Konfitura gruszkowa z borówkami
Do przepisu
Nasz dżem gruszkowo-borówkowy nie przypomina tradycyjnego, składa się z klarownego syropu i kawałków owoców. Ale właśnie to jest interesujące! Faktem jest, że podstawą syropu w tym przypadku nie jest woda, ale przecier z gotowanych borówek. Dzięki temu dżem zyskuje oryginalną konsystencję i oczywiście wyrafinowany kwaskowaty smak, który harmonijnie podkreśla słodycz gruszek. Rezultatem jest niesamowity deser, który spodoba się nawet tym, którzy zazwyczaj nie lubią tego rodzaju przygotowań. Konfiturę gruszkową z borówkami najlepiej podawać w czystej postaci z herbatą: dzięki temu wrażenia smakowe będą jaśniejsze!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 98,43 kcal/porcję Porcje: 3 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 0,23 g/0,17 g/24,56GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJEtwarde gruszki – 1,4 kg sok 1 skórka z cytryny 1 cytryna borówka amerykańska – 800 g woda do picia – 600 ml cukier – 1 kg Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj gruszki. Umyj je i usuń skórkę (nie wyrzucaj!). Przekrój na połówki i usuń nasiona. Zachowaj ogony w nienaruszonym stanie. Miąższ pokroić w duże plasterki.
Krok 2
W dużej misce umieść plasterki gruszki. Skropić sokiem z cytryny i delikatnie wymieszać, aby równomiernie się rozprowadzić. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do momentu użycia.
Krok 3
Borówki posortować na konfiturę, umyć, osuszyć i rozłożyć na papierowym ręczniku. Umieść jagody w dużym rondlu. Dodać skórkę z gruszki i skórkę z cytryny.
Krok 4
Do rondla z borówkami i skórkami gruszek wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień i przykryj rondel pokrywką. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, około 20 minut (borówki powinny być ugotowane na miąższ).
Krok 5
Powstałą masę należy lekko ostudzić, a następnie przetrzeć przez drobne metalowe sito. Przełożyć do szerokiego rondla. Dodać plasterki gruszki, cukier i podpalić. Gotuj, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 6
Następnie gotuj dżem gruszkowy na małym ogniu, aż zgęstnieje, około 30 do 40 minut. Usuń pianę, przełóż do wyparzonych słoików i zamknij.
PRZYDATNE RADY
Podobny dżem można przygotować nie tylko z borówkami, ale także z żurawiną czy czerwonymi porzeczkami. Spróbuj także wysłać twarde jabłka do gruszek: wyjdzie świetnie!
PRZY OKAZJI
Wygodniej jest usunąć piankę z dżemu tylną, wypukłą stroną łyżki: w tym przypadku nie usuniesz za każdym razem dużej porcji syropu. Jest inny sposób na pozbycie się piany – włóż trochę masła do dżemu, „zje” piankę.