Idealne serniki ryżowe: sekrety gotowania i sprawdzone przepisy

Idealne serniki ryżowe: sekrety gotowania i sprawdzone przepisy

Idealne serniki ryżowe: sekrety gotowania i sprawdzone przepisy

Olga Siutkina 10 października 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Serniki to jedno z najbardziej nieprzewidywalnych dań. Możesz podzielić się najbardziej sprawdzonymi i niezawodnymi przepisami. Jeśli jednak nie wybierzesz odpowiedniego twarogu, serniki rozpłyną się na patelni lub zamienią się w rozmoczone placki mączne. Nawet jeśli są to serniki ryżowe.

Serniki z owsianką ryżową

Jakie serniki przygotujemy:

  • Idealne serniki z mąką ryżową
  • Serniki z owsianką ryżową
  • Serniki bez twarogu
  • Serniki ryżowe w piekarniku

Każdy sernik zaczyna się od twarogu. A potem wszystkie pozostałe składniki, dzięki którym naleśniki z twarogiem staną się delikatne, z lekko chrupiącą skórką, tworząc idealne, rozpływające się w ustach poranne śniadanie.

Zatem twarożek musi być prawdziwy. Czyli fermentowany produkt mleczny z mleka naturalnego, bez zamienników tłuszczu, o zawartości tłuszczu 5–9%, średnio wilgotny. Lepiej przez chwilę odważyć twaróg targowy: zobaczysz, że wyjdzie całkiem sporo serwatki. Jeśli nie zostanie to zrobione, serniki albo rozpłyną się na patelni, albo będą wymagały dodatkowej mąki, co znacznie wpłynie na smak.

O mące. Już dawno dokonałam wyboru – serniki robię nie z mąki pszennej, ale z mąki ryżowej. Obtaczam je też w mące ryżowej. Serniki wychodzą delikatne, puszyste, „twarogowe”, z przyjemną, lekko chrupiącą skórką. Ktoś jest przyzwyczajony do umieszczania semoliny i używania jej do panierowania. Ale moim zdaniem jest znacznie grubszy niż mąka ryżowa.

Mąka ryżowa to idealna opcja do bezglutenowych wypieków. A serniki z mąki ryżowej okazują się delikatne, „puszyste” z chrupiącą skórką
Mąka ryżowa to idealna opcja do bezglutenowych wypieków. A serniki z mąki ryżowej okazują się delikatne, „puszyste” z chrupiącą skórką

Jeśli zastąpienie mąki pszennej w jakichkolwiek wypiekach jest dość trudne, to w sernikach zastąpienie mąki pszennej mąką ryżową jest idealną opcją dla tych, którzy z tego czy innego powodu muszą unikać produktów zawierających gluten. A mąka ryżowa jest absolutnie neutralna w smaku.

Przy okazji, żeby skórka sernika była bardziej chrupiąca, dodaję więcej żółtek. Na przykład jedno całe jajko i jedno żółtko. Spróbuj i zobacz, jak ładnie wyjdzie skórka.

A co najważniejsze: do smażenia serników używaj roztopionego masła. Kremowy się spali, a każde warzywo znacznie psuje smak i aromat.

Dobrze jest dodać skórki do ciasta na serniki ryżowe
Dobrze jest dodać skórki do ciasta na serniki ryżowe

W razie potrzeby do dowolnych serników możesz dodać wanilię lub wanilinę. Twarożek uwielbia zapach cytryny lub pomarańczy. Dlatego skórkę tych owoców cytrusowych można bezpiecznie dodać jako aromat.

Idealnym półproduktem są serniki ryżowe. Można je przygotować wieczorem i usmażyć rano na śniadanie. Podawać gorące. Można przygotować przetwory i je zamrozić.

