Galaretka jabłkowa z cynamonem
gastronomia 22 czerwca 2007 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 939,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina 30 minutDeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ(3 puszki po 0,5 l każda)2 kg słodkich jabłek (odmiana Granny Smith)cynamonsok z 1 cytryny80 g jasnych rodzynekcukier w ilości 500 g na 600 ml soku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jabłka obierz, usuń rdzeń, pokrój w plasterki. Dodaj wodę i gotuj przez 20 minut. na małym ogniu. Umieść jabłka na durszlaku lub sicie, pozwól sokowi spłynąć bez wyciskania przez 1 godzinę. Odmierz powstały sok, dodaj cukier w ilości 500 g na 600 ml soku. Dodać także sok z cytryny, rodzynki i cynamon. Mieszając, doprowadzić do wrzenia, gotować 8 minut, zebrać pianę. Wyjmij cynamon, osusz go, pokrój na kawałki. Powstałą jeszcze ciepłą galaretkę przelać do wyparzonych słoików z kawałkami cynamonu i jabłka.