Duszona wołowina z cebulą

Duszona wołowina z cebulą

gastronomia 13 października 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1KomentarzDuszona wołowina z cebulą Do przepisu

Duszona wołowina z cebulą gotowana na patelni to klasyczne, lekkie i zdrowe danie. Po wykonaniu kilku prostych kroków, szczegółowo opisanych w przepisie, wystarczy szczelnie przykryć ciężką patelnię pokrywką i zostawić mięso w spokoju – samo dojdzie do pożądanego stanu. Długie gotowanie wołowiny, a nawet gotowanie na wolnym ogniu, gwarantuje, że gotowe mięso będzie miękkie i bardzo delikatne. Wołowinę duszoną z cebulą najlepiej przyrządza się na łopatce – to najbardziej uniwersalna część. Świetnie sprawdzą się także kark, udo, polędwica czy gruby brzeg – długotrwała obróbka cieplna sprawi, że będą bardzo miękkie. Jeśli macie szalotki, koniecznie je dodajcie – szalotki swoim subtelnym smakiem rozjaśnią każde danie!

Złożoność: łatwo Kalorie: 641,53 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 3 godziny Dodać. czas: 15 minut Używany: 33,18 g/52,18 g/10,02Dusząc się, marniejącKolacjaDanie główneWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIwołowina bez kości – 1 kgcebula (średnia wielkość) – 4 szt.czosnek – 4 ząbkimasło – 180 goliwa z oliwek – 2 łyżki. l.sok z cytryny – 1 łyżka. l.natka pietruszki – 2-3 gałązkikoperek – 2-3 gałązkiziarna pieprzu – 7-10 szt.ziele angielskie – 2 szt.brązowy cukier – 1 łyżeczka.sól – ½ łyżeczki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj mięso. Wołowinę osusz papierowymi ręcznikami. Usuń żyły i tłuszcz. Za pomocą ostrego noża pokrój mięso w plastry o grubości 3 cm. Mięso przekrój w poprzek włókien, w przeciwnym razie będzie twarde. Każdy plasterek pokroić na kawałki o wymiarach około 3×3 cm.

Krok 2

Każdą obraną cebulę przekrój na pół. Połówki pokroić w poprzek na półpierścienie o grubości 3-4 mm. Cebule ułożyć na sicie i szybko zalać gorącą wodą, następnie od razu przepłukać zimną wodą i poczekać, aż płyn odcieknie.

Krok 3

Do mięsa można dodać białą perłową cebulę lub szalotkę. Jeśli używasz małych szalotek, po prostu przekrój je wzdłuż na pół. Większe szalotki pokroić na ćwiartki.

Krok 4

Dodaj oliwę z oliwek do dużej patelni o grubym dnie i podgrzewaj na średnim ogniu przez 1 minutę. Potrawę można także ugotować w piekarniku holenderskim lub w kotle. Do wybranego dania dobierz pokrywkę, która będzie pasować dokładnie pod względem rozmiaru.

Krok 5

Przygotowane mięso wrzucamy na rozgrzany olej i szybko smażymy ze wszystkich stron, często mieszając szpatułką. Mięso powinno zmienić kolor i lekko się zrumienić.

Krok 6

Zmniejsz ogień do niskiego. Na patelnię dodaj ziarna czarnego pieprzu i ziele angielskie. Wszystkie cebule ułożyć na mięsie i równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Na patelnię wlać 250 ml gorącej wody.

Krok 7

Masło pokroić w plasterki i równomiernie rozprowadzić na warstwie cebuli. Przykryj patelnię pokrywką. Pokrywa powinna szczelnie zakrywać patelnię i nie przepuszczać pary.

Krok 8

Mięso pozostawić na wolnym ogniu na 1 godzinę na małym ogniu. Zaleca się nie otwierać na tym etapie pokrywy. Mięso powinno powoli dusić się w gęstym sosie. Jeśli nie ma wystarczającej ilości płynu, wlej do garnka kolejne 60-80 ml wody i ponownie szczelnie przykryj pokrywką.

Krok 9

Posiekaj czosnek. Goździki można przepuścić przez prasę, zetrzeć na drobnej tarce lub pokroić w kostkę i rozgnieść na desce płaską stroną ostrza noża. Usuń łodygi i drobno posiekaj liście pietruszki.

Krok 10

Do mięsa i cebuli na patelni dodajemy posiekany czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy sok z cytryny, sól, brązowy cukier i delikatnie mieszamy szpatułką.

Krok 11

Kontynuuj gotowanie mięsa pod przykryciem przez kolejną godzinę. Gotowość sprawdź przekłuwając kawałek mięsa widelcem lub nożem. Jeśli mięso wydaje się twarde, gotuj je przez kolejne 20-30 minut.

Krok 12

Mięso i cebulę ułożyć na talerzach i posypać drobno posiekanym koperkiem. Podawać z dodatkiem puree ziemniaczanego, kruszonki gryczanej lub kaszy bulgur, polewając sosem z patelni.

PRZYDATNE RADY

Tak przygotowana wołowina świetnie nadaje się do nadzienia kanapek, chleba pita czy bułek pita. Delikatne kawałki mięsa rozdrobnić dwoma widelcami, dodać plasterki ogórka kiszonego lub świeżego pomidora i cebulę oraz sos z pieca holenderskiego. Świetna przekąska jest gotowa!

PRZY OKAZJI

W powolnej kuchence możesz ugotować pyszny gulasz wołowy z cebulą. Użyj trybów „gulasz” lub „zupa”. Jeżeli Twoje urządzenie umożliwia ręczne ustawienie temperatury, zalecamy pieczenie mięsa w temperaturze 90-95°C przez 4-4,5 godziny.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja