5 fajnych przepisów na kanapki z tuńczykiem: wybór chleba, past do smarowania i kombinacji
Marianna Orlinkowa 08 marca 2024 r
Kanapka — koncepcja jest elastyczna. Dostępne w 100 rodzajach pieczywa, ze 150 możliwościami nadzienia, otwarte i zamknięte, gorące i zimne, cienkie i grube, duże i małe. A tuńczyk różni się od tuńczyka. Spróbujmy zaprojektować kilka idealnych kanapek, a Ty wybierz swoje ulubione.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Jaki chleb jest potrzebny do kanapek z tuńczykiem?
- Co posmarować chlebem na kanapkę z tuńczykiem
- Co pasuje do tuńczyka w kanapkach?
- Przepisy na kanapki z tuńczykiem, najbardziej różnorodne i pyszne
- Kanapka z tuńczykiem PP
- Kanapka z tuńczykiem i awokado
- Kanapka z tuńczykiem i ogórkiem
- Gorąca kanapka z tuńczykiem i serem
- Kanapka z tuńczykiem i jajkiem w picie
Jaki chleb jest potrzebny do kanapek z tuńczykiem?
Właściwie odpowiedź jest prosta: każda. Nie ma takiego chleba, który by nie zadziałał. Pytanie, czy chcesz zjeść kanapkę z tuńczykiem od razu, czy zapakować ją i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.
Jeśli zastanawiałeś się, jak zaimponować wszystkim przy śniadaniu, to bajgiel będzie idealnym wyborem.
Do tych kanapek, które zjadasz od razu (zwłaszcza jeśli masz do tego talerz, nóż i widelec) świetnie sprawdzają się grube kromki pysznego chleba na zakwasie, wykrojone z dużego bochenka. Można na nie nałożyć dużą ilość nadzienia i sosu, a nadzienie po prostu nabrać nożem i widelcem, maczając kawałki chleba w spływającym na talerz sosie. Przeciwnie, w tym przypadku kawałki chleba mogą być małe — co do wakacyjnej bruschetty z kawałkami tuńczyka:
- bagietka;
- ciabatta;
- Chleb Borodino.
Nie tylko chleb kanapkowy nadaje się na kanapki na wynos. Wygodne jest „pakowanie” nadzienia:
- w pitę przekrojoną na pół i otwartą;
- w bagietkę przeciętą wzdłuż i otwieraną jak książka;
- w bułce burgerowej, smażonej po przekrojeniu;
- w cienkim chlebie pita lub tortilli.
Możesz także rozważyć kanapkę śniadaniową z tuńczykiem. Są na to 2 świetne opcje. Kanapkę z tuńczykiem możesz podać przekrojoną na pół:
- rogaliki;
- bajgiel bajgiel.
Jest piękny i bardzo smaczny.
I na koniec, jeśli jesteś fanem zdrowego trybu życia, możesz przygotować własne kanapki z tuńczykiem:
- na pieczywie pełnoziarnistym i bezdrożdżowym;
- na chlebie żytnim z nasionami;
- na chrupkim pieczywie żytnim;
- na chlebie gryczanym lub ryżowym.
Co posmarować chlebem na kanapkę z tuńczykiem
Na myśl przychodzą mi przede wszystkim masło i majonez. Masło, szczerze mówiąc, nie jest najlepszą opcją. — Pod względem konsystencji nie komponują się dobrze z tuńczykiem. O ile kanapka nie będzie gorąca, to masło się roztopi i wchłonie w chleb, będzie pyszny (lub nawet bardzo, bardzo smaczny, jeśli kanapkę posmarujesz masłem z zewnątrz i dopiero potem usmażysz). Ale majonez dobrze komponuje się z nadzieniem z tuńczyka — Najważniejsze, żeby nie nakładać za dużo.
Pikantne pasty do smarowania (np. na bazie musztardy) dobrze kontrastują z łagodnym smakiem tuńczyka.
Ale po co ograniczać się do oczywistości? Jest kilka świetnych past do smarowania, które świetnie komponują się z tuńczykiem:
- miękki ser śmietankowy lub twarogowy;
- pesto bazyliowe lub z suszonych pomidorów;
- sos warzywny (na przykład ajvar);
- musztarda (czysta lub zmieszana z majonezem lub serkiem śmietankowym);
- hummus (najlepiej wymieszać z sokiem z cytryny);
- gotowy krem kawiorowy (najczęściej z gromadnika, lepiej smakuje wędzony);
- śledź/mintaj/kawior gromadnikowy zmieszany z majonezem/masłem/serem miękkim;
- puree z awokado;
- pikantne smarowidła (adjika, sriracha, majonez z pastą curry lub wasabi).
Co pasuje do tuńczyka w kanapkach?
Tuńczyk nie ma wyraźnego rybiego smaku (dlatego uwielbiają go ci, którzy nie lubią ryb). Jest generalnie dość neutralny, co jest dobre dla wszelkich, czasem najbardziej nieoczekiwanych kombinacji.
