszczu lub mlekiem kokosowym.

Jeśli grzybów jest mało, przygotuj bulion ziemniaczano-cebulowy. Powinno zawierać tyle samo ziemniaków, co grzybów. Następnie wystarczy dodać grzyby i smażyć przez 5 minut. i zrobić puree. W takim przypadku możesz obejść się bez śmietany, ale kawałek masła nie zaszkodzi.

Sosy z pieczarkami

Sosy z grzybów mogą być kremowe i pikantne (w stylu meksykańskim lub azjatyckim). Te pierwsze najlepiej smakują z włoskim makaronem, gotowanymi lub smażonymi ziemniakami i kaszą gryczaną. Drugi – na ryż, kukurydzę, makaron azjatycki.

W pierwszym przypadku możesz najpierw się przygotować duxelles. Aby to zrobić, podsmaż drobno posiekane grzyby z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem i masłem. Dodaj świeży tymianek i pietruszkę, a następnie dodatki.

  • Sos śmietanowy: duxelle grzybowe + gęsta śmietana
  • Sos śmietanowy: pieczarki duxelle, smażone z mąką + kwaśna śmietana
  • Beszamel z pieczarkami: pieczarka duxelle, smażona z dużą ilością mąki i masła + mleko + gałka muszkatołowa
  • Sos serowy: pieczarki duxelles + serek śmietankowy + ser feta lub parmezan + odrobina śmietanki 10% tłuszczu

W drugim przypadku lepsze są grzyby…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja