Do przepisu
Pożywne, „pożywne” ciasto z grzybami i ziemniakami, które może zastąpić cały lunch. Jeśli masz problem ze świeżymi grzybami, dodaj do ciasta solone lub mrożone grzyby – i tak wyjdzie bardzo smaczne.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 316,46 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Używany: 6,74 g/24,16 g/17,81PiekarnikPieczenieKolacjaKolacjaDrugie daniePiekarniaCiastoPlacki z galaretkąWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 8 PORCJIDo wypełnienia:4 duże ziemniaki500 g grzybów (pieczarki lub grzyby leśne)3 cebule3 łyżki. l. masło3 łyżki. l. gheeszczypta przyprawy vegetasólDo testu:2 jajka200 g majonezu200 g szklanki kwaśnej śmietany100 g mąki2 łyżeczki proszek do pieczenia Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jajka ubić, wymieszać najpierw z majonezem, potem ze śmietaną. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, stopniowo wlewać do masy jajecznej, wymieszać tak, aby nie było grudek i odstawić na 15 minut.
Krok 2
Pieczarki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Posiekaj cebulę. Smażyć grzyby i cebulę na roztopionym maśle do miękkości, 10–12 minut, ostudzić.
Krok 3
Spód formy wysmaruj masłem. Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie koła. Ułóż piękną warstwę krążków ziemniaczanych zachodzących na siebie, posyp vegetą, następnie ułóż wszystkie ziemniaki warstwami, posypując vegetą i posypując roztopionym masłem. Na ziemniakach ułożyć grzyby i cebulę, zalać ciastem.
Krok 4
Piec w piekarniku nagrzanym na 170°C przez 40–50 minut. Podawać na ciepło lub na zimno, odwracając nadzienie do góry nogami.