Czy można upiec wódkę? Oczywiście, że możesz!

Czy można upiec wódkę? Oczywiście, że możesz!

Czy można upiec wódkę? Oczywiście, że możesz!

Olga Zacharowa 16 sierpnia 2022 r4,50 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Na Rusi piec, który w dzień nagrzewał się, w nocy schładzał i aby nie marnować na próżno ciepła, znaleźli dla niego pożyteczne zastosowanie. Wódkę wypiekano w upale resztkowym. Obecnie tę technologię gotowania na wolnym ogniu można zastosować w piekarniku.

Pieczenie w rosyjskim piekarniku

We wrześniu tego roku w starożytnym mieście Gavrilov Posad, które znajduje się w obwodzie iwanowskim, otwarto Muzeum Rosyjskich Napojów Narodowych. W w zbiorach muzealnych znajduje się wiele przepisów – oryginalne, nieznane wcześniej i pozornie niemożliwe. Igor Kekhter, jego założyciel i dyrektor, wiceprezes Stowarzyszenia Małych Miast Turystycznych Rosjiprzetestował wszystkie receptury z wykorzystaniem nowoczesnych produktów (w szczególności wódki premium na bazie alkoholu alfa). Jest to produkt, który Igor poleca do sporządzania nalewek i likierów. Przygotowywany jest wyłącznie z pszenicy i żyta, bez domieszek innych zbóż i ziemniaków.

Do przygotowania 3 litrów likieru Zapiekanka Jarzębinowa oprócz wyżej wymienionego alkoholu potrzebne będą także: nieświadoma jarzębina. Co jest w niej takiego wyjątkowego i dlaczego właśnie ona? Rowana Niewieżyńska nazwany na cześć wsi Nevezhino z obwodu włodzimierskiego. Jest tam uprawiana jako roślina ogrodowa od ponad 100 lat. W jagodach nie ma goryczy, są słodkawe i przyjemne w smaku.

Czasami ta jarzębina nazywa się Nezhinskaya, ale zmiana nazwy nie traci na wartości. Wyjaśnienie tego zamieszania jest proste. Pasterz ze wsi Niewieżino w obwodzie włodzimierskim zauważył w lesie jarzębinę o bardzo smacznych owocach, zaczął sadzić ją w ogrodzie i dzielić się sadzonkami z innymi mieszkańcami wioski. Wkrótce zaczęto ją uprawiać w całym regionie. Piotr Smirnow, słynny handlarz winem, który kupił tę jarzębinę jako surowiec do swojej produkcji, zaczął ją specjalnie nazywać Nieżyńską, aby skierować konkurentów na niewłaściwą ścieżkę – do miasta Nieżyn.

Jarzębina Niewieżeńska

Oto przepis.

Jarzębina „Zapiekanka”

  • 1 kg nieświadomej jarzębiny, inne odmiany będą miały gorzki smak
  • 180 g miodu
  • 3 litry wódki premium, lepiej przygotowanej na alkoholu Alpha

Jagody jarzębiny wsypać do żaroodpornego glinianego garnka o grubych ściankach.

Dodaj miód i wódkę. Mieszaj, aż będzie gładkie.

Włóż do piekarnika na dolny poziom. Rozgrzej piekarnik do 80°C i wyjmij garnek. Wyłącz piekarnik i poczekaj, aż płyn całkowicie ostygnie. Zamieszać.

Powtórz trzeci krok 1-2 razy. Nie nagrzewać piekarnika powyżej 80°C. Temperatura wrzenia wódki wynosi 82°C i nie powinna się gotować!

Po ugotowaniu wyjmij garnek z piekarnika. Całkowicie ostudzić napój. Napięcie. Likier jest gotowy do picia.

Likier z zapiekanek jarzębinowych (po prawej)

Gdy opanujesz technologię wypieku wódki, spróbuj przygotować inne nalewki w tej technologii, wykorzystując jagody ogrodowe i leśne oraz owoce sezonowe.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #alkohol #domowe napoje #kordiały #wódkaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość bukaszunyabukaszunya25 października 2019 r

Żyj i ucz się!))) Dzięki za pouczający artykuł! Zobaczyłem zdjęcie z kuchenką i żeliwem i zrobiło mi się ciepło na duszy))))

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja