Dżem malinowy w powolnej kuchence

Dżem malinowy w powolnej kuchence

gastronomia 06 czerwca 2013 Do przepisu

Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutGotowaniePustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘmaliny – 1 kg Cukier – 2 kg Woda – 1 l Sól – 2 łyżeczki Kwas cytrynowy (lub sok z połowy cytryny) – 2 łyżeczki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wolnowar i składniki.

Krok 2

Włącz tryb „Multi-cook”, ustaw temperaturę na 160°C. Do miski wsypać cukier, dodać wodę i gotować syrop przez 10 minut. Ochłodzić do temperatury pokojowej.

Krok 3

Posortuj maliny, umieść je na durszlaku i dokładnie spłucz pod prysznicem. Usuń łodygi. Rozcieńczyć sól w 1 litrze wody. Umieść jagody na durszlaku porcjami i zanurz je na 10 minut. do osolonej wody, następnie spłucz zimną wodą. Osuszyć maliny, układając je na ręcznikach papierowych.

Krok 4

Do ostudzonego syropu cukrowego dodać maliny i odstawić na 1 godzinę.

Krok 5

Ponownie zagotuj i gotuj przez 25 minut. za 5 minut Dodawaj kwas cytrynowy, aż dżem będzie gotowy.

Krok 6

Ułożyć w ogrzanych słoikach.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja