Domowy jogurt
gastronomia 01 sierpnia 20125,00 (2)WskaźnikRatowaćUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPrzekąskaWegetarianizm: laktoWegetarianizmDomowe produkty mleczneSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 litr mleka3 łyżki l. jogurt naturalnyW przypadku zielonego jogurtu:4 gałązki koperku4 gałązki pietruszki2 gałązki kolendrygałązka miętygałązka estragonu1 łyżeczka sólW przypadku jogurtu buraczanego:1 mały burak2 ząbki czosnku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
W rondlu podgrzej mleko do temperatury nieco wyższej niż temperatura dłoni. Lub zagotuj i ostudź. Usuń piankę i wlej mleko do miski.
Krok 2
Jogurt roztrzep widelcem i kontynuując ubijanie wlej go do mleka. Mleko i jogurt powinny się jak najlepiej wymieszać.
Krok 3
Rozłóż mieszaninę do małych garnków lub foremek. Umieść je w wygodnym pojemniku z płaskim dnem. Ostrożnie wlej ciepłą wodę do pojemnika przez lejek, aby rozpryski nie dostały się do napoju. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 4–5 godzin. Sprawdź, czy jogurt jest gotowy. Powinno być bardzo ciasne. Jeśli jogurt będzie rzadki, odstaw go na kolejny dzień.
Krok 4
Przygotuj jogurt buraczany. Buraki obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Obierz i posiekaj czosnek. Buraki wymieszać z czosnkiem, ułożyć na kilku warstwach gazy, unieść za wolne końce i wycisnąć sok.
Krok 5
Przygotuj zielony jogurt. Umyj warzywa i osusz. Zmiel koperek i estragon. Natkę pietruszki, kolendrę i miętę podziel na liście. Drobno posiekaj liście. Zmiel wszystkie warzywa solą tłuczkiem.
Krok 6
Do niektórych garnków z jogurtem dodajemy sok z buraków i czosnek, do innych zielone puree. Dobrze wymieszaj.