Chinkali kukurydziane

Chinkali kukurydziane

gastronomia 24 marca 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzGarmażeria Do przepisu

Chinkali kukurydziane to zupełnie nieoczekiwana alternatywa dla klasycznych. Ponadto, jeśli wszyscy słyszeli o tradycyjnych, to przepis, który teraz podamy, będzie dla wielu rewelacją. Po pierwsze, takie chinkali przygotowywane są głównie z mąki kukurydzianej, z dodatkiem niewielkiej ilości pszenicy. Po drugie, najczęściej nie są wypełnione nadzieniem, przez co przypominają kluski lub kluski. Po trzecie, chinkali kukurydziane mają na tyle delikatny smak, że na pewno się nimi oczarujesz i z pewnością ugotujesz je w domu, uzupełniając je różnymi sosami. Ciekawe odkrycia gastronomiczne – obiecujemy!

Złożoność: łatwo Kalorie: 389,28 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 45 minut Używany: 9,63 g/9,94 g/66,93Podwójny kociołKolacjaDrugie danieDanie główneChinkaliWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJImąka kukurydziana – 350 gmąka pszenna – 150 gsól – 1 łyżeczka.cukier – 1 łyżka. l.soda – 1 łyżeczka.jajko C1 – 1 szt.kefir 3,2% tłuszczu – 250–300 mlolej roślinny – 30 ml + trochę więcej do wysmarowania formy i dłoni Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj ciasto na chinkali kukurydziane. Obydwa rodzaje mąki przesiać przez drobne sito do dużej miski. Dodaj sól, cukier i sodę. Mieszaj widelcem, aż składniki całkowicie się połączą.

Krok 2

Ubij jajko, wlej 30 ml oleju roślinnego. Zamieszać. Następnie stopniowo wlewaj kefir i jednocześnie zagniataj ciasto. Powinien być wystarczająco miękki, ale nie płynny (możesz potrzebować trochę mniej lub trochę więcej kefiru). Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.

Krok 3

Przygotuj parowiec lub specjalne urządzenie do gotowania manti. Wlać zalecaną w instrukcji ilość wody. Nasmaruj wewnętrzną powierzchnię roboczą olejem roślinnym. Włącz parowiec (lub podpal go).

Krok 4

Z powstałego ciasta uformuj kulki i lekko je spłaszcz. Powstałe produkty włóż do urządzenia do gotowania i gotuj przez około 15–20 minut. Można podawać z kwaśną śmietaną.

UWAGA DO GOSPODARKI

Ciasto na chinkali kukurydziane często zagniata się po prostu z wodą, nawet bez jajek. Nam jednak bardzo podoba się opcja z kefirem (i jajkami!): smak potrawy jest bardziej wyrazisty.

PRZY OKAZJI

Chinkali kukurydziane są czasami przygotowywane z mięsem mielonym. Jest to bardzo proste: wystarczy oddzielić kawałek ciasta, zagnieść na płaski placek, dodać odrobinę mięsa mielonego i uformować kulę. Gotuj na parze przez 20–30 minut.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja