8 sposobów na wykorzystanie gazy w kuchni
Olga Zacharowa 25 stycznia 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz
Wielu kucharzy ma sprawdzony arsenał kuchenny, bez którego gotowanie jest po prostu niemożliwe: ich ulubione noże, żeliwna patelnia babci, przestronna chochla, a nawet fasetowane szkło do pomiaru jedzenia. Jednak oprócz tych ulubionych istnieje wiele losowych gadżetów i gadżetów, które są rzadko używane, takie jak gaza. Zwykle filtruje się przez niego ciecze i tyle! Jeżeli posiadasz duży zapas gazy, zainspirujemy Cię do aktywnego jej wykorzystania.
Przygotuj domowy twarożek
Jeśli chcesz zrobić domowy twarożek lub serek przypominający ricottę, potrzebujesz tylko 1 litra mleka na 500 g sera, a także odrobinę soli i soku z cytryny. Sam proces, jeśli zostanie opisany schematycznie, jest dość prosty: należy podgrzać mleko, dodać sól i sok z cytryny, aby mleko zsiadło, a następnie powstałą miękką masę przecedzić przez gazę, aż serwatka całkowicie odcieknie.
Następnie zmieszaj domowy ser z jagodami/dżemem na śniadanie lub pesto do lasagne na lunch. Przepis na domowy twaróg z mleka znajdziesz tutaj.
Z ziół przygotuj zupę lub gulasz
Bouquet garni to niewielki bukiet (kiść) ziół służący do aromatyzowania wrzących płynów. Stosuje się go w tej postaci, aby po ugotowaniu można go było łatwo usunąć.
Następnym razem, gdy będziesz chciał dodać wspaniałego pikantnego smaku zupie, gulaszowi lub sosowi, użyj gazy, aby zebrać bukiet garni.
Escabeche to tylko jeden z kilku przepisów, w których rozszerzony bukiet garni będzie świetnym dodatkiem. Nasiona kolendry, ziarna czarnego pieprzu, jalapeno i tymianek zbiera się w małej saszetce z gazy i wrzuca bezpośrednio na patelnię. Przepis na escabeche z sardynek znajdziesz tutaj.
Udekoruj swoje wypieki
Aby udekorować wypieki cukrem pudrem, odetnij kawałek gazy i złóż go 1-2 razy. Rozmiar złożonej gazy powinien odpowiadać wielkości wypieku lub jego części, na którą planujesz położyć cukier puder. Nałóż niewielką ilość wybranego produktu na środek tkaniny. Podciągnij rogi i zawiąż je sznurkiem lub zabezpiecz gumką. Kiedy nadejdzie czas na udekorowanie potrawy, po prostu połóż gazę na wypiekach i delikatnie postukaj krawędzie.
Klasyczna szarlotka francuska to tylko jeden z kilku deserów, które posypane cukrem pudrem prezentują się rewelacyjnie. Wypieki można także udekorować kakao lub mielonym cynamonem. WSKAZÓWKA: Cukier puder roztopi się i rozpuści, jeśli zostanie położony na wilgotnej, ciepłej powierzchni, dlatego udekoruj swoje wypieki tuż przed podaniem. Aby zobaczyć przepis na szarlotkę w trzech filiżankach, kliknij tutaj.
Zamiast sitka użyj gazy
Biorąc pod uwagę, że gaza to tkanina z wieloma drobnymi dziurkami, używaj jej zamiast sitka. Niezależnie od tego, czy robisz klasyczny rosół z kurczaka, czy Twój układ odpornościowy pragnie gorącego bulionu z kością, gaza przydaje się w obu przypadkach. Jeśli chcesz odtłuszczyć zupę i nie masz sitka, owiń dużą łyżkę do sałatek gazą i użyj jej zamiast sitka.
Aby odcedzić całą zupę/bulion, należy umieścić 1-2 warstwy gazy na dużym durszlaku i ustawić nad dużą miską lub rondlem. Zupę/bulion wlać do czystej miski, zbierając gazą wszystkie niepotrzebne części naczynia. Jak zrobić bulion kostny, zobacz tutaj.
Przygotuj mleko orzechowe
Przygotowanie mleka orzechowego, takiego jak mleko migdałowe, jest łatwiejsze niż myślisz. To tak proste, jak namoczenie orzechów, następnie spuszczenie wody, opłukanie orzechów i ubicie ich, aż będą gładkie. Zanim jednak orzechy zamienią się w jednorodną i smaczną masę, należy je przecedzić. Aby to zrobić, po posiekaniu orzechów, wlej powstałą płynną masę do durszlaka wyłożonego gazą. I wyciśnij, aż wypuści całe mleko orzechowe.
