Papryka faszerowana bakłażanem
Do przepisu
Jeśli masz słoik papryki nadziewany bakłażanem i nagle pojawiają się goście, pamiętaj o podaniu go i przygotuj się na zasłużone komplementy. Przekąskę tę można spożywać w czystej postaci lub z dodatkiem duszonego (smażonego) mięsa lub drobiu. Będzie po prostu idealnie! Aby papryka nadziewana bakłażanem była szczególnie smaczna, użyj naturalnego soku pomidorowego lub wysokiej jakości przecieru pomidorowego bez dodatków. Najlepiej wykonać pierwszą lub drugą czynność samodzielnie: to tylko nieznacznie wydłuży proces, ale wynik na pewno będzie tego wart.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 892,22 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 26,07 g/34,69 g/118,54PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJI5 kg słodkiej papryki 3 kg bakłażanów 1 kg marchwi 500 g cebuli olej roślinny i sólDo napełniania:2 średnie cebule 3 litry soku pomidorowego lub przecierów pomidorowych 2–3 łyżki. l. sól 2 łyżki. l. cukier 150 ml octu winnego białego 15 ziaren czarnego pieprzu 10 groszku ziele angielskie 3 liście laurowe olej roślinny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Bakłażany obierz i pokrój w paski. Rozgrzej dużą patelnię z olejem roślinnym i smaż bakłażany w częściach, aż będą miękkie.
Krok 2
Marchewkę obierz i zetrzyj na grubej tarce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor, 15 minut.
Krok 3
Połącz smażoną cebulę, marchewkę i bakłażana w małej misce lub rondlu. Dodać sól do smaku i wymieszać. Nadzienie do farszu papryki jest gotowe.
Krok 4
Przed nadzieniem papryki należy je umyć i osuszyć. Odetnij górę w formie pokrywki, usuń łodygi i nasiona. Napełnij farszem i włóż do szerokiego rondla.
Krok 5
Przygotuj nadzienie. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Smażyć na rozgrzanym oleju przez 5 minut. Zagotuj sok pomidorowy, dodaj przyprawy, sól, cukier i podsmażoną cebulę, wlej paprykę. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 30 minut. za 5 minut Dodaj ocet przed zakończeniem gotowania.
Krok 6
Wyjmij nadziewane papryki z patelni i ułóż je w gorących, wysterylizowanych słoikach. Napełnij sosem pomidorowym i zwiń pokrywki. Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.
PRZYDATNE RADY
Słoiki na paprykę nadziewane bakłażanami można sterylizować w piekarniku. Połóż słoiki na stojaku, szyjką w dół. Wstawić do zimnego piekarnika. Podgrzej do 150°C i odstaw słoiki na 10-25 minut w zależności od ich objętości (im mniejszy, tym krótszy czas sterylizacji).
PRZY OKAZJI
Aby papryka nadziewana bakłażanem nie była zbyt tłusta, po usmażeniu warzywa układamy na ręcznikach papierowych, które doskonale wchłaniają nadmiar oleju.