Po prostu sam decydujesz, czego chcesz od swojej kanapki. Aby było miękkie, delikatne, z jednorodnym nadzieniem? — Następnie możesz dodać do nadzienia:
- jajka na twardo;
- ziarnisty twarożek;
- awokado;
- gotowana biała fasola;
- majonez;
- tahini;
- hummus.
A może chcesz, wgryzając się w kawałek kanapki, doświadczyć różnych jasnych smaków i zróżnicowanej konsystencji (miękkiej, chrupiącej, elastycznej)? — Następnie do tuńczyka dodaj:
- drobno posiekane warzywa (czerwona cebula, seler, papryka);
- kostki świeżych pomidorów;
- posiekane warzywa;
- gotowa ciecierzyca;
- anchois;
- ser topiony;
- sos grillowy.
Kapary dodają pikanterii kanapce z tuńczykiem
A może masz ochotę na pikantne smaki, coś pikantnego, coś nieoczekiwanego? — W takim razie możesz spróbować połączenia tuńczyka i…
- marchewki koreańskie;
- kukurydza konserwowa;
- kapary;
- oliwki;
- Chile;
- ostry sos sriracha;
- ciemny olej sezamowy.
A może masz ochotę na szybką, gorącą przekąskę? — Następnie potrzebujesz:
- jajka (omlet, jajecznica lub na twardo);
- smażona cebula;
- tarty ser;
- pieczona słodka papryka.
Jajecznica zamieni kanapkę z tuńczykiem w sycący i pyszny lunch.
A może chcesz trzymać się linii PP, prawidłowego odżywiania? — Następnie podłącz:
- twarożek/jogurt;
- ogórki;
- rzodkiewka;
- liście sałaty;
- posiekane warzywa;
- nasiona (dynia, słonecznik, len, sezam).
Pamiętaj: im bardziej soczyste nadzienie, tym większe prawdopodobieństwo, że chleb przesiąknie. Aby więc uzyskać super soczyste opcje, pamiętaj o usmażeniu chleba przynajmniej z jednej strony, najlepiej na maśle, aby powstała skórka wchłonęła płyn i zachowała swój kanapkowy kształt.
Przepisy na kanapki z tuńczykiem, najbardziej różnorodne i pyszne
Kanapka z tuńczykiem PP
Prawidłowe odżywianie (czyli suplementy diety lub zdrowy tryb życia) nie eliminuje całkowicie kanapek — Tyle, że dobór produktów musi być kompetentny. Wybieramy najzdrowszy chleb, preferujemy nadzienie, używamy dużo zieleniny i tylko odpowiednich tłuszczów — Z tego wyjdzie całkowicie zdrowa kanapka!
Kanapka z tuńczykiem PP
Do przygotowania kanapki na 2 porcje potrzebne będą:
- 4 duże, ale cienkie kromki chleba żytniego przaśnego z nasionami
- 1 puszka tuńczyka we własnym soku, 175 g
- 3–4 rzodkiewki
- 1 średni lekko solony ogórek
- 1 średni pęczek różnorodnych warzyw (pietruszka, koperek, cebula), 50–60 g
- 1 ząbek czosnku, opcjonalnie
- 40–50 g nierafinowanego oleju (z oliwek, słonecznika lub orzechów)
- 1 łyżka. l. sok z cytryny
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Aby przygotować zieloną pastę, drobno posiekaj warzywa, włóż je do szklanki blendera zanurzeniowego i zalej sokiem z cytryny. Jeśli używasz czosnku, zmiażdż go, obierz, posiekaj i dodaj do warzyw. Odstaw na 5 minut. i zmiksuj blenderem na pastę, stopniowo dodając nierafinowany olej. Powinieneś otrzymać gęstą masę.
- Odcedź tuńczyka (nie będzie Ci potrzebny). Miąższ rozgnieć widelcem. Ogórka drobno posiekać, połączyć z tuńczykiem, obficie popieprzyć i wymieszać z łyżką zielonego dressingu.
- Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. Posmaruj zielony dressing po jednej stronie każdego kawałka chleba. Ułożyć tuńczyka, przykryć plasterkami rzodkiewki i pieprzem. Podawaj natychmiast.
Jeśli chcesz zabrać tę kanapkę ze sobą do pracy lub szkoły, przekrój kawałki chleba na pół i przygotuj zamkniętą kanapkę.
Kanapka z tuńczykiem i awokado
Tuńczyk i awokado dobrze do siebie pasują, chociaż tuńczyk bardziej przypomina kurczaka niż rybę. Klucz do sukcesu w tym połączeniu jest jeden: awokado musi być naprawdę dojrzałe i miękkie. Sugerujemy zrobienie kanapki z tuńczykiem i awokado na bagietce, ale możesz ją łatwo zastąpić innym, wybranym pieczywem i, jeśli chcesz, sprawić, że kanapka będzie otwarta.