Mleko to doskonale nadaje się do przygotowywania koktajli lub płatków owsianych i podawania go ze świeżymi jagodami lub owocami sezonowymi, polewając danie syropem klonowym lub miodem. Przepis na mleko migdałowe z Maghrebu znajdziesz tutaj.
Rozbuduj swoje menu o popularne danie z Bliskiego Wschodu
Jeśli kochasz kuchnię bliskowschodnią, doskonale znasz hummus, falafel i baba ganoush. Czas spróbować labneh. Ten gęsty smar, przypominający swoim wyglądem serek śmietankowy lub kwaśną śmietanę, jest bardzo łatwy w przygotowaniu i bardzo uniwersalny.
Do zrobienia podstawowego domowego labneh wystarczą tylko 2 składniki. Wystarczy, że pełnotłusty jogurt grecki zmieszamy z solą i przeniesiemy mieszankę na durszlak wyłożony gazą, aby po 2 dniach przechowywania w lodówce cała wilgoć z jogurtu zniknęła. Następnie podawaj labneh skropione oliwą z pierwszego tłoczenia, razem z hummusem, ciepłym chlebem pita i świeżymi warzywami. Przepis na matsoni labneh znajdziesz tutaj.
Zapomnij o tych nieznośnych pestkach cytryny
Jeśli gotujesz smażoną rybę, cierpkość soku z cytryny pomoże nadać potrawie świeży smak. Sok z cytryny jest również przydatny do gotowania kurczaka. Tutaj sok z cytryny działa również z korzyścią dla smaku, a także pomaga rozkładać białka, dzięki czemu ptak jest niezwykle delikatny. A jak dobrze sok z cytryny sprawdza się w dressingach! Jest tylko jedno „ale”, które nieco psuje jego zastosowanie – są to pestki cytryny.
Aby nie martwić się, że pestki cytryny dostaną się do jedzenia, zawiń połowę cytryny w gazę i dokładnie wyciśnij sok. Jest to szczególnie przydatne, jeśli nie używasz wyciskarki do cytrusów. Przepis na zupę z ciecierzycy i kurczaka znajdziesz tutaj.
Upiecz kurczaka do perfekcji, postępując zgodnie z radą Marthy Stewart.
Gotowanie całego soczystego kurczaka w piekarniku jest trudniejsze, niż mogłoby się wydawać. Ponieważ chude piersi gotują się szybciej niż ciemne mięsa, mogą wyschnąć. Co robić?
Martha Stewart sugeruje przykrycie kurczaka/kurczaka/indyka gazą nasączoną olejem podczas pieczenia w piekarniku. Aby uzyskać idealnego upieczonego ptaka, Marta zaleca przykryć go gazą nasączoną olejem roślinnym i białym wytrawnym winem, złożoną w 4 warstwach. Naoliwiona ściereczka pomoże utrzymać wilgotność ptaka podczas gotowania i zapobiegnie przedwczesnemu brązowieniu. Przepis na pieczonego kurczaka z jabłkami znajdziesz tutaj.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #tajemnicegotowania #lifehacksPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca26 stycznia 2023 r
Olga, jeszcze raz dokładnie przeczytaj tekst o kurczaku. Uważam, że po to właśnie jest przykrycie: „Naoliwiona ściereczka pomoże utrzymać wilgotność ptaka podczas gotowania i zapobiegnie przedwczesnemu brązowieniu”. Cóż, wydaje mi się, że do tych celów jest wiele innych wskazówek, np. pojemnik z wodą, pieczenie w rękawie, folia, pieczenie w niskich temperaturach (potem zwiększanie do zrumienienia), moczenie ptaka w roztworze soli itp. Zatem ci, którzy chcą poeksperymentować, mogą przykryć kurczaka gazą lub T-shirtem..))
00OdpowiedźOlga Zacharowa26 stycznia 2023 r
Konstanta, też byłam pod wrażeniem rad Marthy Stewart. Myślę, że jak dobrze namoczy się gazik, to może nic złego się nie stanie)) Napisała nawet, że jeśli gazy nie ma, to zastąp ją starą koszulką… Jak podoba Wam się taki twist?)
00OdpowiedźKonstanca25 stycznia 2023 r
Gazy najczęściej używam do przygotowania twarogu wielkanocnego oraz do odważania kwaśnej śmietany. Lub, jeśli sito ma duże otwory, do przecedzenia. Dziękuję za nowe sposoby wykorzystania gazy. Ale nie przykryłbym kurczaka gazą.))
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych