Zupa dyniowa jest delikatna, sycąca, rozgrzewająca, piękna wizualnie i przystępna nawet dla początkujących gospodyń domowych. On jest cudowny! Może to aksamitna konsystencja i aromat, a może po prostu nie wyobrażamy sobie jesieni bez dyni? Chociaż zupa dyniowa jest dobra także zimą. Zacznij przygotowywać nasze dania już dziś, a w ciągu miesiąca zostaniesz koneserem zupy dyniowej.
O czym porozmawiamy w artykule:Awansowanie na zupę dyniową. Przepisy na zupę dyniową
Zacznijmy od tego, że bardzo prosty podstawowy przepis na zupę dyniową można opisać w zaledwie 4 zdaniach:
- Cebulę posiekaj i smaż na oleju roślinnym, aż będzie miękka.
- Dodać miąższ dyniowy, pokroić na kawałki – małe kawałki ugotują się szybciej.
- Dodajemy bulion lub wodę, przykrywamy patelnię i gotujemy na małym ogniu, aż dynia zmięknie.
- Zmiksuj zawartość patelni za pomocą blendera zanurzeniowego, zdejmując patelnię z ognia, aż będzie gładka i dopraw do smaku.
Jeśli jednak chcesz naprawdę dodać zupie dyniowej smaku, mamy 7 świetnych trików do wypróbowania. A po nich pojawią się przepisy. Jak na uniwersytecie: najpierw teoria, potem praktyka.
Zmiksuj mieszaninę dyni za pomocą blendera zanurzeniowego
Wyrównywanie zupy dyniowej
Wybór najlepszej dyni
Czy zupę można zrobić z dowolnej dyni? ale najlepsza jest gałka muszkatołowa (dynia piżmowa). Pewnie go znacie i widzieliście w sklepach, gdzie nie jest to wcale rzadkość – wydłużona, z talią, średniej wielkości, o umiarkowanie gęstym, słodkim i jasnym miąższu.
Poszukaj nienakrapianych dyń, które po stuknięciu wydają głuchy dźwięk. Kiedy go kroisz, upewnij się, że miąższ jest jędrny i jasny, ale niezbyt włóknisty. Warzywa o miękkim miąższu mogą sprawić, że zupa dyniowa będzie wodnista. Ale trochę błonnika nie zaszkodzi zupie. Koncentruje się w nich słodki smak warzywa, więc jeśli nie są suche, podgotuj trochę razem z kawałkami dyni i zmiksuj wszystko blenderem.
dynia piżmowa
Dodaj więcej warzyw i ziół do zupy dyniowej
Choć dynia jest cudowna, jej naturalna słodycz wymaga odrobiny wzmocnienia. 1) Spróbuj podsmażyć posiekane pory z cebulą lub nawet zamiast tego. 2) Dodaj ziemniaki, aby zagęścić konsystencję. Po prostu wybierz mączne ziemniaki: dobrze się gotują i nadają potrawie odpowiednią aksamitną konsystencję. 3) Marchew lub nawet pasternak dodadzą przyjemnej „ziemistości”, wystarczy pokroić je w drobną kostkę, aby podczas gotowania zupy miały tę samą konsystencję co dynia – ani twardszą, ani bardziej miękką.
Dodanie drobno posiekanych świeżych ziół podczas przygotowywania zupy dyniowej nada jej bardziej subtelny smak. Jeśli chcesz uzyskać wyraźną nutę świeżych ziół na podniebieniu, dodaj je na samym końcu. Jest to możliwe nawet podczas serwowania. Połącz z kolendrą, bazylią, miętą, estragonem, możesz też doprawić zupę mieszanką czosnku, pietruszki i soli, rozdrobnioną w moździerzu, a następnie zmieszaną ze śmietaną.
Dużym zaskoczeniem dla wielu jest dodatek owoców do zupy dyniowej. Dodaj pokrojone w plasterki jabłko Granny Smith, a jego lekka cierpkość będzie podkreślać zupę. Doskonała robota i cienkie plasterki śliwek, przynajmniej węgierskich, gruszek i pigwy.
Zamiast wody użyj bulionu
Dynię można ugotować w niewielkiej ilości wody, ale bulion drobiowy lub warzywny wzmocni smak zupy dyniowej.
Lub zrób to: grubo posiekaj słodką cebulę i czosnek. W rondlu o grubym dnie rozgrzej minimalną ilość oleju roślinnego. Smaż warzywa na dużym ogniu, aż zaczną się przypalać. Dodaj kminek i kolendrę. Potrząsaj patelnią i smaż kolejne 30-60 sekund, aby uwolnić aromat przypraw. Zawartość zalać pitną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu do uzyskania słodkawego bulionu cebulowego. Następnie dodaj dynię i gotuj jak zwykle. Jeśli wolisz bardziej kremową zupę dyniową, dodaj trochę śmietanki. Do zup azjatyckich spróbuj użyć mleka kokosowego lub śmietanki.
Opcja podania zupy dyniowej
Do zupy dyniowej użyj pieczonej dyni
Pieczenie lub pieczenie to kolejny krok naprzód w zupie dyniowej. W dużej misce wymieszaj kostki dyni, ząbki czosnku, plasterki cebuli i inne warzywa z olejem roślinnym. Mieszaj rękami. Rozłóż mieszaninę równą i cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż brzegi kawałków się zarumienią. Następnie ugotować jak poprzednio w bulionie.
Nie zapomnij o przyprawach i przyprawach
Przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz – można dodać, gdy cebula stanie się miękka. Ale są też inne przyprawy zaprzyjaźnione z dynią – kminek i kolendra, kminek, curry w proszku, cynamon, gałka muszkatołowa i biały pieprz.
Kolejna – bufetowa i świąteczna – opcja podawania zupy dyniowej
Wspieraj swoją dynię roślinami strączkowymi
Soczewica i fasola świetnie brzmią w zupie dyniowej. Czerwona soczewica świetnie komponuje się z curry czy bliskowschodnimi przyprawami, a biała fasola konserwowa, najlepiej cannellini (o cienkiej skórce, z delikatnym, lekko maślanym środkiem i orzechowym posmakiem), doda zupie luksusowej konsystencji.
Zupę dyniową można także przygotować z małą zieloną francuską soczewicą de puy. Podsmaż cebulę, czosnek, marchewkę wraz z rozmarynem i liściem laurowym. Zalewamy bulionem warzywnym i dodajemy soczewicę. Gotuj na średnim ogniu przez 30 minut, dodaj kawałki dyni. Gotuj, aż warzywa będą miękkie, dodaj odrobinę octu winnego do smaku. Odłożyć część warzyw, a pozostałą zawartość zmiksować blenderem. Zwróć ułożone warzywa i mieszaj, aż konsystencja będzie jednolita. Niech ten czas nie będzie taki sam jak zawsze.
Dodaj do zupy dyniowej coś chrupiącego lub bogatego, na przykład grzanki lub chorizo.
Zrób zupę trochę niegrzeczną z odrobiną chrupkości i tłuszczu. Do smażącej cebuli dodajemy trochę mielonej papryki, a podczas serwowania dodajemy drobno posiekaną kiełbasę wieprzową chorizo, wcześniej podsmażoną na chrupkość.
Dobry jest także pokrojony w kostkę boczek. Najpierw rozgrzej boczek i usmaż na nim trochę chleba pszennego lub kukurydzianego. Lub po ugotowaniu szynki użyj odcedzonego bulionu mięsnego do zupy dyniowej.
Posyp zupę orzechami lub nasionami, aby uzyskać chrupiący kontrast tekstury. Użyj pestek dyni, pistacji, prażonych migdałów lub orzechów laskowych. Do zupy dyniowej w stylu azjatyckim użyj wiórków kokosowych, podprażonych na jasnozłoty kolor.
Jedna z opcji podania zupy dyniowej z kawałkami pieczonej dyni i boczku
PREMIA. I na koniec nie zapominaj, że zupę dyniową można łatwo zamrozić. Po prostu pozwól zupie ostygnąć do temperatury pokojowej, a następnie wlej ją do hermetycznych pojemników, które można przechowywać w zamrażarce. Nie napełniaj pojemników do samej góry, zostaw około 1,5 cm do górnej krawędzi. Pokrywka nie powinna dotykać powierzchni zupy dyniowej. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, najlepiej zamrozić „podstawową” zupę dyniową – bez śmietany i grzanek. Jeśli jest prawidłowo przechowywany w zamrażarce, może przetrwać 1-2 miesiące.
Przepisy na zupę dyniową
Klasyczna kremowa zupa dyniowa, łatwa
Klasyczna zupa dyniowa ze śmietaną
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- miąższ dyniowy – 500 g
- masło – 30 g
- mąka – 15-20 g
- woda pitna – 350-400 ml
- mleko – 150 ml
- krem 10% – 100 ml
- liście z 1 gałązki pietruszki
- sól
- Miąższ dyni pokroić w małe kostki. W małym rondelku o grubym dnie rozpuść masło. Miąższ dyniowy włóż do rondla i smaż mieszając na średnim ogniu przez 10 minut. Upewnij się, że się nie pali. Kostki dyni powinny być tylko lekko zrumienione i umiarkowanie miękkie.
- Posyp dynię mąką i smaż mieszając przez 2 minuty. Zalać gorącą wodą i gorącym mlekiem. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Mieszając, gotować 10 minut.
- Do zupy dyniowej dodać śmietanę. Dodaj trochę soli. Gotuj przez 3 minuty. po ponownym ugotowaniu. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem zanurzeniowym. Dodać sól i wymieszać. Zupę rozlać do misek, posypać drobno posiekaną natką pietruszki i podawać.
Zupa dyniowa ze śmietaną, dla której lepiej upiec dynię w piekarniku
Zupa dyniowa ze śmietaną, dla której lepiej upiec dynię w piekarniku
Do przygotowania 6 porcji potrzebne będą:
- dynia – 1 kg
- oliwa z oliwek
- świeży korzeń imbiru – 5 cm
- cebula – 1 szt.
- czosnek – 4 ząbki
- woda pitna – 700-800 ml
- śmietana do ubijania – 300 ml
- masło – 70 g
- mielona wędzona papryka – 0,5 łyżeczki.
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Obierz dynię ze skórki i nasion, miąższ pokrój na średnie kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawić solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Piec, aż dynia będzie miękka, około 20 minut.
- Drobno posiekaj imbir, cebulę i czosnek. Rozgrzej masło w dużym rondlu o grubym dnie, dodaj połowę imbiru, cebulę i czosnek i smaż do miękkości, 5 minut.
- Do garnka wlej wodę, zagotuj, dodaj sól. Dodaj pieczoną dynię. Gotuj przez 20 minut. Ubij zawartość patelni za pomocą blendera zanurzeniowego.
- Podczas gotowania zupy dyniowej podsmaż pozostały imbir na oliwie z oliwek przez 2 minuty. Posypać mieloną wędzoną papryką i zdjąć z ognia. Lekko ostudzić w temperaturze pokojowej.
- Bardzo zimną śmietankę ubić mikserem na stabilną pianę. Dodać sól do smaku, następnie ostrożnie wymieszać szpatułką ze smażonym imbirem i papryką, mieszając od dołu do góry.
- Powstałą zupę dyniową przelać do miseczek. Na każdym talerzu ułóż przyprawioną bitą śmietanę i posyp mielonym czarnym pieprzem. Podawaj natychmiast.
Zupa dyniowa z krewetkami i mlekiem kokosowym
Zupa dyniowa z krewetkami i mlekiem kokosowym
Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:
- dynia – 600–700 g
- świeży korzeń imbiru – 4 cm
- czosnek – 3 ząbki
- żarówki – 2 szt.
- curry w proszku – 0,5 łyżeczki.
- woda pitna – 300 ml
- obrane surowe krewetki – 12-16 szt.
- mleko kokosowe – 1 puszka (400 g)
- oliwa z oliwek
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- liście kolendry do podania
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Obierz dynię i pokrój ją na średnie kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawić solą i pieprzem oraz skropić oliwą z oliwek. Piecz, aż dynia będzie miękka, od 20 do 25 minut.
- Drobno posiekaj imbir i ząbki czosnku. Odłóż około 1 łyżeczkę do małej miski. tę mieszaninę i pozostawić do użycia.
- Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym rondlu o grubym dnie, dodaj posiekaną cebulę i smaż do miękkości, 5 minut. Dodaj większą część imbiru i czosnku i smaż przez 2 minuty.
- Dodać curry, wymieszać, po 30 sekundach. wlać wodę. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, następnie dodaj upieczoną dynię i gotuj przez 7-10 minut.
- W tym samym czasie na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj krewetki, odłóż imbir i czosnek, dodaj sól i pieprz, smaż z obu stron aż do ugotowania, 1-2 minuty.
- Zupę dyniową ubić w blenderze, dodać mleko kokosowe, sól i pieprz, zagotować. Rozlej zupę do misek, w każdej z nich umieść krewetki i liście kolendry i natychmiast podawaj.
Zupa dyniowa z rosołem z kurczaka i whisky
Zupa dyniowa z kurczakiem…