Dżem wiśniowy z pistacjami i koniakiem
Do przepisu
Dżem ten ma bardzo przyjemną galaretowatą konsystencję z soczystymi jagodami i gęstymi orzechami. Koniak i delikatny zapach migdałów dodają mu jeszcze więcej uroku. Do przygotowania tego dżemu użyliśmy specjalnego cukru dżemowego zawierającego pektynę, który nadaje przetworom galaretowatą konsystencję. Jest sprzedawany w większości supermarketów. Musimy pamiętać o jednej z jego cech – taki cukier można podgrzać tylko raz. Po ponownym podgrzaniu traci wszystkie swoje dodatkowe zalety.
Złożoność: łatwo Porcje: 3 Gotowanie: 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJEobrane pistacje – 100 g specjalny cukier na konfiturę z pektyną – 1 kg koniak (lub brandy) – 100 ml garść surowych obranych migdałów cytryna, sam sok – 4 szt. jabłka – 600 ml wiśnie – 1,5 kg Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Usuń pestki z wiśni. Z cytryn wyciśnij sok, a skórkę pokrój na kawałki. Wiśnie włóż do rondla i polej sokiem z cytryny.
Krok 2
W rondlu wymieszaj posiekane migdały i kawałki skórki, dodaj wodę tak, aby woda przykrywała potrawę 1 palcem. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na średnim ogniu przez około 45 minut. (skórkę należy zagotować).
Krok 3
Na patelnię z wiśniami dodaj sok jabłkowy i pistacje. Po zagotowaniu przykryć pokrywką i gotować około 30 minut.
Krok 4
Wywar z migdałów i skórkę przecedź przez drobne sitko, ostrożnie wyciskając płyn z mieszanki (orzechy nie będą już potrzebne). Przecedzony płyn wlewamy na patelnię z wiśniami. Mieszaj i gotuj przez 5 minut.
Krok 5
Dodać cukier i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Gotuj przez 5 minut. Wlać koniak i gotować kolejne 5 minut. Z zagęszczonego dżemu usuń piankę, przelej do wyparzonych słoików i od razu szczelnie je zamknij. Porada dotycząca artykułów spożywczych W większości supermarketów sprzedawany jest specjalny cukier dżemowy zawierający pektynę, który nadaje słodkim przetworom galaretowatą jakość. Musimy pamiętać o jednej z jego cech – taki cukier można podgrzać tylko raz. Po ponownym podgrzaniu traci wszystkie swoje dodatkowe zalety.