Idealne serniki z mąką ryżową

Twarożek może mieć różną wilgotność. Dlatego jeśli twaróg jest zbyt mokry, należy go zważyć. Do suchego twarogu można użyć nieco mniej mąki ryżowej. Spróbuj zrobić serniki tylko z żółtkami. Należy jednak pamiętać, że 2 żółtka to nieco mniej niż jedno jajko. W związku z tym będziesz musiał dodać mniej mąki ryżowej. I zdecydowanie szczypta soli! Wszystkie dania z twarogu wymagają równowagi smakowej – kwaśnej, słodkiej, słonej. Płaski słodko-kwaśny smak sprawia, że ​​dania z twarogu są nieciekawe.

Idealne serniki z mąką ryżową
Idealne serniki z mąką ryżową

Do idealnego sernika ryżowego potrzebujesz:

  • 300 g twarogu 9% tłuszczu
  • 2 łyżki l. mąka ryżowa
  • 1 jajko lub 2 żółtka
  • 1–1,5 łyżki. l. Sahara
  • 1 łyżka. l. ghee do smażenia
  • szczypta soli
  • kwaśna śmietana, dżem truskawkowy do podania
  1. Twarożek ubić blenderem lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
  2. Odważyć wstępnie mokry twaróg przez 2-3 godziny.
  3. Dodać jajko lub żółtka, mąkę ryżową, cukier i sól. Dokładnie wymieszaj masę twarogową.
  4. Na płaski, szeroki talerz wysypać mąkę ryżową i wygładzić ją na powierzchni talerza.
  5. Za pomocą łyżki układaj na mące ryżowej kulki twarogu o masie około 60 g. Kulki oprószamy mąką, formujemy okrągłe serniki i lekko je spłaszczamy dłonią. Rada. Nie ma potrzeby rozgniatania twarożku rękoma – bardzo zabrudzi to dłonie. Wystarczy podsypać mąką i obtoczyć w mące kulki twarogowe. Aby uzyskać idealnie okrągłe serniki ryżowe, należy na stole położyć panierowaną kulę i przykryć szklanką o średnicy nieco większej niż sernik. Sernik szklanką zwijamy ruchami obrotowymi – stanie się całkowicie okrągły.
  6. Na patelni rozgrzej ghee na średnim ogniu. Serniki z mąką ryżową układamy na patelni, lekko zmniejszamy ogień i smażymy z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor.
  7. Serniki ryżowe podawać z kwaśną śmietaną i konfiturą truskawkową.

Serniki z owsianką ryżową

Czy zostały jakieś resztki ryżu z przystawki, którą ugotowałeś dzień wcześniej? Wspaniały. Ale możesz go przygotować specjalnie – to nie ma żadnego znaczenia. Kubek ugotowanego ryżu, paczka twarogu – i masz gwarancję śniadania składającego się z pysznych, puszystych serników. Idealnie byłoby użyć ryżu okrągłego: jest bardziej lepki, a serniki dobrze się uformują. Jeśli gotujesz ryż specjalnie do robienia serników, należy go schłodzić do temperatury 60 °C.

Serniki z owsianką ryżową
Serniki z owsianką ryżową

Do serników z owsianką ryżową potrzebujesz:

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 300 g twarogu 5–9% tłuszczu
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki. l. Sahara
  • szczypta soli
  • mąka ryżowa lub pszenna do panierowania
  • 2 łyżki l. roztopione masło do smażenia serników
  • do podania śmietana i miód
  1. Twarożek ubić w blenderze z jajkiem, cukrem i solą. Lub rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Rada. Zamiast jednego jajka można użyć 2 żółtek.
  2. Dodać ryż i dokładnie wymieszać. Jeśli masa wydaje się zbyt miękka, można dodać 1 łyżkę. l. mąka pszenna lub ryżowa.
  3. Na płaski, szeroki talerz wysypać mąkę panierowaną i wygładzić ją na powierzchni talerza.
  4. Łyżką nakładamy na mąkę kulki twarogowo-ryżowe i podsypując mąką formujemy okrągłe, płaskie serniki.
  5. Rozgrzej roztopione masło na patelni na średnim ogniu i dodaj serniki z kaszą ryżową.
  6. Zmniejsz ogień do średniego i smaż serniki z obu stron na złoty kolor.
  7. Serniki podawaj z kwaśną śmietaną i miodem.

Serniki bez twarogu

Serniki – twarożek – już w nazwie znajduje się składnik, bez którego nie będzie ukochanego przez wielu dania. Twaróg decyduje zarówno o nazwie, jak i smaku. Zamiast twarogu możesz dodać ser ricotta – jest to również sfermentowany produkt mleczny. Co się stanie, jeśli nie dodasz twarogu? Wszystko – naleśniki, klopsiki, kotlety. Weźmy na przykład owsiankę na mleku ryżowym. Nawet bez twarogu można z niego zrobić bardzo smaczne, pożywne naleśniki ryżowe. A żeby naleśnikom ryżowym dodać kwaskowatości, jaka byłaby po dodaniu twarogu, można użyć drobno pokrojonego jabłka.

Serniki bez twarogu
Serniki bez twarogu

Do serników bez twarogu potrzebujesz:

  • 80 g ryżu
  • 120 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka. l. Sahara
  • szczypta soli
  • 1 średnie jabłko
  • 1 jajko
  • 2 łyżki l. ghee do smażenia
  1. Ryż opłucz i włóż do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Gotuj około 20 minut.
  2. Podgrzej mleko i wlej je na patelnię z ryżem. Gotuj, aż ryż będzie całkowicie ugotowany. Ostudzić gotową owsiankę ryżową do 65–70 °C.
  3. Jabłko obierz i pokrój w małą kostkę.
  4. Do ostudzonej owsianki dodajemy żółtko, cukier, szczyptę soli i pokrojone jabłka.
  5. Białka ubić na puszystą pianę i dodać do naleśników ryżowych.
  6. Rozgrzej olej do smażenia na patelni na średnim ogniu i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor, 2-3 minuty.
  7. Podawaj naleśniki ze śmietaną.

Serniki ryżowe w piekarniku

Idealne serniki ryżowe można przygotować w piekarniku. Mąka ryżowa pęcznieje pod wpływem ciepła wewnętrznego piekarnika, a serniki stają się puszyste i delikatne. Można dodać rodzynki, suszone morele lub suszone śliwki pokrojone na małe kawałki. Dodatkowo serniki przygotowywane są bez oleju, co znacząco obniża ich kaloryczność. Tak więc serniki ryżowe z piekarnika można uznać za danie dietetyczne.

Serniki ryżowe w piekarniku
Serniki ryżowe w piekarniku

Do serników ryżowych w piekarniku potrzebujesz:

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 200 g twarogu
  • 1 łyżka. l. mąka ryżowa lub pszenna
  • 1 jajko + 1 żółtko do wysmarowania serników
  • 1 łyżka. l. Sahara
  • szczypta soli
  • 100 g ciemnych małych rodzynek lub suszonych moreli lub suszonych śliwek
  • 1/2 łyżeczki skórka z cytryny lub pomarańczy
  • 1 łyżeczka mleko do smarowania serników
  • opcjonalnie płatki kokosowe do posypania serników podczas pieczenia
  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-190 °C.
  2. Twarożek rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub ubić blenderem.
  3. Twarożek wymieszać z ryżem, jajkiem, mąką, cukrem, solą i skórką.
  4. Rodzynki umyć i osuszyć, dodać do mieszanki twarogu i ryżu. Rada. Jeśli dodasz suszone morele lub śliwki, umyj je, osusz i pokrój na małe kawałki wielkości rodzynki.
  5. Formuj okrągłe, płaskie serniki.
  6. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej wafle ryżowe.
  7. Żółtko wymieszaj z mlekiem i posmaruj serniki pędzelkiem.
  8. Posypać płatkami kokosowymi.
  9. Piecz serniki ryżowe w piekarniku przez 25–30 minut.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #serniki #mąka ryżowaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja