Draniki nadziewane serem
gastronomia 16 października 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Draniki nadziewane serem to doskonałe danie na obfite śniadanie i nie tylko. Można je zabrać ze sobą na lunch do pracy lub podać na kolację. W naszym przepisie krok po kroku ze zdjęciami szczegółowo opisujemy, jak przygotować placki ziemniaczane. Dlatego nie będziesz mieć żadnych trudności. A same placki ziemniaczane wyjdą ze złotą chrupiącą skórką i lepkim topionym serem. Placki ziemniaczane smażymy na patelni z grubym dnem na średnio-małym ogniu. Aby warstwa ziemniaków była upieczona, przykryj patelnię pokrywką. Pamiętaj jednak, aby na koniec go usunąć, aby ciasta dobrze się zarumieniły. Gotowe placki ziemniaczane układamy na talerzu w jednej warstwie, aby nie zmiękły i zachowały swój atrakcyjność.
Złożoność: łatwo Kalorie: 438,23 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 10 minut Używany: 9,48 g/31,30 g/33,44PrażenieKuchnia rosyjskaŚniadanieDanie główneWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIZiemniak 500 grMąka pszenna 40 grRafinowany olej roślinny 5 łyżekMielony czarny pieprz Sól Do wypełnienia:Ser Twardy 50 grMąka pszenna 10 grJajko kurze 1 sztukaPietruszka 2 oddziały Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obrane ziemniaki zetrzyj na grubej lub średniej tarce. Umieść mieszaninę ziemniaków w dużej misce i odstaw na 5 minut. Odcedź sok, ugniatając starte ziemniaki szpatułką.
Krok 2
Możesz wyłożyć durszlak podwójną warstwą gazy, włożyć do niego masę ziemniaczaną i rękoma wycisnąć sok. W ten sposób usuniesz z startych ziemniaków jak najwięcej nadmiaru wilgoci.
Krok 3
Do miski z odciśniętymi ziemniakami wsyp 40 g mąki, dodaj sól i dopraw mielonym czarnym pieprzem. W razie potrzeby możesz dodać dodatkowe przyprawy do ciasta. Świetnie sprawdzają się suszony tymianek, posiekany rozmaryn, mielona gałka muszkatołowa, wędzona papryka czy kurkuma. Dokładnie wymieszaj masę ziemniaczaną szpatułką.
Krok 4
Ser zetrzyj na drobnej tarce do osobnej miski. Usuń łodygi i posiekaj liście pietruszki. Tarty ser łączymy z jajkiem i natką pietruszki, dodajemy pozostałą mąkę i mieszamy farsz widelcem lub szpatułką. W razie potrzeby nadzienie można również doprawić pieprzem.
Krok 5
Postaw patelnię z grubym dnem na kuchence i ustaw temperaturę na średnio-wysoką. Wlać olej roślinny na patelnię i podgrzewać przez 1-1,5 minuty. Jeśli patelnia z olejem nie będzie wystarczająco gorąca, placki ziemniaczane mogą przykleić się do dna.
Krok 6
Na patelnię układamy porcje ciasta ziemniaczanego (po ok. 1 łyżce) i wygładzamy szpatułką, nadając ciastu okrągły kształt. Nie układaj go zbyt blisko siebie, zostaw wolną przestrzeń pomiędzy plackami ziemniaczanymi. Nałóż po 1 łyżce na każdy placek ziemniaczany. l. nadzienie serowe.
Krok 7
Na serze rozłóż pozostałe starte ziemniaki i lekko dociśnij szpatułką. Smaż naleśniki przez 3-4 minuty, przykrywając patelnię pokrywką. Zdejmij pokrywkę i pozwól, aby dolna skorupa się zarumieniła, 1 do 2 minut. Za pomocą szerokiej szpatułki ostrożnie przewróć naleśniki na drugą stronę.
Krok 8
Kontynuuj smażenie placków ziemniaczanych z nadzieniem serowym przez kolejne 3-4 minuty. W tym czasie ziemniaki powinny być wystarczająco podsmażone, a ser znajdujący się w placku ziemniaczanym powinien mieć czas na całkowite stopienie.
Krok 9
Płaski talerz lub drewnianą deskę wyłóż ręcznikami papierowymi, na których ułożymy gotowe placki ziemniaczane. Ręczniki papierowe są potrzebne, aby wchłonąć nadmiar oleju.
Krok 10
Gotowe placki ziemniaczane układamy na talerzu w jednej warstwie i lekko studzimy 1-2 minuty, po czym podajemy. Placki ziemniaczane można podawać z kwaśną śmietaną, domowym majonezem, ketchupem lub adżyką.
PRZYDATNE RADY
Nadzienie serowe do placków ziemniaczanych można przygotować z dowolnego sera. Świetnie sprawdzają się sery miękkie, np. Tilsiter czy Rosyjski, można przygotować placki ziemniaczane z tartym parmezanem lub serem cheddar, albo wybrać mieszankę różnych serów. Dodatkowo do nadzienia możesz po prostu dodać ser topiony pokrojony w plasterki, a jeśli ser będzie zawierał dodatki, Twoje naleśniki nabiorą dodatkowego akcentu smakowego.
PRZY OKAZJI
Aby przygotować placki ziemniaczane z serem, wybierz duże, dojrzałe ziemniaki z szorstką skórką i żółtawym środkiem. Młode ziemniaki na placki ziemniaczane są najmniej odpowiednią opcją ze względu na niską zawartość skrobi. W razie potrzeby do startych ziemniaków można dodać drobno posiekaną cebulę.