Dżem pomarańczowy w powolnej kuchence
gastronomia 10 września 2013 r Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 434,64 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 0,94 g/0,20 g/107,92GotowanieDeserSKŁADNIKI NA 2 PORCJE2 kg pomarańczy 2 kg cukru 4 łyżki. l. sok z cytryny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wolnowar i składniki.
Krok 2
Umyj pomarańcze i dokładnie osusz ręcznikiem. Każdą pomarańczę pokroić, nie obierając, w krążki o grubości około 1 cm. Pokrój je na 4 części. Usuń nasiona.
Krok 3
Umieść pomarańcze w misce i dodaj 1 litr wody. Przykryć talerzem o odpowiedniej średnicy (powinien leżeć na pomarańczach) i postawić pod obciążnikiem tak, aby pomarańcze były całkowicie pokryte wodą. Wyjdź na noc.
Krok 4
Następnego dnia włącz tryb „Multi-cook”, ustaw temperaturę na 160°C, do miski włóż pomarańcze wraz z naparem i zagotuj. Ustawić temperaturę na 130°C, dodać cukier i sok z cytryny, gotować przez 1 godzinę w wysterylizowanych słoikach, zamknąć i przechowywać.