Pięciominutowy dżem porzeczkowy
Do przepisu
Pięciominutowy dżem porzeczkowy gotuje się szybko, wystarczy pięć minut, aby był gotowy. Ale jest jeden ważny warunek: jagody należy posortować, wszystkie zepsute i pomarszczone należy usunąć. To, czy usunąć szypułkę, czy nie, jest kwestią gustu. Możesz przyciąć suszony kwiat nożyczkami. Nie wpłynie to szczególnie na jakość gotowego dżemu.
Złożoność: łatwo Kalorie: 315,71 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Używany: 0,71 g/0,29 g/76,43GotowanieDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ500 g czarnych porzeczek 500 g cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Sterylizuj słoiki i pokrywki. Suchy.
Krok 2
Posortuj jagody, umyj je, włóż do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
Krok 3
Jagody włóż do miski zawierającej pięciominutowy dżem i przykryj cukrem. Lekko wstrząśnij, aby cukier równomiernie się rozprowadził. Aby jagody w dżemie pozostały jak najbardziej nienaruszone, na tym etapie nie trzeba mieszać. Po podgrzaniu jagody same puszczą sok.
Krok 4
Pojemnik z porzeczkami postaw na małym ogniu. Jagody się nagrzeją, wypuszczą sok, a cukier stopniowo się rozpuści. Powstanie dużo soku, w którym jagody będą pływać. To wystarczy, aby dżem się ugotował i nie był płynny. Do dżemu nie trzeba dodawać wody!
Krok 5
Zagotuj dżem i zwiększ temperaturę ogrzewania. Gotuj dokładnie przez 5 minut przy energicznym wrzeniu. Delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką, uważając, aby dżem nie przywarł do dna. Usuń powstałą pianę.
Krok 6
Natychmiast zdjąć z ognia i rozlać do słoików. Aby słoik nie pękł, wsyp najpierw 1-2 łyżki i poczekaj, aż słoik się rozgrzeje.
Krok 7
Słoiki z pięciominutowym dżemem porzeczkowym zamknij pokrywkami i umieść w suchym, ciemnym miejscu.
PRZYDATNE RADY
Im krótsza obróbka cieplna, tym więcej witamin pozostaje w jagodach. W tym dżemie jest dużo cukru, ale pełni on rolę konserwantu, dlatego nie należy lekceważyć jego ilości. Dżem można przechowywać w temperaturze pokojowej do 1 roku.
Możesz przygotować pięciominutowy dżem porzeczkowy, dodając podczas gotowania pączki goździków, laski cynamonu, skórkę z cytryny lub drobno posiekane liście mięty. Skórka z cytryny i mięta mogą pozostać w dżemie, ale goździki i cynamon należy usunąć. Łatwiej to zrobić, jeśli zanurzysz je w syropie, owinięte w czystą gazę.