Dżem malinowy w powolnej kuchence
gastronomia 06 czerwca 2013 Do przepisu
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutGotowaniePustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘmaliny – 1 kg Cukier – 2 kg Woda – 1 l Sól – 2 łyżeczki Kwas cytrynowy (lub sok z połowy cytryny) – 2 łyżeczki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wolnowar i składniki.
Krok 2
Włącz tryb „Multi-cook”, ustaw temperaturę na 160°C. Do miski wsypać cukier, dodać wodę i gotować syrop przez 10 minut. Ochłodzić do temperatury pokojowej.
Krok 3
Posortuj maliny, umieść je na durszlaku i dokładnie spłucz pod prysznicem. Usuń łodygi. Rozcieńczyć sól w 1 litrze wody. Umieść jagody na durszlaku porcjami i zanurz je na 10 minut. do osolonej wody, następnie spłucz zimną wodą. Osuszyć maliny, układając je na ręcznikach papierowych.
Krok 4
Do ostudzonego syropu cukrowego dodać maliny i odstawić na 1 godzinę.
Krok 5
Ponownie zagotuj i gotuj przez 25 minut. za 5 minut Dodawaj kwas cytrynowy, aż dżem będzie gotowy.
Krok 6
Ułożyć w ogrzanych słoikach.