Biszkopt bez mąki

Biszkopt bez mąki

gastronomia 13 października 2023 r4,67 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzBiszkopt bez mąki Do przepisu

Biszkopt bez mąki to marzenie każdego łakomczucha, który musi ograniczyć się do spożycia glutenu. Teraz możesz spokojnie delektować się deserem, nie robiąc sobie wyrzutów za każdy kęs. Uwierz mi, ten deser naprawdę zasługuje na Twoją uwagę! Bogaty orzechowy smak, delikatny aromat, delikatna konsystencja, szlachetny wygląd – to wszystko składa się na bezmączny biszkopt! Aby przygotować mąkę orzechową, lepiej jest wziąć orzechy lekko wysuszone w piekarniku. Po obróbce cieplnej orzechy staną się bardziej kruche i można je łatwo rozdrobnić w robocie kuchennym na drobne okruchy, a tego właśnie potrzebujemy, ponieważ duże cząstki orzechów będą utrudniać wyrastanie ciasta. Gotowy biszkopt można po prostu pokroić w plasterki lub ćwiartki i podać z herbatą lub kawą, lub można go wykorzystać jako bazę do ciasta, przełożyć dowolnym kremem i udekorować kandyzowanymi orzechami, kandyzowanymi owocami lub świeżymi jagodami.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 406,75 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Używany: 11,48 g/25,02 g/35,02PiekarniaSKŁADNIKI NA 6 PORCJI6 jaj175 g cukru175 g orzechów włoskichsok z 1 cytrynyskórka z 1 cytryny25 g skrobi Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dno formy o średnicy 24–26 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 2

Zmiel orzechy włoskie na mąkę za pomocą blendera, włączając go w trybie „impulsowym” na 10 sekund. Wymieszaj ze skrobią.

Krok 3

Jaja dzielimy na białka i żółtka. Żółtka ubić z cukrem za pomocą miksera, masa zwiększy objętość i rozjaśni się. Dodać sok i startą skórkę z cytryny.

Krok 4

Białka ubić na sztywną pianę. Do masy żółtkowej dodać około jedną czwartą białek i wymieszać, następnie dodać pozostałe białka i orzechy, delikatnie mieszając szpatułką.

Krok 5

Włóż ciasto do formy i piecz przez 35-40 minut, sprawdź, czy ciasto jest gotowe drewnianym patyczkiem.

Krok 6

Wyjąć biszkopt z piekarnika i ostudzić, odwracając formę do góry nogami o 4 szklanki – zapobiegnie to osiadaniu biszkoptu. Następnie ostrożnie przesuń nożem po bokach i przełóż na talerz.

PRZYDATNE RADY

Wykorzystane w przepisie orzechy włoskie można zastąpić migdałami, rozdrabniając je w robocie kuchennym lub piecząc biszkopt z gotową mąką migdałową. Zamiast skórki z cytryny można dodać do ciasta skórkę pomarańczową lub doprawić biszkopt ekstraktem waniliowym lub rumowym.

PRZY OKAZJI

Biszkopt studzimy nie na talerzu czy desce. Pamiętaj, aby umieścić go na specjalnym grillu, który zapewnia wentylację powietrza, a spód ciastka nie będzie wilgotny w wyniku kondensacji.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja