Jak błyskawicznie zamienić jajecznicę w kanapkę
Olga Zacharowa 06 lutego 20235,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Kanapki, szczególnie ostatnio, stały się częścią naszej codzienności. Są przygotowane na śniadanie i nie masz nic przeciwko zabraniu ich do szkoły, w podróż lub do pracy. Wirusowy film na Instagramie o genialnym sposobie zrobienia kanapki z obfitym i sycącym nadzieniem zrobił na nas wrażenie. Teraz sami tak gotujemy.
Do tego przepisu nie potrzeba tostera ani wielu przyborów kuchennych. Wszystko, czego potrzebujesz, to miska i patelnia z powłoką nieprzywierającą, wystarczająco dużą, aby pomieścić 2 kawałki chleba tostowego, ułożone obok siebie w odległości około 1 cm.
Na jedną kanapkę na pewno będziemy potrzebować:
- trochę oleju roślinnego
- 2 kwadratowe kromki chleba do tostowania
- 3 duże jajka
- sól
Oraz wszelkiego rodzaju dodatki: pomidory lub papryka, drobno posiekane zioła, czosnek, tarty twardy ser lub mozzarella, boczek, kawałki szynki, kiełbasa lub gotowany/pieczony kurczak, ostry sos chili lub ulubiony sos pomidorowy. Dodatki – według własnego gustu. Najważniejsze, że jest chleb, masło i jajka – to podstawa przyszłej kanapki.
- Aby przygotować kanapkę, w misce ubij jajka, sól i czarny pieprz widelcem na gładką masę. Można dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, koperek lub bazylię. Nikt nie zabrania poprawiać nastroju siekanym czosnkiem i papryczką chili.
- Rozgrzej patelnię z powłoką nieprzywierającą na średnim ogniu. Dodaj trochę oleju roślinnego. Wlać masę jajeczną i równomiernie rozprowadzić po całej patelni.
- Natychmiast włóż na patelnię dwie kromki chleba. Nie powinni się dotykać. Lekko dociśnij kawałki chleba, aby namoczyć je w płynnej mieszance jajecznej.
- Odwróć chleb i poczekaj, aż jajka się zetną. Za pomocą szpatułki przewróć go na drugą stronę, tak jakby był to naleśnik lub podpłomyk. Jajecznica powinna być na wierzchu, a chleb na spodzie.
- Podczas opiekania i suszenia chleba (zajmie to dosłownie 1-2 minuty), nałóż dodatkowe dodatki w równej warstwie na smażone jajka – na środku – i skrop sosem, jeśli chcesz. Dobrze, jeśli użyjesz sera, bo gdy się roztopi, „złapie” resztę składników nadzienia i połączy je. Poza tym wszyscy uwielbiają ser topiony.
- Złóż brzegi jajka sadzonego na chleb ze wszystkich czterech stron, jak „kopertę”. Jajecznica jest dość cienka i powinna dobrze się złożyć.
- I ostatni krok: złóż dwie kromki chleba, jakbyś zamykał książkę otwartą w środku. Będziesz miał kanapkę! W razie potrzeby dociśnij go szpatułką i przytrzymaj dosłownie 20-30 sekund. Następnie odwróć go i ponownie dociśnij. Przełóż kanapkę na talerz lub deskę do krojenia. Cięcie po przekątnej. Wszystko!
Może się wydawać, że ta metoda gotowania jest dość skomplikowana, ale jej opisanie zajmuje więcej czasu niż gotowanie. Sprawdzony!
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #śniadanie #jajecznica #kanapki #lifehack #instagramPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych