Duszone ziemniaki z mięsem: instrukcje krok po kroku od A do Z i 5 pysznych dań
Marianna Orlinkowa 6 października 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Duszenie ziemniaków z mięsem jest bardzo popularną prośbą i jasne jest, dlaczego. To prosty, satysfakcjonujący i niedrogi posiłek, który uwielbiają prawie wszyscy. Poza tym jest to danie, którego zepsucie jest prawie niemożliwe! Ale nadal należy wziąć pod uwagę pewne niuanse, aby wydobyć maksymalny smak i pozytywne emocje z ziemniaków i mięsa.
Treść artykułu:
- Jak wybrać ziemniaki do duszenia
- Jak wybrać i przygotować mięso
- Jak pokroić ziemniaki do duszenia i kiedy je włożyć
- Ziemniaki duszone z mięsem (wołowina)
- Ziemniaki duszone z kurczakiem
- Ziemniaki duszone z wieprzowiną
- Ziemniaki duszone z żeberkami
- Ziemniaki duszone z wątróbką drobiową
Jak wybrać ziemniaki do duszenia
Jak wiadomo, na świecie istnieje około trzech tysięcy odmian ziemniaków, odmiany są podzielone na grupy, które lepiej nadają się do smażenia, gotowania, pieczenia i tak dalej. Specjalista ma w czym wybierać. Pytanie jednak brzmi – co zrobić, jeśli nigdy nie jesteś specjalistą, a ziemniaki kupujesz głównie w supermarkecie lub czasami na bazarze? Przejdźmy do sedna sprawy. Zależy nam, aby duszone ziemniaki z mięsem były pyszne. Co w tym przypadku oznacza „smaczny ziemniak”? Powinno być miękkie i pachnieć nie tylko ziemniakami, ale także mięsem i sosem. Oznacza to, że podczas gotowania musi trochę zmięknąć, a część skrobi z niego powinna sama zagęścić sos, bez naszego dodatkowego wysiłku.
Aby duszone ziemniaki z mięsem były smaczne, należy je trochę ugotować podczas gotowania.
Oznacza to, że jeśli użyjemy terminologii bazarowej, powinien on być „kruszony”. Kruchość (gotowalność) zależy od stosunku białka i skrobi. Im mniej białka i więcej skrobi, tym ziemniak jest bardziej kruchy. Nie potrzebujemy dużo (23–25%) – w końcu nie robimy puree. Do duszenia nadają się odmiany zawierające 16–20% skrobi. Ale na ziemniakach nie są podane wartości procentowe! Dlatego uczymy się określać na podstawie wzroku. Szorstka, raczej ciemna skórka połączona z jasnym, prawie białym miąższem to nasz wybór na rynku. I oczywiście naszą dumą jest „Sineglazka”, różowo-szara skórka z fioletowymi plamami i białym miąższem. A w sklepie spójrz na pakowane ziemniaki odmian rosyjskich i białoruskich z napisem „do gotowania”. Gęste, niskoskrobiowe odmiany niemieckie i holenderskie bardziej nadają się do smażenia, głębokiego smażenia lub sałatek.
Jak wybrać i przygotować mięso
Poza osobistym gustem wszystko zależy od dwóch kwestii: 1) ile jesteś skłonny wydać na to mięso? Oraz 2) ile czasu masz na przygotowanie?
Jeśli porozmawiamy o wołowinieodpowiedź „dużo” na pytanie nr 2 automatycznie powoduje odpowiedź „trochę” na pytanie nr 1. Jeśli masz wystarczająco dużo czasu, aby dusić bardzo pracujący (a przez to muskularny i twardy) kawałek wołowiny na małym ogniu przez kilka godzin, wydasz umiarkowane pieniądze na jego zakup, ale będzie on bardzo smaczny. Jakie cięcia możecie polecić? Górna część golonki (nie dolna część, która jest przeznaczona na galaretę – mięsa jest w niej mało!), dowolny kawałek karku, mostek z kośćmi lub bez, żeberka, zad i oczywiście ogon. Mięso takie należy grubo pokroić, dodać sól i pieprz, odczekać co najmniej pół godziny, następnie szybko usmażyć na oleju na złoty kolor, zalać wymaganym w przepisie płynem z wszelkiego rodzaju cebulą, czosnkiem i przyprawami, doprowadzić do zagotować i dusić długo pod przykryciem na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Droższe kawałki (zad, udo) kroi się na mniejsze kawałki i gotuje w ten sam sposób, ale będą gotowe maksymalnie po 30–40 minutach.
Każde mięso nadaje się do duszonych ziemniaków
– wieprzowina, wołowina, jagnięcina, a także drób i królik
Wieprzowina – doskonała opcja do duszenia z ziemniakami. Każdy krój będzie odpowiedni, z wyjątkiem nóg. Im grubsza jest wieprzowina, tym mniejsze należy ją pokroić i dłużej gotować. Procedura jest taka sama jak w przypadku wołowiny. Mostek i flanka będą potrzebować półtorej godziny na małym ogniu, szyja i łopatka będą potrzebować 40–50 minut, szynka i karionada zajmą pół godziny.
Baranina: Najlepiej wybierać żeberka z kością lub łopatkę. Żeberka będą duszone nieco ponad godzinę, łopatka zajmie około 40 minut.
Mięso drobiowe i królicze: najszybszą opcją jest białe mięso z królika, kurczaka i indyka (czyli drób ma pierś, królik ma grzbiet) – duszenie nie jest zalecane. Praktycznie nie ma w nim tłuszczu, a gotowanie dłuższe niż 15–20 minut powoduje wysuszenie kawałków. Ale w takim czasie nie dostaniesz „tłuszczu” do duszenia. Zatem w przypadku królika, kurczaka, indyka, kaczki i gęsi używaj nóg i ud, najlepiej z kośćmi. Indyka i dużą gęś należy pokroić na kawałki, ale resztę ptaka i królika najlepiej duszić w całości, od 30 minut do kilku godzin (gęsi mogą być bardzo żylaste).
Jak pokroić ziemniaki do duszenia i kiedy je włożyć
Jeśli chodzi o kształt cięcia, nie ma żadnych reguł. Chyba, że nie trzeba kroić go w paski. I tak – plastry, kubki, batony, konwencjonalne kostki… Ale pod względem wielkości ziemniaki trzeba kroić inaczej – w zależności od tego, jakie mięso wybrałeś i odpowiednio, ile czasu potrzeba na ugotowanie. Jeśli masz kurczaka lub królika, pokrój go na małe kawałki, aby mięso po usmażeniu i dodane do niego ziemniaki były jednocześnie ugotowane.
Ziemniaki należy kroić inaczej, w zależności od rodzaju mięsa, które wybierzesz. Ale nie ze słomkami!
Im dłużej musisz gotować mięso, tym lepiej jest pokroić ziemniaki. Jeśli używasz wolnowaru lub szybkowaru, często Twoim zadaniem jest dodanie wszystkich składników na raz. W takim przypadku ugotuj średnio twarde mięso, wybierz średniej wielkości ziemniaki i ułóż je w całości.
Ale ogólnie rzecz biorąc, ziemniaki należy dodawać do mięsa na taki czas, aby miały czas na dokładne zanurzenie w sosie mięsnym, a to co najmniej 20 minut. Jeśli masz sos pomidorowy lub winny, musisz ugotować ziemniaki, aż będą prawie gotowe osobno – kwas na wczesnych etapach gotowania powoduje, że ziemniaki są twarde.
PRZEPISY
Ziemniaki duszone z mięsem (z wołowiną)
Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, czym jest kuchnia rosyjska, to duszone ziemniaki z mięsem (a konkretnie wołowiną) są niewątpliwie poprawną odpowiedzią. Oprócz najbardziej zagorzałych zwolenników zdrowego trybu życia, nie znajdziesz wśród nas przynajmniej jednej osoby, która nie przepadałaby za talerzem pysznych gotowanych ziemniaków w gęstym bulionie wołowym z pokaźnymi kawałkami mięsa. Wystarczy w porę wyjąć liść laurowy – 5 minut w sosie wystarczy, aby oddał wszystko, co najlepsze, a to, co najgorsze, zatrzymało dla siebie.
Ziemniaki duszone z mięsem
6 porcji
- 1 kg mostka wołowego z tłuszczem lub łopatką z kością
- 600 g dużych ziemniaków
- 1 duża marchewka, 250 g
- 2 duże cebule, 400 g
- 100 g smalcu (wieprzowego, wołowego lub jagnięcego)
- 1 łyżka. l. olej roślinny
- 1 liść laurowy
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Mięso pokroić na duże kawałki, posolić i pieprzyć ze wszystkich stron. Mięso włóż do dużego rondla o grubym dnie i zalej gorącą wodą, aż mięso będzie całkowicie przykryte. Postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do średniego, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu obracając kawałki, jeśli zaczną wystawać nad wodą, 1 godzina.
- Ziemniaki obieramy i grubo siekamy. Obierz cebulę i pokrój w cienkie ćwiartki pierścieni. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki o grubości 1 cm.
- Smażyć cebulę i marchewkę na patelni w oleju roślinnym i soli na dużym ogniu, mieszając, przez 10 minut. Połóż go na mięsie.
- Gdy bulion ponownie się zagotuje, dodaj ziemniaki, zamieszaj, poczekaj, aż bulion ponownie się zagotuje, dodaj liść laurowy. Gotować 5 minut, wyjąć liść laurowy.
- Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut. do 1 godziny 20 minut – w zależności od jakości mięsa. Podawać ziemniaki i mięso bardzo gorące.
Danie to można zaliczyć do „kapusty codziennej” – następnego dnia po ugotowaniu staje się jeszcze smaczniejsze, gdy stoi w lodówce.
Ziemniaki duszone z kurczakiem
Dwa najpopularniejsze produkty: ziemniaki i kurczak – kombinacja korzystna dla obu stron! Duszone ziemniaki z kurczakiem to potrawa, którą zwykle przygotowuje się w domu dla dzieci. Oznacza to, że nie tylko nasyca, ale i uspokaja. Najsmaczniejsze są udka z kurczaka.
Ziemniaki duszone z kurczakiem
4 porcje
- 4 duże ziemniaki, 500–600 g
- 6 średnich filetów z udek kurczaka (najlepiej ze skórą), 600 g
- 2 duże cebule, 400 g
- 4 ząbki czosnku, 20 g
- 4 łyżki l. olej roślinny, 60 g
- 1 łyżka. l. mieszanki przypraw do kurczaka
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Każdy filet z udka kurczaka przekrój na pół. Dopraw solą i pieprzem ze wszystkich stron i odstaw pod folię spożywczą, aż wszystko inne będzie przygotowane.
- Obierz cebulę, czosnek i ziemniaki. Cebulę pokroić w średnią kostkę, czosnek w cienkie plasterki, a ziemniaki w średnie plasterki.
- W dużym rondlu lub głębokiej patelni o grubym dnie podgrzej 2 łyżki. l. oleju i szybko smaż kurczaka na dużym ogniu, po 1 minucie. z każdej strony – po prostu pozwól, aby pojawiła się złota skorupa. Połóż kurczaka na talerzu.
- Do rondla dodać pozostały olej, dodać cebulę, sól i smażyć na dużym ogniu, często mieszając, przez 5 minut.
- Na patelnię dodaj czosnek, ziemniaki i mieszankę przypraw do kurczaka. Jeśli w mieszance przypraw nie ma soli, dodaj trochę soli. Smażymy jeszcze na dużym ogniu, mieszając, przez 5 minut.
- Do rondelka wlać 2 szklanki gorącej wody, wymieszać i przykryć pokrywką. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 10 minut.
- Włóż kurczaka z powrotem do rondla, zamieszaj i gotuj pod przykryciem przez kolejne 10–15 minut. W razie potrzeby przez ostatnie 5 minut. Możesz otworzyć pokrywkę, aby zagęścić sos do duszenia. Podawać duszone ziemniaki i kurczaka na gorąco.
Uwaga dla gospodyni
Zamiast gotowej mieszanki przypraw do kurczaka możesz samodzielnie wymieszać po ćwierć łyżeczki mielonej kolendry, kminku, ziela angielskiego i cynamonu – wyjdzie świetnie.
Ziemniaki duszone z wieprzowiną
Jeśli w mięsie nie ma tłuszczu – np. w miąższu schabowym czy filecie z udka indyczego, do smażenia ziemniaków lepiej jest użyć odrobiny smalcu lub boczku. Wtedy ziemniaki wyjdą smaczniejsze, a Twoja pieczeń (a jest to pieczeń ziemniaczana z wieprzowiną) będzie zawierała pyszne skwarki.
Ziemniaki duszone z wieprzowiną
4 porcje
- 600 g ziemniaków o cienkiej skórce
- 500 g pulpy karkówkowej z tłuszczem
- 1 główka czosnku, 50 g
- 3 łyżki. l. olej roślinny, 45 g
- 4 łyżki l. przecier pomidorowy, 60 g lub 1 łyżka. l. pasta pomidorowa, 20 g
- sól
- mieszanka świeżo zmielonego pieprzu
- Mięso pokroić w kostkę o boku 2,5–3 cm. Większe kawałki tłuszczu postaraj się odciąć i odłożyć. Mięso doprawić solą i pieprzem, tłuszcz pokroić na mniejsze kawałki.
- Tłuszcz rozłóż na dnie zimnego rondla o grubym dnie lub żeliwnego, postaw na średnim ogniu, dodaj olej roślinny i sól. Redukuj tłuszcz, od czasu do czasu mieszając, przez 5 minut.
- Ziemniaki myjemy szczoteczką i kroimy w duże plasterki. Główkę czosnku podziel na ząbki. Lekko zmiażdż każdy ząbek płaską częścią ostrza noża i obierz. Nie tnij!
- Włóż mięso i ząbki czosnku do rondla i zwiększ ogień do dużego. Smażyć, obracając kawałki, przez 5 minut.
- Do ziemniaków dodać mięso, dodać sól i pieprz, smażyć, mieszając, przez 5 minut….