Dżem nektarynowy ze skórkami pomarańczowymi i przyprawami
Do przepisu
Dżem nektarynowy ze skórkami pomarańczy i przyprawami przygotowuje się latem lub wczesną jesienią, kiedy na rynkach jest dużo soczystych i dojrzałych owoców. Wybieraj nektarynki dojrzałe i jędrne, aby podczas gotowania nie zamieniły się w puree. Pomarańcze są słodkie i soczyste. Jeśli użyjesz czerwonych cytrusów odmiany Tarocco, kolor dżemu będzie bardziej nasycony, a smak oryginalny. Nawet po obróbce cieplnej owoce zachowują większość witamin. Przyprawy nadają dżemowi niesamowity aromat i pełniejszy smak. Podawać z herbatą, naleśnikami lub naleśnikami na śniadanie lub polać kremowymi lodami.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 2746,55 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 12 godz Używany: 6,94 g/1,70 g/686,07PustySKŁADNIKI NA 3 PORCJE2 kg wybranych, dojrzałych, ale twardych nektarynek lub brzoskwiń 1 duża pomarańcza 1,8 kg cukru 2 anyż gwiazdkowaty 2 laski cynamonu 5–6 ziaren czarnego pieprzu Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Nektarynki przekrój na pół i usuń pestkę. Pokrój w zgrabne plastry o szerokości 1,5 cm.
Krok 2
Umyj pomarańczę za pomocą pędzla, aby usunąć wszelkie woskowe pozostałości. Wytnij paski skórki z pomarańczy bardzo cienką warstwą białego miąższu, nie większą niż 1 mm. Paski ostrożnie pociąć ukośnie na paski o grubości 4–6 mm. Wyciśnij sok z pomarańczy.
Krok 3
Sok pomarańczowy zmieszać ze 150 ml wody, wlać na dno garnka lub szerokiej patelni. Posypać równomiernie cukrem. Postaw miskę na średnim ogniu i delikatnie nią kołysząc, pozwól, aby cukier się rozpuścił. Dodaj cynamon i anyż gwiazdkowaty. Syrop gotuj na średnim ogniu, bez mieszania, tylko potrząsając, przez 10 minut.
Krok 4
Do syropu włóż nektarynki i bardzo dokładnie wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, zebrać pianę. Dodać ziarna pieprzu i skórkę pomarańczową, smażyć 3 minuty. Zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić, 3–5 godzin.
Krok 5
Ponownie postaw na duży ogień, zagotuj i gotuj przez 5 minut. Całkowicie ostudzić. Powtórz jeszcze 2 razy.
Krok 6
Gorący dżem wlać do wyparzonych słoików, zamknąć, odwrócić i ostudzić.
PRZY OKAZJI
Na 100 g: białka 0,64 g (0,80% wartości dziennej) • tłuszcze 0,18 g (0,20%) • węglowodany 31,54 g (18,77%) • kcal 201,27 (11,18%) • sód 0,47 mg (0,03%) • cukier ogółem 49,79 g ( 99,58%) • NNKT 0,02 g (0,10%) • Błonnik pokarmowy 1,12 g (3,73 %)