Do przepisu
Na rodzinne lub przyjacielskie przyjęcie herbaciane muffinki są idealną opcją, ponieważ można je szybko i łatwo przygotować. Zaoferuj swoim gościom oryginalne czekoladowe babeczki ze słodkimi ziemniakami, a z pewnością otrzymasz komplement.
Złożoność: łatwo Kalorie: 280,08 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 40 minut Używany: 5,33 g/12,94 g/36,04PiekarnikPieczenieKuchnia amerykańskaPiekarniaDeserProdukt z ciastaKakaoBabeczkiKrem do ciastaBabeczkiDrinkWegetarianizm: laktoWegetarianizmUrodzinyKarnawałNowy RokBoże NarodzenieBufetSKŁADNIKI NA 6 PORCJI100 g orzechów nerkowca180 g pieczonych słodkich ziemniaków30 ml oliwy z oliwek70 g gorzkiej czekolady100 ml mleka120 g mąki100 g cukru trzcinowego1 łyżka. l. z dużą ilością kakao1 łyżeczka proszek do pieczenia1/2 łyżeczki mielony cynamon2 g soli Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Orzechy nerkowca pokruszyć na grube okruchy.
Krok 2
Ziemniaki zmiksuj na puree, dodaj oliwę z oliwek i mieszaj, aż masa będzie gładka. Rozpuść czekoladę w podwójnym bojlerze i dodaj do puree ze słodkich ziemniaków.
Krok 3
Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Dodać puree z batatów, mleko, pokruszone orzechy i dokładnie wymieszać łyżką.
Krok 4
Do foremek na muffiny włóż papierowe foremki na muffiny i wypełnij je ciastem do 2/3 wysokości. Piec muffinki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25–30 minut.