Dżem z kiwi i cytryny
gastronomia 06 kwietnia 2011(4)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Dżem dla miłośników słodko-kwaśnych dżemów.
Złożoność: łatwo Kalorie: 204,22 kcal/porcję Porcje: 20 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 0,56 g/0,31 g/50,23GotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 20 PORCJIcytryna – 1 szt.cukier – 900 gkiwi – 1 kgsok z 1 cytryny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cytrynę dokładnie umyj pędzelkiem i pokrój w cienkie plasterki. Umieścić w rondelku razem ze 100 g cukru i 100 ml wody. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 2
Kiwi obierz, pokrój w plasterki i włóż do rondla z plasterkami cytryny. Dodać sok z cytryny i pozostały cukier. Doprowadzić do wrzenia. Przelać do ceramicznej miski i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.
Krok 3
Następnego dnia przełóż dżem z powrotem na patelnię, ponownie zagotuj i gotuj przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać do wysterylizowanych słoików i ostudzić. Następnie zamknij i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.