Do przepisu
Jałowiec dodany do kapuśniaku nasyca bulion wołowy aromatem sosnowym i olejkami, dzięki czemu danie jest bardzo pachnące i „klimatyczne”.
Złożoność: trudny Kalorie: 265,82 kcal/porcję Porcje: 3 Gotowanie: 10:00 Dodać. czas: 24 godziny Używany: 29,70 g/9,45 g/13,47MarynowanieOspałośćKuchnia rosyjskaKolacjaZupaZupa kapuśniakowa23 lutegoNa świątecznym stoleBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 3 PORCJEkiszona kapusta – 150 ggoleń wołowa – 500 gwoda – 1 lcebula – 60 gmarchewki – 60 gczosnek – 1 ząbekśmietana 30% – 50 gchleb żytni – 65 gborówki – 15 gjałowiec – 5 gborowiki – 100 gpietruszka – 5 gmielony czarny pieprzliść laurowySwanska sól do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Kapustę kiszoną połączyć z tartym chlebem żytnim, borówkami, świeżymi borowkami, solą swańską, cebulą i czosnkiem, odstawić do zaparzenia na kilka godzin.
Krok 2
W przypadku bulionu wołowego goleń wołową zalewamy wodą, dodajemy lekko podsmażoną cebulę, marchewkę, paprykę i liście laurowe, na patelni jałowiec, gotujemy na średnim ogniu 8-10 godzin.
Krok 3
Odstawiamy na 12 godzin, kapustę kiszoną i pozostałe składniki mieszamy z mocnym bulionem wołowym i gotujemy w piecu opalanym drewnem do rana.
Krok 4
Wołowinę włóż do przygotowanej zupy, udekoruj kolendrą, podawaj ze śmietaną w sosjerce
PRZY OKAZJI
Przepis na kapuśniak dostarczył szef kuchni holdingu restauracyjnego Funny Family Group (restauracje Funny Cabany, Chicken Run, Spices) Mark Statsenko.