6 szybkich dań z kiełbaskami dla całej rodziny

6 szybkich dań z kiełbaskami dla całej rodziny

6 szybkich dań z kiełbaskami dla całej rodziny

gastronomia 29 sierpnia 2023 r4,60 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

Wydaje się, że co może być bardziej banalnego niż kiełbaski? Ale przy odrobinie wyobraźni ten symbol życia studenckiego i kawalerskiego można z łatwością zamienić w ciekawe danie dla całej rodziny. Wystarczy… zakochać się w kiełbaskach i wybrać dla nich godne towarzystwo.

Kiełbasy, jedno z ulubionych dań dzieci

Treść artykułu:

  • Gulasz z kiełbasek, grzybów i oliwek
  • Pizza „Kiełbasa i cebula”
  • Przekąska w postaci mini kiełbasek, suszonych śliwek i boczku oraz hot dogów z sosem serowym
    • Hot-dogi z sosem serowym

    • Przekąska z mini kiełbasek, suszonych śliwek i boczku

  • Ciasto francuskie z kiełbaskami i hot dogami w tortilli

Gulasz z kiełbasek, grzybów i oliwek

Gulasz kiełbaskowy podawaj z puree ziemniaczanym, szerokim makaronem lub domowym makaronem.

Gulasz z kiełbasek, grzybów i oliwek
Gulasz z kiełbasek, grzybów i oliwek

4 porcje, przygotowanie: 30 min.

Czego potrzebujesz:

  • 450-500 g kiełbasek
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 100 oliwek bez pestek
  • 500 g pieczarek
  • 200-300 ml bulionu
  • mielone suche oregano
  • 2 ząbki czosnku

1. Za pomocą nożyczek kuchennych pokrój 450-500 g kiełbasek na małe kawałki wielkości klopsików. W rondlu rozgrzej oliwę i smaż kiełbaski na średnim ogniu, potrząsając patelnią, przez 5-6 minut.

2. Dodać oregano, drobno posiekany czosnek i smażyć kolejną 1 minutę.

3. Pokrój 400 g pomidorków koktajlowych na 2–4 ​​części. Przekrój 100 oliwek bez pestek na pół. 500 g pieczarek pokroić w średnią kostkę. Dodaj przygotowane składniki na patelnię. Rozgrzej się przez kolejne 3 minuty.

4. Dodać bulion, zmniejszyć ogień i gotować 15–20 minut.

Pizza „Kiełbasa i cebula”

Eksperymentuj z różnymi rodzajami kiełbasek. W większości wersji świetnie prezentuje się zestaw dwóch lub trzech rodzajów kiełbas.

Pizza
Pizza „Kiełbasa i cebula”

4 porcje, przygotowanie: 25 min.

Czego potrzebujesz:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża czerwona cebula
  • 50–70 g posiekanych pomidorów we własnym soku
  • Gotowy spód pizzy o średnicy 25 cm
  • 3-4 kiełbaski
  • 50 g startego twardego sera
  • 1 łyżeczka Sahara
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • bazylia do dekoracji
  • oliwa z oliwek

Co zrobić:

1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Smaż 2 ząbki czosnku, pokrojone na 2 części i 1 dużą czerwoną cebulę, pokrojoną w półpierścienie, przez 5 minut. Dodaj 50–70 g posiekanych pomidorów we własnym soku, 1 łyżeczka. cukier, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Zamieszać. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty.

2. Na przygotowany spód pizzy o średnicy 25 cm ułożyć 3-4 kiełbaski pokrojone w plasterki i przygotowaną mieszankę cebulową. Posypać 50 g startego twardego sera. Piec w temperaturze 220°C przez 7–10 minut. Wyjmij z piekarnika, udekoruj listkami bazylii i podawaj.

Przekąska w postaci mini kiełbasek, suszonych śliwek i boczku oraz hot dogów z sosem serowym

Przekąska w postaci mini kiełbasek, suszonych śliwek i boczku oraz hot dogów z sosem serowym
Przekąska w postaci mini kiełbasek, suszonych śliwek i boczku oraz hot dogów z sosem serowym

Hot-dogi z sosem serowym

W razie potrzeby możesz samodzielnie przygotować sos ziołowy, na przykład na bazie miękkiego sera i jogurtu.

4 sztuki, przygotowanie: 30 min.

Czego potrzebujesz:

  • 12 mini kiełbasek
  • 2 zielone papryki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 bułki do hot dogów
  • sól, pieprz
  • olej roślinny

Co zrobić:

1. Nasmaruj żaroodporną formę z bokami olejem roślinnym. Dodać 12 mini kiełbasek, 2 zielone chilli przekrojone na pół (bez nasion), 1 cebulę pokrojoną w ósemki i 3 duże, nieobrane ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Potrząśnij patelnią kilka razy, aby składniki pokryły się olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 minut. W tym czasie jednokrotnie wyjmij formę i potrząśnij nią.

