Czy można upiec wódkę? Oczywiście, że możesz!
Olga Zacharowa 16 sierpnia 2022 r4,50 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Na Rusi piec, który w dzień nagrzewał się, w nocy schładzał i aby nie marnować na próżno ciepła, znaleźli dla niego pożyteczne zastosowanie. Wódkę wypiekano w upale resztkowym. Obecnie tę technologię gotowania na wolnym ogniu można zastosować w piekarniku.
We wrześniu tego roku w starożytnym mieście Gavrilov Posad, które znajduje się w obwodzie iwanowskim, otwarto Muzeum Rosyjskich Napojów Narodowych. W w zbiorach muzealnych znajduje się wiele przepisów – oryginalne, nieznane wcześniej i pozornie niemożliwe. Igor Kekhter, jego założyciel i dyrektor, wiceprezes Stowarzyszenia Małych Miast Turystycznych Rosjiprzetestował wszystkie receptury z wykorzystaniem nowoczesnych produktów (w szczególności wódki premium na bazie alkoholu alfa). Jest to produkt, który Igor poleca do sporządzania nalewek i likierów. Przygotowywany jest wyłącznie z pszenicy i żyta, bez domieszek innych zbóż i ziemniaków.
Do przygotowania 3 litrów likieru Zapiekanka Jarzębinowa oprócz wyżej wymienionego alkoholu potrzebne będą także: nieświadoma jarzębina. Co jest w niej takiego wyjątkowego i dlaczego właśnie ona? Rowana Niewieżyńska nazwany na cześć wsi Nevezhino z obwodu włodzimierskiego. Jest tam uprawiana jako roślina ogrodowa od ponad 100 lat. W jagodach nie ma goryczy, są słodkawe i przyjemne w smaku.
Czasami ta jarzębina nazywa się Nezhinskaya, ale zmiana nazwy nie traci na wartości. Wyjaśnienie tego zamieszania jest proste. Pasterz ze wsi Niewieżino w obwodzie włodzimierskim zauważył w lesie jarzębinę o bardzo smacznych owocach, zaczął sadzić ją w ogrodzie i dzielić się sadzonkami z innymi mieszkańcami wioski. Wkrótce zaczęto ją uprawiać w całym regionie. Piotr Smirnow, słynny handlarz winem, który kupił tę jarzębinę jako surowiec do swojej produkcji, zaczął ją specjalnie nazywać Nieżyńską, aby skierować konkurentów na niewłaściwą ścieżkę – do miasta Nieżyn.
Jarzębina Niewieżeńska
Oto przepis.
Jarzębina „Zapiekanka”
- 1 kg nieświadomej jarzębiny, inne odmiany będą miały gorzki smak
- 180 g miodu
- 3 litry wódki premium, lepiej przygotowanej na alkoholu Alpha
Jagody jarzębiny wsypać do żaroodpornego glinianego garnka o grubych ściankach.
Dodaj miód i wódkę. Mieszaj, aż będzie gładkie.
Włóż do piekarnika na dolny poziom. Rozgrzej piekarnik do 80°C i wyjmij garnek. Wyłącz piekarnik i poczekaj, aż płyn całkowicie ostygnie. Zamieszać.
Powtórz trzeci krok 1-2 razy. Nie nagrzewać piekarnika powyżej 80°C. Temperatura wrzenia wódki wynosi 82°C i nie powinna się gotować!
Po ugotowaniu wyjmij garnek z piekarnika. Całkowicie ostudzić napój. Napięcie. Likier jest gotowy do picia.
Likier z zapiekanek jarzębinowych (po prawej)
Gdy opanujesz technologię wypieku wódki, spróbuj przygotować inne nalewki w tej technologii, wykorzystując jagody ogrodowe i leśne oraz owoce sezonowe.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #alkohol #domowe napoje #kordiały #wódkaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość bukaszunya25 października 2019 r
Żyj i ucz się!))) Dzięki za pouczający artykuł! Zobaczyłem zdjęcie z kuchenką i żeliwem i zrobiło mi się ciepło na duszy))))
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych