Co ugotować z kaszą manną i to nie jest owsianka

Co ugotować z kaszą manną i to nie jest owsianka

Co ugotować z kaszą manną i to nie jest owsianka

Olga Siutkina 08 lutego 2024 r

Co ugotować z kaszą manną? Czy to naprawdę znowu nudna owsianka? Cóż, nie! Z kaszy manny można przyrządzić wiele ciekawych, różnorodnych dań, od podstawowych dań śniadaniowych czy obiadowych po nieoczekiwane desery. A co najważniejsze, dzieci będą je jeść z wielką przyjemnością, nie podejrzewając, że są zrobione z tej samej kaszy manny, co owsianka.

Grysik

Treść artykułu:

  • Co to jest semolina?
  • Z jakiej kaszy manny ugotować?
  • Budyń z semoliny
  • Naleśniki z semoliny z kefirem
  • Tureckie ciasto Revani z semoliny z makiem
  • Mus z czarnej porzeczki z semoliną

Co to jest semolina?

Semolina, semolina jest produktem przetwórstwa pszenicy. Podczas mielenia ziarna na mąkę 23% pozostaje gruboziarnistego ziarna, które jest przesiewane i sprzedawane jako kasza manna.

Pszenica, jak wiemy z biologii, występuje w odmianach twardych i miękkich. I odpowiednio semolina będzie tej samej jakości.

Należy pamiętać, że worek kaszy manny zwykle ma oznaczenia: litery M, T lub TM. M semolina została wyprodukowana z pszenicy miękkiej, T z odmian durum. A oznaczenie TM mówi nam, że jest to mieszanka dwóch odmian.

Semolina z odmian pszenicy miękkiej drobne, białe, nieprzezroczyste ziarna. Są podobne do mąki, której używamy do wypieku chleba, babeczek i wyrobów cukierniczych, tylko zauważalnie większe od mąki.

Kasza manna z literą T z pszenicy durum różni się wyglądem od kaszy manny oznaczonej literą M. Są to ziarna w kolorze żółtym, przeświecające, o wyraźnie zaznaczonych ostrych krawędziach. Grysik zboża produkowane we Włoszech, praktycznie taka sama jak nasza kasza manna oznaczona T. Obydwa wynik mielenia pszenicy durum.

Oznaczenie TM oznacza, że ​​jest to zboże powstałe z mieszanki dwóch rodzajów pszenicy. Zawiera oba rodzaje ziaren: białe nieprzezroczyste i szkliste żółte.

Kupując semolinę, należy zwrócić uwagę na etykietę, ponieważ płatki zbożowe wykonane z różnych pszenicy dają różne rezultaty po ugotowaniu. Który jest lepszy do jakich potraw? Właśnie temu musimy przyjrzeć się bardziej szczegółowo. A następnie przygotuj różnorodne dania z kaszy manny, a nie tylko owsiankę.

Z jakiej kaszy manny ugotować?

Kasza manna z orzechami włoskimi
Kasza manna z orzechami włoskimi

W Rosji moda na semolinę przyszła z Europy około 300 lat temu. I przez wiele lat kasza manna stała się eleganckim daniem na arystokratycznych stołach. To nie przypadek, że semolina główny składnik owsianki Guryev, nazwany na cześć ministra finansów hrabiego D. A. Guryeva (17581825).

Ale wiele osób już od wieku przedszkolnego nie miało zbyt dobrego kontaktu z owsianką, zwłaszcza jeśli były w niej grudki. Może dlatego myślą, że z kaszy manny robi się tylko owsiankę na śniadanie. Ale to nie jest prawdą.

Zacznijmy od semoliny z odmian pszenicy miękkiej. Ma podobne właściwości jak miękka mąka: dobrze pęcznieje, miękko się gotuje i ma zdolność sklejania się. Po ugotowaniu zwiększa objętość, dania przygotowane z takich ziaren okazują się jednorodne i puszyste. Jeśli za podstawę przyjmiemy gotowaną kaszę manną, może ona stać się głównym składnikiem budyniów, sufletów, naleśników, zapiekanek i musów. Ciasto drożdżowe na naleśniki tatarskie tebikmek po dodaniu kaszy manny zachwyca swoją puszystością.

Kasza manna oznaczona literą M może być stosowana jako dodatek do mięsa mielonego produkty wyjdą puszyste i dobrze zachowają swój kształt. Jeśli użyjemy tej kaszy manny z twarogiem, otrzymamy znaną nam wszystkim zapiekankę z twarogu. Leniwe kluski staną się znacznie delikatniejsze, jeśli wcześniej dodasz do nich semolinę z odmian pszenicy miękkiej i odstawisz na chwilę: pozwól kaszy puchnąć.

Semolina z pszenicy durum nie zwiększy znacząco swojej objętości podczas obróbki cieplnej. Główną różnicą w stosunku do semoliny M jest to, że po dodaniu do potraw pozostaje gęsta, tworząc strukturę i luźność. Dlatego jego najskuteczniejsze zastosowanie to klopsiki i klopsiki. gdzie konieczne jest zatrzymanie wilgoci i jednocześnie zachowanie luzu.

Z kaszy manny można przygotować wiele dań, nie tylko owsiankę. A nawet jeśli Twoje dziecko tego nie lubi, po prostu nie zauważy semoliny w nieznanych mu potrawach. I będzie je jadł z wielkim apetytem.

Budyń z semoliny

Budyń z semoliny
Budyń z semoliny

Jak ugotować owsiankę z semoliny na budyń? Istnieje kilka opcji. Można gotować na mleku pełnym lub mleku rozcieńczonym do połowy wodą, Będzie mniej kaloryczny, ale wartość odżywcza również spadnie. Jeśli włożysz płatki do zimnego płynu, płatki po ugotowaniu ugotują się szybciej. Przecież zanim się zagotuje, semolina już częściowo puchnie. Jeśli płatki wlewa się do gorącego płynu Zagotuje się szybciej, ale gotowanie zajmie więcej czasu. W każdym przypadku semolinę należy wlewać do płynu cienkim strumieniem, ciągle mieszając. Mieszaj, aż się zagotuje Dzięki temu nie tworzą się grudki. Do przygotowania budyniu lepiej używać płatków oznaczonych M.

Na budyń z semoliny:

150 g semoliny

450 ml mleka

450 ml wody

2 łyżki l. Sahara

3 łyżki l. masło

3 jajka

2 łyżki l. bułka tarta

40 g kwaśnej śmietany

1/3 łyżeczki soli

naczynie do pieczenia, masło do wysmarowania formy

  1. W filiżance herbaty wymieszaj semolinę z cukrem i solą. Gdy tylko na patelni pojawią się pierwsze oznaki wrzenia, zacznij wsypywać płatki cienkim strumieniem, ciągle mieszając łyżką.
  2. Doprowadź owsiankę do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i gotuj owsiankę na budyń na małym ogniu przez 15 minut po zagotowaniu. Od czasu do czasu mieszaj.
  3. Naczynie do pieczenia wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180 °C.
  4. Zdjąć owsiankę z ognia, lekko ostudzić, dodać masło i wymieszać.
  5. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy do owsianki, mieszamy. Białka ubić na stabilną pianę i również dodać do owsianki, delikatnie wymieszać.
  6. Przygotowaną kaszę na budyń z kaszy mannej przełóż do formy, wygładź i posmaruj śmietaną.
  7. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut, aż uzyskasz złoty kolor. Budyń uniesie się podczas pieczenia, ale potem opadnie.
  8. Podawaj ostudzony budyń z dżemem i galaretką.

Naleśniki z semoliny z kefirem

Naleśniki z semoliny z kefirem
Naleśniki z semoliny z kefirem

Nie trzeba gotować owsianki, aby później przygotować z niej niektóre potrawy. Tutaj są na przykład naleśniki kefirowe. Kasza manna po odstawieniu na 20 minut w kefirze pęcznieje, a naleśniki wychodzą bardzo puszyste. Sekretny składnik kwas cytrynowy na czubku noża. I nawet jeśli kefir nie jest bardzo kwaśny, gotowe danie nie będzie miało smaku sody ani mydła.

Na naleśniki z semoliny i kefiru:

250 ml kefiru o dowolnej zawartości tłuszczu

270 g semoliny

2 jajka

2 łyżki l. Sahara

1/2 łyżeczki sól

kwas cytrynowy na czubku noża

1/2 łyżeczki soda

olej roślinny do smażenia

  1. Do małego rondla wlać kefir, dodać cukier, sól i kwas cytrynowy. Postawić na średnim ogniu i lekko podgrzewać, cały czas mieszając, aż cukier, sól i kwasek cytrynowy się rozpuszczą. Zdjąć z ognia.
  2. Do kefiru dodać semolinę i wymieszać trzepaczką, aby uniknąć grudek. Pozostawić na 30 minut, aż semolina spęcznieje.
  3. Jajka ubić trzepaczką i dodać do ciasta. Zamieszać.
  4. Dodać sodę, wymieszać i odstawić na 10 minut.
  5. Rozgrzej olej roślinny na patelni i za pomocą łyżki włóż ciasto na patelnię. Aby naleśniki były okrągłe, ciasto na rozgrzany olej kładziemy od czubka łyżki, a nie od boku.
  6. Smażyć naleśniki na średnim ogniu, aż na powierzchni pojawią się bąbelki i staną się nieprzezroczyste. Przewróć naleśniki na drugą stronę i smaż na dnie na złoty kolor.
  7. Gotowe naleśniki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Tureckie ciasto Revani z semoliny z makiem

Tureckie ciasto Revani z semoliny z makiem
Tureckie ciasto Revani z semoliny z makiem

Soczystość, cytrynowy aromat i przyjemna chrupkość maku Takie właśnie jest ciasto Revani! Do tego ciasta lepiej jest użyć semoliny z pszenicy durum. kasza manna oznaczona T. Semolina zapewni soczystość ciasta, a jego luźna struktura dobrze wchłonie i utrzyma syrop.

Ilość maku można dostosować do własnych upodobań.

Na tureckie ciasto Revani:

250 g jogurtu naturalnego

125 ml oleju roślinnego

3 jajka

200 g cukru

180 g semoliny z pszenicy durum (semolina)

140 g mąki pszennej

140 g maku

skórka z 1/2 cytryny

10 g proszku do pieczenia

Na syrop:

180 g cukru

400 ml wody

1/4 cytryny

Do kremu:

200 ml śmietany 33%

3 łyżki l. cukier puder

forma 22×22 cm, masło do wysmarowania formy

  1. Przygotuj wcześniej syrop, w którym namoczysz ciasto. Aby przygotować syrop, w rondelku wymieszaj cukier, wodę i plasterek cytryny. Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści: około 5 minut.
  2. Zdjąć syrop z ognia i ostudzić. Syrop musi być zimny, w przeciwnym razie ciasto będzie luźne i rozpadające się.
  3. Przed przygotowaniem ciasta przygotuj mak. Do miski napełnij zimną wodą tak, aby woda zakryła mak 2 razy3 cm Wymieszać ręką i odstawić na kilka minut. Gruz i łuski wypłyną na powierzchnię. Ostrożnie spuść wodę. Mak przełożyć na drobne sito i ponownie przepłukać. Przed użyciem mak można parzyć w gorącej wodzie przez 2 godziny, a następnie odcedzić. Stanie się bardziej miękki, rozwinie się smak, ale ziarna będą tak samo chrupać.
  4. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 190 °C.
  5. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, semolinę, mak i skórkę z cytryny.
  6. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać jogurt i masło. Mieszamy trzepaczką i powoli, mieszając, wlewamy do suchej masy. Mieszaj, aż będzie gładkie.
  7. Wlać ciasto do natłuszczonej formy i piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor z wierzchu, około 3035 minut.
  8. Gotowe tureckie ciasto Revani wyjmij z piekarnika, ostudź i dopiero wtedy namocz w syropie, w przeciwnym razie ciasto będzie rozmoczone.
  9. Wystudzone ciasto nakłuwamy drewnianym patyczkiem co 3 cm i polewamy ostudzonym syropem.
  10. Na śmietanę ubić śmietanę z cukrem pudrem i polać ciasto. Niech stoi 1015 minut i można pokroić ciasto Revani i podawać z herbatą lub kawą.

Mus z czarnej porzeczki z semoliną

Mus z czarnej porzeczki z semoliną
Mus z czarnej porzeczki z semoliną

Mus z semoliny niesamowity deser, lekki i przestronny. Trudno uwierzyć, że takie danie można przygotować ze zwykłej kaszy manny. Do bazy możesz użyć dowolnych jagód. świeże latem, mrożone zimą. Mus z czarnej porzeczki To pachnący, delikatny przysmak o każdej porze roku.

Lepiej jest używać semoliny oznaczonej M: z odmian pszenicy miękkiej. Baza musu owsianka z naparem z czarnej porzeczki Dobrze ubija się w puszystą, lekką i stabilną pianę.

Na mus z czarnej porzeczki z semoliną:

250 g czarnych porzeczek, świeżych lub mrożonych

180 g cukru lub do smaku

70 g semoliny

500 ml wody

liście mięty do dekoracji

  1. Jagody (zamrożone przed rozmrożeniem) włożyć do rondelka i zmiksować blenderem zanurzeniowym.
  2. Napełnij wodą, podpal i zagotuj. Gotuj na małym ogniu 56 minut.
  3. Powstały bulion przetrzyj przez sito nad drugą patelnią. Wygodnie jest wycierać drewnianą łyżką, dociskając jagody do sita.
  4. Rondelek z przecedzonym bulionem postaw na ogniu, dodaj cukier i zagotuj.
  5. Do wrzącego bulionu wlać strumieniem semolinę, ciągle mieszając. Zmniejsz temperaturę…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja