Dżem wiśniowy w powolnej kuchence
gastronomia 10 września 2013 r Do przepisu
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutGotowanieDeserSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg wiśni 1,2 kg cukru Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wolnowar i składniki.
Krok 2
Umyj wiśnie, usuń łodygi. Za pomocą drewnianej wykałaczki przebij każdą jagodę w kilku miejscach.
Krok 3
Włącz tryb „Multi-cook”, ustaw temperaturę na 160°C, zagotuj wodę, dodaj wiśnie. Po 5 minutach Wiśnie odcedzić na durszlaku.
Krok 4
Do miski wlać 1,5 szklanki wody, dodać połowę cukru i doprowadzić do wrzenia. Do wrzącego syropu dodaj wiśnie, wyjmij miskę z multicookera i pozostaw wiśnie na 4 godziny.
Krok 5
Następnie ustawić temperaturę na 130°C, doprowadzić dżem do wrzenia, dodać pozostały cukier i gotować przez 20 minut. Wlać dżem do wyparzonych słoików, zamknąć i przechowywać.