2. Za 5 minut. Przed końcem pieczenia umieść 4 bułki do hot dogów, pokrojone i otwarte jak książki, na ruszt i włóż do piekarnika. Rozgrzej się przez 5 minut.

3. Wyjmij patelnię i bułki. Z czosnku wyciśnij miąższ i rozprowadź go równomiernie na bułce tartej. Na bułki ułóż warzywa i kiełbaski. Dodać przygotowany sos serowy. Podawaj natychmiast.

Przekąska z mini kiełbasek, suszonych śliwek i boczku

Tę przystawkę z kiełbasą można przygotować na grillu lub grillu.

12 sztuk, przygotowanie: 40 min.

Czego potrzebujesz:

  • 12 mini kiełbasek
  • 12 śliwek bez pestek
  • 12 plasterków boczku lub boczku
  • 1-2 łyżki. l. Miód

Co robić

1. Wymieszaj 12 mini kiełbasek z 1-2 łyżkami. l. płynny miód. Powinny być całkowicie pokryte miodem.

2. Na każdą kiełbasę połóż śliwkę i zawiń w plasterek boczku lub boczku. Ułożyć na blaszce wyłożonej folią lub papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25–30 minut. Podawać na ciepło.

Ciasto francuskie z kiełbaskami i hot dogami w tortilli

Placki z kiełbaską (po lewej) i hot dogi w tortilli (po prawej na zdjęciu)
Placki z kiełbaską (po lewej) i hot dogi w tortilli (po prawej na zdjęciu)

Ciasto francuskie z kiełbaskami

Ciasto francuskie z kiełbasą to smaczna alternatywa dla hot-dogów. Jednocześnie ich ugotowanie zajmie tyle samo czasu, co gotowanie hot-dogów.

10-12 szt. gotowanie: 30 min.

Czego potrzebujesz:

  • 10-12 kiełbasek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 kromki chleba pszennego na tosty
  • 500 g przygotowanego ciasta francuskiego drożdżowego
  • 1 żółtko

Co zrobić:

1. Kiełbaski, 1 małą czerwoną cebulę i 1 małą papryczkę chili posiekaj tak drobno, jak to możliwe (usuń nasiona i błony). Smażyć chleb na suchej patelni przez 30 sekund. z każdej strony. Rozebrać na drobne okruszki. Przygotowane składniki wymieszaj na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem.

2. Rozwałkuj ciasto cienką warstwą na stole posypanym mąką. Podziel go na 10-12 kwadratów. Na połowę każdego kwadratu nałóż farsz, przykryj wolną częścią i zlep brzegi.

3. Ułóż ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nasmaruj żółtkiem, ubitym 1 łyżką. l. woda pitna. Posyp sezamem. Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut.

Hot-dogi w tortilli

Hot dogi można podawać w dowolnym pieczywie – nadają się mini bagietka, chleb pita, gruby lub cienki chleb pita

6 szt., czas gotowania 20 min.

Czego potrzebujesz:

  • 6 długich kiełbasek
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki. l. pokrojone pomidory we własnym soku
  • 2 łyżki l. musztarda słodko-kwaśna
  • 6 tortilli z mąki pszennej
  • oliwa z oliwek

Co zrobić:

1. Rozgrzej olej roślinny na patelni. Smażyć w nim kiełbaski, najlepiej wieprzowe, ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełóż je na talerz i trzymaj w cieple.

2. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, pokrój w cienkie pierścienie, aż uzyska złoty kolor, 5-6 minut. Dodajemy pokrojone pomidory we własnym soku i musztardę. Zamieszać.

4. Włóż kiełbaski z powrotem i podgrzej przez 1 minutę.

5. Podgrzej tortille w piekarniku, kuchence mikrofalowej lub na suchej patelni. Powinny stać się ciepłe i lekko miękkie. Ułożyć na nich kiełbaski i cebulę z sosem. Owiń go jak torbę, zawiń w papier kraftowy lub serwetkę. Podawaj natychmiast.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kiełbaskiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca4 lutego 2022 r

Często wykorzystuję kiełbaski (i małe kiełbaski) do różnych dań: pizzy, gorących kanapek, duszonej kapusty, solanki płynnej i kapuścianej, omletów, gulaszy itp.

00Odpowiedźaleks5555xzaleks5555xz4 lutego 2022 r

Gotuję fasolę z warzywami i kiełbaskami, duszę gulasz z kapusty z kiełbaskami, używam do pieczenia, a czasami robię szybki sos z kiełbasek. )))

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja