Ekscytujący przepis na sos z cukinii i rodzynek

Sos z cukinii i rodzynek

Sos z cukinii i rodzynek Do przepisu

Sos z cukinii można zjeść od razu lub przechowywać w słoikach na zimę. Podawać z pieczonymi warzywami lub grillowanym serem.

Złożoność: łatwo Kalorie: 122,52 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 3 godziny Używany: 1,63 g/0,63 g/28,36GotowanieSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE2 kg małych cukinii 200 g jasnych małych rodzynek 2 duże pomarańcze 120 ml octu jabłkowego 100 g brązowego cukru 50 g soli morskiej niejodowanej Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Pomarańcze umyj szczoteczką i osusz papierowymi ręcznikami. Skórkę usuń w cienkie paski (nie za pomocą tarki). Wyciśnij sok z pomarańczy. Sok i skórkę wymieszać z cukrem, odstawić.

Krok 2

Rodzynki zalać około litrem wrzącej wody na 10 minut, następnie przełożyć na sito. Rodzynki włożyć do miski, zalać octem i odstawić na 2 godziny.

Krok 3

Cukinię pokroić w kostkę o boku 2 cm i umieścić w misce na dżem lub w dużym rondlu. Dodać rodzynki wraz z płynem oraz sok pomarańczowy z cukrem i skórką. Mieszamy, odstawiamy na 1 godzinę.

Krok 4

Postaw miskę na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, zagotuj, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, około 40 minut.

Krok 5

Ostry sos rozlać do wysterylizowanych słoików, pasteryzować przez 20 minut i zakręcić. Odwróć słoiki do góry nogami i ostudź.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja