Chrupiące pikantne warzywa
gastronomia 13 lutego 2017 r Do przepisu
Te chrupiące, pikantne warzywa trudno nazwać „przygotowanymi”. Po prostu nie mają czasu, aby stać się jednym, nawet chowając się przed zjadaczami w słoiku. Tę przystawkę idealnie nadaje się do przygotowania późną jesienią, zimą i wiosną, kiedy nie ma jeszcze świeżych warzyw z ogrodu.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 7 godzinMarynowaniePustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 duży korzeń daikon 2 duże marchewki 2 duże długie ogórki 2 słodka papryka 2-4 duże czerwone chilli 2 duże czerwone cebule 1 główka czosnku 100 ml octu ryżowego lub białego wina 2 łyżki. l. cukier0,5 łyżeczki mielona kurkuma 1 laska cynamonu 4 pudełka kardamonu 5 pączków goździków 1,5 łyżki. l. sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wszystkie warzywa dokładnie opłucz i osusz. Obierz daikon i marchewkę za pomocą noża do obierania. Miąższ pokroić w długie, niezbyt grube, ale nie cienkie paski.
Krok 2
W razie potrzeby obierz ogórki (jeśli skórka jest gruba i bardzo twarda), ale mieszanka będzie wyglądać piękniej, jeśli ogórki nie zostaną obrane. Ogórek pokroić ukośnie w kostkę.
Krok 3
Usuń łodygi ze słodkiej papryki, przekrój paprykę na pół i wytnij nasiona z białymi błonami. Miąższ pokroić w takie same paski jak daikon i marchewka.
Krok 4
Obierz cebulę i pokrój ją wzdłuż w długie piórka. Czosnek podziel na ząbki i obierz.
Krok 5
Chili pokroić w pierścienie. Jeśli nie lubisz zbyt ostrego, usuń nasiona i błony. Jeśli je lubisz, zapisz je i dodaj później do marynaty.
Krok 6
Wszystkie warzywa umieść w misce. Do marynaty wymieszaj ocet, sól, cukier i wszystkie przyprawy. Warzywa zalewamy marynatą, dokładnie mieszamy, przykrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin. Od czasu do czasu mieszamy zawartość miski.