„Futro” z wędzonej i lekko solonej makreli

Do przepisu

Podarowanie bliskiej osobie futra na wakacje jest łatwe! Elegancki „płaszcz” dwóch rodzajów makreli zadowoli każdego. Zamiast makreli możesz wziąć dowolną inną tłustą rybę – na przykład troć wędrowną lub suma.

Złożoność: łatwo Kalorie: 682,46 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 7 godzin Używany: 40,68 g/44,42 g/27,61SałatkaWalentynkiUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocBoże NarodzenieRomantyczna kolacjaBufetSKŁADNIKI NA 6 PORCJI3 tusze makreli wędzonej na gorąco2 tusze świeżej makreli5 jajek na twardo6 średnich ziemniaków5 średnio solonych lub kiszonych ogórków1 duża biała cebulamajonez „prowansalski”ocet2 łyżki l. wódkabrązowy cukierśrednia sól morskakapary do dekoracjiświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Świeżą makrelę pokroić w filety bez skóry, zalać wódką i obficie popieprzyć. Wymieszaj 3 łyżki. l. sól i 3,5 łyżki. l. cukier, obtocz makrelę w tej mieszance, zawiń w folię, pozostaw w temperaturze pokojowej na 1 godzinę, następnie włóż do lodówki na 4-5 godzin.

Krok 2

Ziemniaki umyć pędzelkiem, zawinąć w folię i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 40 minut. Opłucz zimną wodą, ostudź, obierz i zetrzyj na tarce.

Krok 3

Cebulę obierz, posiekaj bardzo drobno, zalej octem, solą, zamieszaj, odstaw na 5 minut. Następnie po 40 sekundach zalać około 1 litrem wrzącej wody. Ułożyć na sicie, przepłukać bardzo zimną wodą i osuszyć.

Krok 4

Ogórki pokroić w małą kostkę. Jajka drobno posiekaj, zostawiając 2 żółtka do dekoracji.

Krok 5

Wędzoną makrelę pokrój na kawałki, usuń skórę i ości. Wymieszaj z połową cebuli.

Krok 6

Makrelę lekko osoloną osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w 1 cm kostkę, ostrożnie usuwając wszystkie ości. Wymieszać z pozostałą cebulą.

Krok 7

Sałatkę układamy warstwami w szerokiej salaterce (lub w szklankach): pół ziemniaków, pół wędzonej makreli, pół ogórków, jajka, pozostała wędzona makrela, pozostałe ogórki, pozostałe ziemniaki, lekko solona makrela. Każdą warstwę lekko (lekko!) panierujemy. majonezem. Przykryj powierzchnię folii sałatkowej i wstaw do lodówki na 2–12 godzin.

Krok 8

Przed podaniem na drobnej tarce zetrzyj równomiernie żółtka na sałatkę. Udekoruj kaparami i podawaj.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja