Dżem z cukinii z pomarańczą i imbirem
Ludmiła Wengerowa 16 lipca 2018 r Do przepisu
Dżem z cukinii to świetny sposób na walkę z letnimi zbiorami. Można wykorzystać nawet przejrzałą cukinię w ogrodzie. Sok pomarańczowy i cytrynowy nadadzą dżemowi owocowy smak i ciekawą cytrusową kwaskowatość, a imbir doda mu pikanterii. A na zimę będziesz miał preparat, który leczy przeziębienie nie gorzej niż dżem malinowy.
Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 40 minutPustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1,5 kg obranej i pozbawionej nasion cukinii 200 g obranych i wypestkowanych jabłek 100 g świeżej skórki i soku z imbiru 1 skórka pomarańczowa i sok z 1 cytryny 1 kg cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Drobno posiekaj jabłka i cukinię, włóż do dużego rondla i wyciśnij sok z cytryny.
Krok 2
Imbir obierz i zetrzyj na grubej tarce. Zetrzyj także skórkę z cytryny i pomarańczy (odetnij ją ostrożnie, tak aby nie złapać białego „miąższu”).
Krok 3
Do cukinii i jabłek dodajemy imbir i skórkę, wlewamy sok pomarańczowy, mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając, żeby kawałki nie przywarły do dna.
Krok 4
Wlać cukier na patelnię. Poczekaj, aż się roztopi, zwiększ ogień do maksimum. Trzymaj patelnię na dużym ogniu przez 15 minut, usuwając pianę.
Krok 5
Zdejmij patelnię z ognia i usuń pianę. Dżem dobrze wymieszaj i wlej do wyparzonych słoików. Szczelnie zamknij i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.