Dżem „Śliwka w czekoladzie”
Elena Iwanowa 05 września 2016 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz Do przepisu
Smak dżemu przypomina smak suszonych śliwek w cukierkach czekoladowych. Gęsty, nasycony kolor, czekoladowo-śliwkowy smak… A jeśli polejemy tym dżemem twarożek czy lody – mmmm – pycha, jednym słowem po prostu radość smaku i błogości.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 504,76 kcal/porcja Porcje: 12 Używany: 2,23 g/6,38 g/109,82GotowaniePustySKŁADNIKI NA 12 PORCJIśliwka 2 kgczekolada 200 gcukier 1 kgkoniak 2 łyżki. l.cukier waniliowy 2 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umyj śliwki i osusz. Podziel na 2 połówki. Usuń nasiona.
Krok 2
Włożyć do miski do zrobienia dżemu. Dodać cukier (500 g) i odstawić na noc. Śliwki dadzą sok.
Krok 3
Rano dodaj kolejne 500 g cukru. Podpalić, zagotować i gotować 15 minut, mieszając. Zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić, aby śliwki wchłonęły sok.
Krok 4
Następnie ponownie podpal ogień, dodaj 2 torebki cukru waniliowego, gotuj przez 15 minut. Pozwól ostygnąć.
Krok 5
Połóż dżem na ogniu po raz trzeci, dodaj 100 g czekolady i koniaku. Mieszaj i gotuj przez kolejne 15 minut.
Krok 6
Gorący dżem włóż do wysterylizowanych słoików i zamknij je. Smacznego!