Do przepisu
Jesteśmy pewni, że nigdy wcześniej nie robiłeś pesto z brokułów. Ale farfalle z pesto brokułowym pomoże skorygować to „niefortunne nieporozumienie”. Możliwe, że to niezwykłe pesto stanie się Twoim ulubionym dodatkiem do potraw.
Złożoność: łatwo Kalorie: 484,16 kcal/porcję Porcje: 4 Używany: 18,31 g/18,94 g/60,23MikserGotowanieKuchnia włoskaKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizm: laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIFarfalle 300 grBrokuł 300 grŚwieża mięta 50 grCzosnek 1 ząbek(i)Prażone orzechy laskowe 50 grSer parmezan 70 grCytrynowy 1 sztukaOliwa z oliwek Monini Classico Extra Vergine Mielony czarny pieprz Sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Odetnij łodygi od brokułów i zachowaj je. Główki kapusty dzielimy na małe kwiatostany. Za pomocą drobnej tarki usuń skórkę z cytryny i wyciśnij sok.
Krok 2
Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Za 2 minuty Przed zdjęciem patelni z ognia dodaj różyczki brokułów.
Krok 3
Łodygi brokułów zmiel w blenderze, dodaj listki mięty (trochę zostaw do podania), orzechy laskowe, 50 g parmezanu, sok z cytryny i połowę skórki. Dodaj trochę soli. Cienkim strumieniem wlać oliwę, nadal miksując sos blenderem.
Krok 4
Makaron brokułowy odcedzić na durszlaku, zachowując część wody. Makaron wymieszać z pesto i dodać trochę wody z gotowania. Posypać pozostałym parmezanem i skórką z cytryny, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i udekorować listkami mięty.