Kanapka z tuńczykiem i awokado
Do przygotowania kanapki na 1-2 porcje potrzebne będą:
- 1 cała mała bagietka lub kawałek dużej bagietki o długości 15–18 cm
- 1 puszka tuńczyka we własnym soku lub oleju, 175 g
- 1 małe, bardzo dojrzałe awokado
- 1 mały pomidor
- 1/2 małej czerwonej cebuli, opcjonalnie
- 3–4 gałązki kolendry lub pietruszki
- 2 łyżki l. twój ulubiony majonez
- 1 łyżka. l. olej roślinny lub olej z tuńczyka
- szczypta mielonego kminku
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Opróżnij puszkę tuńczyka. Jeśli to olej, zostaw trochę do dressingu. Rozgnieć rybę widelcem.
- Drobno posiekaj pomidora i zioła. Jeśli używasz cebuli, obierz ją i drobno posiekaj. Wymieszaj pomidory, zioła, cebulę i tuńczyka, dopraw olejem.
- Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i usuń miąższ ze skórki na talerz. Awokado rozgnieć widelcem, dodaj sól i pieprz, wymieszaj z majonezem.
- Bagietkę przecinamy poziomo, ale nie do końca. — tak, aby bagietka otwierała się jak książka. Obie połówki posmaruj mieszanką awokado i majonezu. Połóż tuńczyka z warzywami i zamknij kanapkę. Podawaj od razu lub zapakuj i zabierz ze sobą do pracy lub szkoły.
W razie potrzeby można usunąć nadmiar bułki tartej z bagietki i nieznacznie zwiększyć ilość nadzienia.
Kanapka z tuńczykiem i ogórkiem
To prawdopodobnie najprostsza kanapka z tuńczykiem, a jednocześnie jedna z najsmaczniejszych. Nie trzeba niczego smażyć, piec, ubijać. I wystarczy posiekać ogórek!
Kanapka z tuńczykiem i ogórkiem
Do przygotowania kanapki na 1 porcję potrzebne będą:
- 2 kromki chleba kanapkowego
- 1 puszka tuńczyka we własnym soku lub oleju, 175 g
- 1 mały ogórek
- 2–3 łyżki. l. miękka śmietana lub twarożek
- 1 łyżeczka musztarda z ziarnami
- 2 łyżeczki majonez
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Odcedź tuńczyka. Rozdrobnij rybę widelcem.
- Musztardę wymieszać z serkiem śmietankowym, pieprzem, dodać tuńczyka, wymieszać.
- Ogórka pokroić w cienkie plasterki i dodać sól.
- Posmaruj kawałki chleba majonezem z jednej strony. Połóż tuńczyka i ser na jednym kawałku, nakładając na siebie plasterki ogórka.
- Przykryć drugą częścią, docisnąć i przeciąć ukośnie na pół. Podawaj od razu lub zapakuj i zabierz ze sobą do pracy lub szkoły.
Nadzienie to można wykorzystać do kanapek z dowolnego innego rodzaju pieczywa: darnickiego, borodińskiego, ciabatty, bagietki. Nadaje się również jako nadzienie do bułki pita lub tortilli.
Gorąca kanapka z tuńczykiem i serem
Gorące kanapki mogą być bardzo smaczne, a jeśli nadzienie będzie soczyste, a chleb usmażony na chrupiącą skórkę, to kanapka może stać się prawdziwym majstersztykiem. Koreańska kapusta kimchi dodaje dodatkowego smaku tej kanapce z tuńczykiem. Kanapka okazuje się zrównoważona. Jeśli chcesz, aby danie było bardziej azjatyckie, skrop kimchi ciemnym olejem sezamowym.
Gorąca kanapka z tuńczykiem i serem
Do przygotowania gorącej kanapki na 1-2 porcje potrzebujesz:
- 2 duże kawałki chleba na zakwasie o długości 20–25 cm, szerokości 12–14 cm i grubości 1,5 cm
- 1 puszka tuńczyka we własnym soku, 175 g
- 100 g startej mozzarelli do pizzy
- 1 łyżka. l. tarty twardy ser
- 40–50 g kimchi
- masło
- Odcedź tuńczyka i rozdrobnij rybę widelcem. Drobno posiekaj kimchi i wymieszaj z tuńczykiem, dodaj starty twardy ser.
- Obie kromki chleba posmaruj masłem z jednej strony. Na jednym kawałku ułożyć tuńczyka z kimchi, posypać mozzarellą i docisnąć drugim kawałkiem.
- Jeśli masz gofrownicę/opiekacz do kanapek, usmaż w niej kanapkę. Posmaruj zewnętrzną powierzchnię chleba cienką warstwą masła. — Dzięki temu kanapka jest 3 razy smaczniejsza. Jeśli nie ma specjalnego urządzenia, można go usmażyć na oleju na patelni z obu stron, dociskając kanapkę niewielką wagą. Podawać na gorąco.
Jeśli chcesz, do mieszanki tuńczyka i kimchi możesz dodać posiekane zioła.
Kanapka z tuńczykiem i jajkiem w picie
To nie jest kanapka, ale…