Jajko indycze na brioszce z konfiturą żurawinową

Do przepisu

Na śniadanie można przygotować nie tylko „wielkooką” jajecznicę i tosty z dżemem, ale połączyć to wszystko i otrzymać eleganckie i smaczne danie w postaci wielowarstwowej kanapki z jajkiem sadzonym na bułce brioche, sosem śmietanowym, konfitura żurawinowa i kawałki indyka.

Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzinaŚniadanieKolacjaPrzekąskaSmażone jajkaWegetarianizmRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 4 PORCJI1 filet z piersi indyka 600 g4 jajkatymianek i rozmarynoliwa z oliwek i masłosól i brązowy cukiercebula do dekoracjiDla grzanek:Brioszki 8 sztuk250ml mleka1 jajkoNa dżem400 g żurawin500 g cukruanyż i goździkiDo sosu:100 g startego parmezanu3 szalotki200 ml śmietanki 30% tłuszczu50 ml białego wytrawnego wina100 ml bulionu z kurczaka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj roztwór solenady dla indyka z 2 litrów wody, 3 łyżki. l. sól i 3 łyżki. l. Sahara. Zanurz indyka w roztworze, dociśnij talerzem i włóż do lodówki na 8–12 godzin. Filet osusz, posmaruj oliwą i posyp liśćmi tymianku i rozmarynu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Fajny.

Krok 2

Na dżem wymieszaj cukier z jagodami, dodaj odrobinę anyżu i goździków, odstaw na 1 godzinę, mieszając, zagotuj i gotuj przez 20 minut. Ostudzić dżem. Dżem i indyk można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

Krok 3

Aby uzyskać kremowy sos, obierz i posiekaj szalotkę i smaż na maśle w dużym rondlu przez 5 minut. Wlać wino i bulion, zredukować o połowę, dodać śmietanę, cukier i sól, doprowadzić do wrzenia, dodać parmezan, mieszać do rozpuszczenia i zdjąć z ognia.

Krok 4

Na grzanki roztrzep mleko z jajkiem, w tej mieszance namocz kawałki brioszki i smaż na maśle, aż będą chrupiące.

Krok 5

Smażyć 4 jajka sadzone na maśle i soli. Na 4 grzankach ułożyć konfiturę i cienkie plasterki indyka, polać sosem śmietanowym i posypać jajkami sadzonymi. Ostrożnie przykryj pozostałymi grzankami i natychmiast podawaj, udekorowany cebulą.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja