6 szybkich dań z kiełbaskami dla całej rodziny
gastronomia 29 sierpnia 2023 r4,60 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Wydaje się, że co może być bardziej banalnego niż kiełbaski? Ale przy odrobinie wyobraźni ten symbol życia studenckiego i kawalerskiego można z łatwością zamienić w ciekawe danie dla całej rodziny. Wystarczy… zakochać się w kiełbaskach i wybrać dla nich godne towarzystwo.
Treść artykułu:
- Gulasz z kiełbasek, grzybów i oliwek
- Pizza „Kiełbasa i cebula”
- Przekąska w postaci mini kiełbasek, suszonych śliwek i boczku oraz hot dogów z sosem serowym
-
Hot-dogi z sosem serowym
-
Przekąska z mini kiełbasek, suszonych śliwek i boczku
-
- Ciasto francuskie z kiełbaskami i hot dogami w tortilli
Gulasz z kiełbasek, grzybów i oliwek
Gulasz kiełbaskowy podawaj z puree ziemniaczanym, szerokim makaronem lub domowym makaronem.
Gulasz z kiełbasek, grzybów i oliwek
4 porcje, przygotowanie: 30 min.
Czego potrzebujesz:
- 450-500 g kiełbasek
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 100 oliwek bez pestek
- 500 g pieczarek
- 200-300 ml bulionu
- mielone suche oregano
- 2 ząbki czosnku
1. Za pomocą nożyczek kuchennych pokrój 450-500 g kiełbasek na małe kawałki wielkości klopsików. W rondlu rozgrzej oliwę i smaż kiełbaski na średnim ogniu, potrząsając patelnią, przez 5-6 minut.
2. Dodać oregano, drobno posiekany czosnek i smażyć kolejną 1 minutę.
3. Pokrój 400 g pomidorków koktajlowych na 2–4 części. Przekrój 100 oliwek bez pestek na pół. 500 g pieczarek pokroić w średnią kostkę. Dodaj przygotowane składniki na patelnię. Rozgrzej się przez kolejne 3 minuty.
4. Dodać bulion, zmniejszyć ogień i gotować 15–20 minut.
Pizza „Kiełbasa i cebula”
Eksperymentuj z różnymi rodzajami kiełbasek. W większości wersji świetnie prezentuje się zestaw dwóch lub trzech rodzajów kiełbas.
Pizza „Kiełbasa i cebula”
4 porcje, przygotowanie: 25 min.
Czego potrzebujesz:
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża czerwona cebula
- 50–70 g posiekanych pomidorów we własnym soku
- Gotowy spód pizzy o średnicy 25 cm
- 3-4 kiełbaski
- 50 g startego twardego sera
- 1 łyżeczka Sahara
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- bazylia do dekoracji
- oliwa z oliwek
Co zrobić:
1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Smaż 2 ząbki czosnku, pokrojone na 2 części i 1 dużą czerwoną cebulę, pokrojoną w półpierścienie, przez 5 minut. Dodaj 50–70 g posiekanych pomidorów we własnym soku, 1 łyżeczka. cukier, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Zamieszać. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
2. Na przygotowany spód pizzy o średnicy 25 cm ułożyć 3-4 kiełbaski pokrojone w plasterki i przygotowaną mieszankę cebulową. Posypać 50 g startego twardego sera. Piec w temperaturze 220°C przez 7–10 minut. Wyjmij z piekarnika, udekoruj listkami bazylii i podawaj.
Przekąska w postaci mini kiełbasek, suszonych śliwek i boczku oraz hot dogów z sosem serowym
Przekąska w postaci mini kiełbasek, suszonych śliwek i boczku oraz hot dogów z sosem serowym
Hot-dogi z sosem serowym
W razie potrzeby możesz samodzielnie przygotować sos ziołowy, na przykład na bazie miękkiego sera i jogurtu.
4 sztuki, przygotowanie: 30 min.
Czego potrzebujesz:
- 12 mini kiełbasek
- 2 zielone papryki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 bułki do hot dogów
- sól, pieprz
- olej roślinny
Co zrobić:
1. Nasmaruj żaroodporną formę z bokami olejem roślinnym. Dodać 12 mini kiełbasek, 2 zielone chilli przekrojone na pół (bez nasion), 1 cebulę pokrojoną w ósemki i 3 duże, nieobrane ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Potrząśnij patelnią kilka razy, aby składniki pokryły się olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut. W tym czasie jednokrotnie wyjmij formę i potrząśnij nią.
2. Za 5 minut. Przed końcem pieczenia umieść 4 bułki do hot dogów, pokrojone i otwarte jak książki, na ruszt i włóż do piekarnika. Rozgrzej się przez 5 minut.
3. Wyjmij patelnię i bułki. Z czosnku wyciśnij miąższ i rozprowadź go równomiernie na bułce tartej. Na bułki ułóż warzywa i kiełbaski. Dodać przygotowany sos serowy. Podawaj natychmiast.
Przekąska z mini kiełbasek, suszonych śliwek i boczku
Tę przystawkę z kiełbasą można przygotować na grillu lub grillu.
12 sztuk, przygotowanie: 40 min.
Czego potrzebujesz:
- 12 mini kiełbasek
- 12 śliwek bez pestek
- 12 plasterków boczku lub boczku
- 1-2 łyżki. l. Miód
Co robić
1. Wymieszaj 12 mini kiełbasek z 1-2 łyżkami. l. płynny miód. Powinny być całkowicie pokryte miodem.
2. Na każdą kiełbasę połóż śliwkę i zawiń w plasterek boczku lub boczku. Ułożyć na blaszce wyłożonej folią lub papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25–30 minut. Podawać na ciepło.
Ciasto francuskie z kiełbaskami i hot dogami w tortilli
Placki z kiełbaską (po lewej) i hot dogi w tortilli (po prawej na zdjęciu)
Ciasto francuskie z kiełbaskami
Ciasto francuskie z kiełbasą to smaczna alternatywa dla hot-dogów. Jednocześnie ich ugotowanie zajmie tyle samo czasu, co gotowanie hot-dogów.
10-12 szt. gotowanie: 30 min.
Czego potrzebujesz:
- 10-12 kiełbasek
- 1 mała czerwona cebula
- 1 mała papryczka chili
- 2 kromki chleba pszennego na tosty
- 500 g przygotowanego ciasta francuskiego drożdżowego
- 1 żółtko
Co zrobić:
1. Kiełbaski, 1 małą czerwoną cebulę i 1 małą papryczkę chili posiekaj tak drobno, jak to możliwe (usuń nasiona i błony). Smażyć chleb na suchej patelni przez 30 sekund. z każdej strony. Rozebrać na drobne okruszki. Przygotowane składniki wymieszaj na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem.
2. Rozwałkuj ciasto cienką warstwą na stole posypanym mąką. Podziel go na 10-12 kwadratów. Na połowę każdego kwadratu nałóż farsz, przykryj wolną częścią i zlep brzegi.
3. Ułóż ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nasmaruj żółtkiem, ubitym 1 łyżką. l. woda pitna. Posyp sezamem. Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut.
Hot-dogi w tortilli
Hot dogi można podawać w dowolnym pieczywie – nadają się mini bagietka, chleb pita, gruby lub cienki chleb pita
6 szt., czas gotowania 20 min.
Czego potrzebujesz:
- 6 długich kiełbasek
- 1 duża cebula
- 3 łyżki. l. pokrojone pomidory we własnym soku
- 2 łyżki l. musztarda słodko-kwaśna
- 6 tortilli z mąki pszennej
- oliwa z oliwek
Co zrobić:
1. Rozgrzej olej roślinny na patelni. Smażyć w nim kiełbaski, najlepiej wieprzowe, ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełóż je na talerz i trzymaj w cieple.
2. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, pokrój w cienkie pierścienie, aż uzyska złoty kolor, 5-6 minut. Dodajemy pokrojone pomidory we własnym soku i musztardę. Zamieszać.
4. Włóż kiełbaski z powrotem i podgrzej przez 1 minutę.
5. Podgrzej tortille w piekarniku, kuchence mikrofalowej lub na suchej patelni. Powinny stać się ciepłe i lekko miękkie. Ułożyć na nich kiełbaski i cebulę z sosem. Owiń go jak torbę, zawiń w papier kraftowy lub serwetkę. Podawaj natychmiast.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kiełbaskiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca4 lutego 2022 r
Często wykorzystuję kiełbaski (i małe kiełbaski) do różnych dań: pizzy, gorących kanapek, duszonej kapusty, solanki płynnej i kapuścianej, omletów, gulaszy itp.
00Odpowiedźaleks5555xz4 lutego 2022 r
Gotuję fasolę z warzywami i kiełbaskami, duszę gulasz z kapusty z kiełbaskami, używam do pieczenia, a czasami robię szybki sos z kiełbasek. )))
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych