Dżem nektarynowy bez pestek
Do przepisu
Najlepszym sposobem na zachowanie soczystych, dojrzałych nektarynek na zimę jest zrobienie z nich dżemu bez pestek. Słoneczny przysmak będzie doskonałym dodatkiem do serników, naleśników i naleśników. I smakuje też samo z herbatą. Preparat okazuje się aromatyczny i dość słodki. Wybieraj dojrzałe, ale dość gęste, nieuszkodzone owoce. Lepiej zachowują swój kształt, złoty kolor i są moczone w słodkim syropie. Do zrobienia dżemu nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych, przyborów ani sprzętu, a jego wykonanie nie zajmie dużo czasu. Zaopatrz się więc w soczyste i dojrzałe nektarynki i zacznij gotować!
Złożoność: łatwo Kalorie: 916,00 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 2 godziny Używany: 2,25 g/0,50 g/228,90DeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJEnektarynki – 1 kg cukier – 800 g Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki na dżem nektarynowy bez pestek. Opłucz owoce i osusz. Za pomocą noża wykonaj nacięcie wzdłuż i usuń nasiona. Miąższ pokroić na kawałki.
Krok 2
Kawałki nektarynki włóż do rondelka i zasyp cukrem. Wstrząśnij pojemnikiem kilka razy, aby cukier równomiernie rozłożył się w owocach. Pozostawić na 2 godziny, aby puściły sok.
Krok 3
Słoiki i pokrywki dokładnie opłucz sodą oczyszczoną, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Na przykład na parze, w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Suchy.
Krok 4
Postaw patelnię na kuchence i podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając drewnianą łyżką, przez około 10 minut. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Zdjąć z ognia. Fajny.
Krok 5
Następnie włóż ponownie patelnię z nektarynkami do pieca i zagotuj. Zmień ogień na średni i mieszając łyżką i zbierając pianę, gotuj przez kolejne 15 minut. Zdjąć z ognia. Fajny.
Krok 6
Po raz ostatni włóż patelnię do kuchenki i gotuj, mieszając i odtłuszczając, przez kolejne 15 minut na średnim ogniu. Rozłóż dżem do wysterylizowanych słoików i zamknij pokrywkami. Odwróć do góry nogami i ostudź.
UWAGA DO GOSPODARKI
Dżem z nektarynami bez pestek będzie gęstszy, jeśli dodamy pektynę lub inny środek żelujący. Aby to zrobić, miesza się go z cukrem i dodaje do preparatu 5 minut przed przygotowaniem dżemu.
PRZY OKAZJI
Dżem z nektarynek bez pestek może być pikantny. Aby to zrobić, podczas gotowania dodaj laskę cynamonu, anyż gwiazdkowaty i czarne lub ziele angielskie według własnego uznania. Gotuj przez chwilę, a następnie wyjmij je.