Dżem morelowy bez pestek

Dżem morelowy bez pestek

gastronomia 22 czerwca 20075.00(1)Dodaj do ulubionychUdział2171.jpg2171.jpg2171.jpg2171.jpg Do przepisu

Przygotuj bezpestkowy dżem morelowy według naszej receptury i zyskaj nie tylko przyjemność gastronomiczną (wyrafinowany aromat, wykwintny smak), ale także przyjemność estetyczną. Będziesz zszokowany bogatą, bursztynową, słoneczną barwą tego przysmaku, która hipnotyzuje i powoduje nieodpartą chęć natychmiastowego otwarcia słoiczka i spróbowania chociaż łyżki. Dżem jest tak dobry, że smakuje nawet tym, którzy zazwyczaj nie przepadają za świeżymi morelami. Co za paradoks! Tylko błagamy: nie spiesz się i nie gotuj dżemu morelowego na dużym ogniu, w przeciwnym razie albo się spali, albo stanie się zbyt ciemny podczas gotowania.

Złożoność: łatwo Kalorie: 374,00 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina 30 minutDeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJImorele – 1 kgwoda pitna – 500 mlcukier – w ilości 1 kg na 1 kg przecieru Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj morele do zrobienia dżemu. Umyj je i osusz papierowym ręcznikiem. Każdy owoc przekrój na pół. Usuń nasiona. Połówki moreli włóż do dużego rondla.

Krok 2

Na patelnię z morelami wlej zimną pitną wodę. Postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj morele przez około 10 minut.

Krok 3

Morele zdejmij z ognia i przecedź przez drobne sito do osobnego pojemnika. Powstały przecier należy zważyć, aby poprawnie obliczyć wymaganą ilość cukru.

Krok 4

Do puree morelowego dodać cukier. Postawić na średnim ogniu i mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje.

Krok 5

Sterylizuj słoiki po dżemach w dogodny dla Ciebie sposób i osusz je. Polać je gorącym dżemem morelowym i zamknąć pokrywkami. Wyłożyć na podwójnie złożony ręcznik i pozostawić do ostygnięcia.

PRZYDATNE RADY

Dżem morelowy bez pestek można posmakować dodając odrobinę startej skórki z cytryny, laski cynamonu lub wanilii (którą należy usunąć po ugotowaniu).

PRZY OKAZJI

Jeśli lubisz bardziej wyrazistą konsystencję, zrób dżem z moreli ze skórką. Aby to zrobić, nie przecieraj ugotowanych owoców przez drobne sito, ale po prostu posiekaj je za pomocą zanurzalnego blendera.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja