Domowe pączki Aleksandra Selezniewa: słynny cukiernik odkrywa tajemnice

Domowe pączki Aleksandra Selezniewa: słynny cukiernik odkrywa tajemnice

Domowe pączki Aleksandra Selezniewa: słynny cukiernik odkrywa tajemnice

Aleksander Selezniew 16 lutego 2024 r

Dorastałem w regionie moskiewskim, tam nie sprzedawano pączków. Nie mogę więc dzielić się wspomnieniami moich rówieśników z dzieciństwa dotyczącymi pączków kupowanych w sklepie: stragan pachnący spalonym masłem; potężna ciotka w konwencjonalnie białej szacie; ogromna maszyna plująca surowymi, białymi pączkami do garnka z wrzącym olejem; rynna, po której pączki wpadają do zatłuszczonej papierowej torby, która próbuje się przebić; ciężkie ciasto, które parzy palce; cukier puder na dnie torebki, na pączkach, na policzkach, na ubraniach… Mówią, że był bardzo smaczny i kosztował pięć kopiejek. No cóż, te pączki zamieniły się w kamień w żołądku, kto w dzieciństwie przejmował się takimi drobnostkami!

Treść:

  • Skąd pochodzą pączki?
  • Pączki różnych narodów
  • Jak gotować pączki: przydatne wskazówki
  • Pączki z kefirem lub kwaśną śmietaną od Aleksandra Selezniewa
  • Pączki jabłkowe od Aleksandra Selezniewa

A więc: nie próbowałem tych pączków. Zjadłem pączki, które zrobiła moja babcia Budzę się rano, a w domu już pachnie smażonym ciastem.

Po raz pierwszy zdecydowałam się na zrobienie pączków jeszcze na studiach gastronomicznych. Na mnie nic nie pomogło: strona zewnętrzna została spalona, ​​a wnętrze pozostało całkowicie wilgotne. A wszystko dlatego, że trzeba umieć złapać odpowiednią temperaturę smażenia, co wiąże się tylko z doświadczeniem. Ale nawet doświadczonemu kucharzowi radzę najpierw wrzucić do frytownicy mały kawałek ciasta i zobaczyć, jak się zachowa. Jeśli olej zacznie się pienić, a prototyp będzie całkowicie usmażony w ciągu 10 sekund, oznacza to, że przegrzałeś frytownicę. A jeśli kawałek ciasta przez trzecią minutę pozostanie biały, oznacza to, że olej jest zimny, a pączek okaże się ugotowany i pozbawiony smaku.

Gotowanie pączków: sprawdzanie gotowości oleju do smażenia

Skąd pochodzą pączki?

Aby pączek był dobrze wysmażony, nie przypalił się i nie pozostał surowy w środku, należy smażyć każdą stronę przez minutę. to jeśli mówimy o naszych dziurawych pączkach, które gotują się nieco szybciej niż całe pączki.

Podobno dlatego pojawił się nasz pączek z dziurką Lubimy, gdy wszystko jest zrobione tak szybko, jak to możliwe. A może wolimy dziurawe pączki, bo zawsze lubiliśmy pączki wszelkiego rodzaju. Istnieje również legenda, że ​​pierścionek z pączkiem został wynaleziony przez jakiegoś żeglarza stał u steru, jadł pączka, a potem nagle potrzebował obu rąk i przyłożył swojego pączka do szprychy kierownicy. Jest to jednak tylko legenda.

Tak naprawdę pączki przywędrowały do ​​nas z Polski i to stosunkowo niedawno w końcu do połowy XIX wieku tłuszcz głęboki był w Rosji praktycznie nieznany. Po prostu dlatego, że olej słonecznikowy pojawił się dopiero w latach 30. XIX wieku, a wcześniej było na czym smażyć? Oliwa z oliwek była u nas egzotyczna, ale masło smażone w głębokim tłuszczu nie pasowało.

Jednak mimo że oliwa z oliwek nie jest już w naszym kraju rzadkością, nadal polecam smażenie pączków na oleju słonecznikowym i wybieranie najbardziej neutralnej odmiany: każda aromatyczna, smaczna oliwa nada pączkom swój smak i zapach, a to jest absolutnie dla nas bezużyteczne.

Pączki we wrzącym oleju roślinnym

Pączki różnych narodów

Ogólnie rzecz biorąc, każdy kraj ma swoje własne pączki. Naprawdę kocham berlińczyków Niemieckie pączki z dżemem lub konfiturą morelową. Ale nie lubię amerykańskich pączków, choć są oczywiście piękne z lukrem, z najróżniejszymi dekoracjami, ale to nie pomaga.

Uwielbiam też hiszpańskie churros z ciasta parzonego, np. do profiteroli. Pergamin pokroić na prostokąty, na każdy z nich wycisnąć ciasto z rękawa cukierniczego za pomocą patyka, pierścienia lub ósemki i wrzucić razem z pergaminem bezpośrednio na głęboki tłuszcz. Tam pergamin odpada, wyjmujesz go, odwracasz churros i wspaniały hiszpański pączek gotowy. Albo może być jeszcze prościej: ciasto wyciska się z rękawa cukierniczego bezpośrednio do głębokiego tłuszczu, a kiełbaskę odcina się nożyczkami o długości 10 centymetrów i nie jest potrzebny pergamin.

Każdy kraj ma swoje własne pączki: hiszpańskie churros

Niedawno próbowałem ich wersji pączków w Turcji lama. Tuż na ulicy stała wielka kadź z wrzącym olejem, kucharz wrzucił do niej masę pączkową, a następnie po odpowiednim jej usmażeniu włożył do przygotowanego wcześniej zimnego syropu z wody, cukru, miodu, soku z cytryny i skórki z cytryny. i cynamon stojący obok. Są też bardzo smaczne, choć słodsze niż zwykle, a te pączki starczają na długo, co jest bardzo ważne dla tureckiego klimatu.

Lakma, tureckie pączki

Ale nasze rosyjskie pączki najlepiej smakują na gorąco. Wiem, że mamy rzemieślników, którzy robią pączki z gotowego ciasta francuskiego. Cóż, świetnie, powodzenia tylko że to wcale nie są pączki. A ci, którzy dzielą się ze światem oryginalnym przepisem na pączki z mięsem, muszą pogodzić się z faktem, że to nie są pączki, tylko białe.

Jak gotować pączki: przydatne wskazówki

Zanim przejdziemy do moich ulubionych przepisów na pączki, pozwól, że dam Ci kilka wskazówek.

  • Wszystkie składniki, których użyjesz, powinny mieć temperaturę pokojową: jajka, masło i mleko „świeże z lodówki” nie nadają się, dlatego wyjmij je przynajmniej na godzinę przed rozpoczęciem gotowania.
  • Pączki lepiej wycinać na pergaminie, przykrywać folią i odkładać w ciepłe miejsce, aż będą około półtora razy większe. Swoją drogą nikt nie stoi na przeszkodzie, aby zastosować metodę churros i wrzucić pączki razem z kawałkiem pergaminu na wrzący olej. Nie chcesz smażyć pergaminu? Następnie pozwól pączkom po prostu zsunąć się z nich do wrzącego oleju: może być trudno je podnieść rękami.

Wyrastanie pączków

  • Podczas wyrastania ciasta nie twórz przeciągów ani nie hałasuj w obecności przyszłych pączków. Ciasto drożdżowe tego nie lubi. I nie musisz bez końca zaglądać pod film, żeby zobaczyć, jak sobie radzimy to zamieszanie uniemożliwia przejście testu.
  • Gotowe pączki (niezależnie od kształtu) należy układać na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. I nie gromadź świeżo usmażonych pączków. dolny rząd z pewnością się spłaszczy.

Pączki na serwetce

Robienie pączków Proces jest prosty, ale nie dla początkującego: musisz umieć pracować z drożdżami i, co najważniejsze, czuć ciasto! Jak to jest? Na przykład tak: doświadczony cukiernik rozumie, że ciasto po prostu wydaje się zbyt płynne, ale niedoświadczony zdecyduje, że musi natychmiast dodać mąkę, więc skończy z dębowymi pączkami. I powinno być lekkie, przewiewne, ale tłuste, aby usta były tłuste. Tak, pączkom nie można odjąć kalorii; nie radziłabym nikomu jeść ich codziennie. Ale czasami możesz sobie pozwolić!

Tak różowo, zwiewnie i uwodzicielsko domowe pączki

Pączki z kefirem lub kwaśną śmietaną od Aleksandra Selezniewa

1. Przesiać 450 g mąki. Dodaj 2 jajka, 1 łyżka. l. proszek do pieczenia, 1 łyżeczka. sól, trochę gałki muszkatołowej, 250 g granulowanego cukru, 200 g kefiru (najlepiej 3% tłuszczu) lub śmietana (20%), 5 łyżek. l. mleka, 50 g roztopionego masła i skórkę z 1 pomarańczy. Ciasto dokładnie zagnieść i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. niech przyjdzie.

2. Na stole posypanym mąką lub na pergaminie rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 5 centymetrów. Uzbrojeni w foremki do ciasta lub foremki różnej wielkości wycinamy z rozwałkowanego ciasta krążki. Przykryj pierścienie folią i pozostaw na 15 minut.

Formowanie pączków z kefiru lub kwaśnej śmietany

3. Weź frytkownicę lub po prostu rondelek, najlepiej szeroki u góry, ale z wąskim dnem i podgrzej w nim odpowiednią ilość oleju roślinnego (zwykle potrzeba minimum 0,5 litra).

4. Wrzucaj przyszłe pączki do frytkownicy: możesz je delikatnie strząsnąć z pokrojonego na kawałki pergaminu lub możesz je podnieść rękami Ciasto okazuje się dość mocne. Smaż każdą stronę pączka przez minutę.

Pączki wrzucać na wrzący olej

5. Gotowe pączki układamy na papierowym ręczniku, następnie przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i szybko podajemy cierpiącym.

Pączki z kefirem lub kwaśną śmietaną od Aleksandra Selezniewa

Pączki jabłkowe od Aleksandra Selezniewa

1. Napełnij torbę (1213 g) drożdże 5 łyżek. l. podgrzać mleko, dodać odrobinę cukru i odstawić do wyrośnięcia.

2. Przesiać 450 g mąki, dodać wyrośnięte drożdże, 1 jajko, 450 g mleka, 90 g cukru, 150 g startych jabłek i na samym końcu 50 g roztopionego masła i 120 g jogurtu (naturalnego, nie owocowego) ). Dokładnie wymieszaj i odłóż ciasto na pół godziny w ciepłe miejsce.

Przygotowanie ciasta drożdżowego na pączki z jabłkami

3. Połóż ciasto na pergaminie okazuje się bardzo delikatny, więc pergamin jest koniecznością i wycinamy kółka. Można jednak po prostu wziąć to ciasto łyżką i położyć na pergaminie wtedy będziesz miał pączki bez dziurki.

4. Całość przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 15 minut.

Za pomocą łyżki formuj pączki i układaj je na pergaminie

5. Przygotuj głęboki tłuszcz, wrzuć pączki, smaż po minucie z każdej strony, nie zapominając o usunięciu opadłego pergaminu z oleju.

6. Wyjmij, połóż na ręczniku papierowym, przełóż do naczynia, posyp cukrem pudrem i od razu zjedz.

Pączki jabłkowe od Aleksandra Selezniewa

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jak gotować #pieczenie #Aleksander Selezniew #ciasto drożdżowe #smażenie w głębokim tłuszczu #PączkiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Marianna OrlinkowaMarianna Orlinkowa3 sierpnia 2016 r

Talia, oczywiście milimetry

00Odpowiedź

Tali (gość)

2 sierpnia 2016 r

Przepraszam, ale jaka to grubość warstwy, 5 cm???? Literówka???? Nie mam odwagi gotować

00OdpowiedźMarianna OrlinkowaMarianna Orlinkowa1 kwietnia 2015 r

Fedor, twoja babcia mogła tego nie mieć. A co do reszty – całkiem nieźle. Co jest takiego trudnego w głębokim smażeniu? Palnik, duży rondel i butelka rafinowanego oleju – tutaj masz głębokie smażenie.

00Odpowiedź

Fedor (gość)

31 marca 2015 r

Właściwie babcia nigdy nie smażyła na głębokim tłuszczu, czy mam dalej wierzyć?

00OdpowiedźAlena SpirinaAlena Spirina15 stycznia 2015 r

Do ciasta na kefirze lub kwaśnej śmietanie nie potrzeba drożdży, pod wpływem proszku do pieczenia stają się one puszyste. Nawiasem mówiąc, możesz dodać odrobinę sody, aby zneutralizować kwaśny smak kefiru i zapewnić dodatkowe rozluźnienie. Co do ilości mąki to masz rację, ja też dodałam 200 gramów, nie mniej.

00Odpowiedź

Olga (gość)

15 stycznia 2015 r

Przy takiej ilości mąki ciasto wyszło jak naleśniki. I nie jest jasne, czy potrzebne są drożdże

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja