Do przepisu
Najprostszym, ale jednocześnie pysznym i ulubionym daniem wielu osób jest gulasz z kapusty i ziemniaków, do którego można dodać resztki dowolnego mięsa zalegającego w lodówce.
Złożoność: łatwo Kalorie: 277,64 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 50 minut Używany: 10,02 g/16,04 g/23,34GaszenieKolacjaKolacjaDrugie danieZapiekankaDanie główneGulaszWegetarianizm: laktoSKŁADNIKI NA 4 PORCJI400-500 g kapusty4 średnie ziemniaki1 duża cebula200-300 resztek mięs (bekon, kiełbasa gotowana i wędzona, hot dogi, kiełbasa, pieczone mięso lub drób)masłoświeżo zmielony czarny pieprzsól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Kapustę pokroić na 2 cm kawałki, następnie w poprzek na 2 cm kawałki. Usuń łodygę. Posolić kapustę i wymieszać.
Krok 2
Ziemniaki obierz (młode można po prostu umyć szczoteczką bez obierania) i pokrój w średnie plasterki. Obierz i drobno posiekaj cebulę.
Krok 3
Całe pozostałe mięso pokroić na małe kawałki.
Krok 4
W dużym rondlu o grubym dnie rozpuść masło, dodaj cebulę (jeśli używasz boczku, dodaj ją również) i smaż przez 5 minut.
Krok 5
Dodać kapustę i ziemniaki, wymieszać, zalać odrobiną gorącej wody i dusić pod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 6
Dodać resztę mięsa, wymieszać i smażyć jeszcze około 7 minut. Podawaj gulasz na gorąco.