4 ciasta serowe na urodziny Myszki Miki

4 ciasta serowe na urodziny Myszki Miki

18 listopada to urodziny Myszki Miki. Czas ugotować coś z serem. Przygotowaliśmy 4 przepisy, w których sezonowe warzywa uzupełniamy serem – dla szyku, smaku i sytości. Świetna uczta na każdą okazję!

Ciasto camembert, ziemniaki i marchewka z zieloną sałatą

Camembert w tym cieście można zastąpić kremowym serem brie, który ma podobną konsystencję i smak.

8 porcji, przygotowanie: 1 godzina 10 minut

Czego potrzebujesz:

700 g gotowego ciasta francuskiego

250 g sera camembert lub brie

800 g ziemniaków

2 średnie marchewki

100 ml kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 20% + trochę więcej do posmarowania ciasta

1 jajko

mąka

szczypta startej gałki muszkatołowej

sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Do sałatki:

100 g mieszanki rukoli i kukurydzy

1 średnia szalotka

1 łyżka. l. Musztarda Dijon

2 łyżki l. czerwony ocet winny

100 ml oliwy z oliwek

Co zrobić:

1. Rozmrozić ciasto zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ziemniaki pokroić w średniej wielkości, a marchewki w drobną kostkę. Włóż do garnka z zimną wodą, zagotuj i gotuj przez 2 minuty. Odlać wodę i lekko osuszyć warzywa nad ogniem. W razie potrzeby warzywa przełożyć na suchą patelnię i smażyć przez 1 minutę, potrząsając patelnią.

2. Do warzyw dodać śmietanę wymieszaną z gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Delikatnie zamieszaj.

3. Dno okrągłej formy żaroodpornej o średnicy 24–26 cm wyłóż papierem do pieczenia. W razie potrzeby można użyć dużej blachy do pieczenia, którą również należy przykryć papierem.

4. Oprósz stół mąką. Jedną warstwę ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy 26–28 cm. Ułożyć w formie. Na środek ciasta nałóż jedną trzecią nadzienia warzywnego i wygładź. Połóż ser na wierzchu. Ułóż resztę warzyw wokół sera, nie sięgając 1-2 cm od boków formy.

5. Pozostałe ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy 30 cm. Wolne brzegi pierwszej warstwy ciasta posmarować jajkiem ubitym ze szczyptą soli na gładką masę. Przykryj drugą warstwą ciasta i ostrożnie ściśnij krawędzie, tworząc piękną obwódkę.

6. Posmaruj ciasto pozostałym jajkiem. Jeśli chcesz, z resztek ciasta możesz zrobić dekoracje i przymocować je do ciasta.

7. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 30 minut, aż będzie całkowicie ugotowane. Wyjąć z piekarnika i od razu posmarować cienką warstwą kwaśnej śmietany. Pozostaw na 10 minut.

8. Sałatkę z szalotką obierz i posiekaj bardzo drobno. Wymieszaj musztardę, ocet i oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Sałatę przełóż do dużej miski, polej dressingiem i od razu podawaj z gorącym ciastem, pokrojonym w duże kawałki.

Camembert, placek ziemniaczano-marchewkowy z zieloną sałatą
Camembert, placek ziemniaczano-marchewkowy z zieloną sałatą

Quiche „Mascarpone, dynia i szałwia”

Pachnące ciasto o otwartej powierzchni z delikatnym nadzieniem okaże się nie mniej smaczne z ciasta francuskiego – jak lubisz.

6 porcji, przygotowanie: 1 godzina

Czego potrzebujesz:

300 g gotowego ciasta kruchego

500 g miąższu dyni

150 g mascarpone

60 g parmezanu

60 g masła

1 jajko

liście z 3–4 gałązek szałwii

brązowy cukier

mąka

sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Co zrobić:

1. Dynię pokroić w cienkie, równe plasterki. Ułożyć na desce do krojenia i posypać lekko cukrem.

2. Na nadzienie drobno posiekaj 6-8 liści szałwii. Wymieszać z mascarpone i parmezanem, startym na drobnej tarce. Doprawić solą i pieprzem.

3. Oprósz stół mąką. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek o grubości 7–8 mm.

4. Wyłóż blachę do pieczenia papierem. Przełożyć na nie ciasto. Rozsmaruj nadzienie serowe cienką warstwą, nie sięgając około 3 cm od brzegów. Na nadzieniu pięknie ułóż plasterki dyni.

5. Posmaruj ciasto jajkiem ubitym ze szczyptą soli, aż będzie gładkie.

6. Piec galette w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut. lub do całkowitego ugotowania.

7. Rozpuść masło w rondlu o grubym dnie. Na roztopione masło włóż 5-7 liści szałwii i smaż przez 1 minutę, potrząsając patelnią. Gotowe ciasto posmaruj masłem, udekoruj listkami szałwii i podawaj na ciepło.

Quiche
Quiche „Mascarpone, dynia i szałwia”

Ciasto „Bryndza, bakłażan i słodka papryka”

Ciasto to jest dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. A zamiast sera feta można użyć sera Adyghe.

8 porcji, czas gotowania 1 godzina + 1 godzina

Czego potrzebujesz:

500 g ciasta francuskiego bez drożdży

200 g lekko solonego sera

100 g twardego sera dojrzewającego

2 jajka

2 duże bakłażany

2 słodkie papryki, żółta i czerwona

1 duży mięsisty pomidor

2 czerwone słodkie cebule

1 czerwona papryczka chili

sok z 1 cytryny

liście 3-4 gałązek natki pietruszki lub kolendry

oliwa z oliwek

sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Co zrobić:

1. Obierz bakłażany i zetrzyj miąższ na grubej tarce i włóż do durszlaka. Wlać sok z cytryny i sól. Wymieszaj i pozostaw na 30 minut.

2. Rozmrozić ciasto zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Drobno posiekaj cebulę i papryczkę chili (z nasionami lub bez). Paprykę pokroić na 4 części, usunąć nasiona i błony, pokroić w drobną kostkę.3. W rondlu lub patelni z wysokimi ściankami rozgrzej 2-3 łyżki. l. obrazy olejne Dodać cebulę, papryczkę chili i paprykę. Smażyć na dużym ogniu, 2-3 minuty. Zmniejszyć ogień do średniego, zalać 100 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 2-3 minuty. Dodaj 1-2 łyżki. l. oliwa i drobno pokrojony pomidor. Delikatnie wymieszaj, przykryj i gotuj przez kolejne 3 minuty.

4. Dodaj bakłażana. Doprawić solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez 5–6 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj drobno posiekane warzywa. Rozgrzej się przez 1 minutę. i zdejmij z ognia. Całkowicie ostudź nadzienie warzywne.

5. W misce rozgnieć ser widelcem. Mieszamy na gładką masę z jajkami ubitymi ze szczyptą soli i twardym serem, startym na drobnej tarce.

6. Rozwałkuj ciasto na dwie cienkie prostokątne warstwy jednakowej wielkości. Nasmaruj oliwą blachę do pieczenia lub dużą, stosunkowo płytką prostokątną blachę. Ułożyć jedną warstwę ciasta, formując boki. Rozłóż nadzienie warzywne równą warstwą. Na to ser. Przykryć drugą warstwą ciasta. Ostrożnie ściśnij krawędzie na całym obwodzie blachy do pieczenia, w razie potrzeby odetnij nadmiar ciasta. Ciasto posmaruj masłem.

7. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25–30 minut. Wyjąć i pozostawić ciasto na 20-30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Ciasto „Bryndza, bakłażan i słodka papryka”
Ciasto „Bryndza, bakłażan i słodka papryka”

Otwarte ciasto „Mozzarella, pomidory i czosnek”

Do tego ciasta sprawdzi się każda mozzarella, buratta czy stracciatella. Nawiasem mówiąc, możesz zrobić ciasto z ciasta kruchego.

10–12 porcji, czas gotowania 2 godziny + 1 godzina

Czego potrzebujesz:

250 g niesolonych krakersów, najlepiej pełnoziarnistych

200 g mozzarelli, nadającej się do pizzy

150–180 g kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 20% lub większej

50 g twardego sera dojrzewającego

30 g masła

2 duże jajka

1 kg mięsistych pomidorów w kremie

1 czerwona słodka cebula

6–8 dużych ząbków czosnku

liście 2–3 gałązek świeżego tymianku

oliwa z oliwek

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Co zrobić:

1. Pomidory przekrój wzdłuż na pół. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przecięciem do góry. Spryskaj olejem, najlepiej z butelki ze sprayem. Doprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25–30 minut. Pomidory powinny być złociste i chrupiące z wierzchu.

2. Pokrój czosnek na 2–4 ​​części. W małym rondlu o grubym dnie podgrzej mieszaninę masła i 2 łyżek. l. oliwa z oliwek. Dodać czosnek i smażyć na średnim ogniu przez 5-6 minut, mieszając. Oliwę przecedź przez sito. Drobno posiekaj czosnek.

3. W misie blendera zmiel krakersy na drobny okruch. Dodaj jajka ubite ze szczyptą soli na gładką masę i 5-6 łyżek. l. olej czosnkowy. Ubijaj do konsystencji mokrego piasku morskiego.

4. Nasmaruj żaroodporną tortownicę o średnicy 22–24 cm oliwą z oliwek. Ciasto mocno wciskając w spód formujemy spód tworząc wysokie boki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 8–10 minut, spód powinien się złocić. Umieść patelnię na ruszcie.

5. W misce wymieszaj mozzarellę i twardy ser, starty na grubej tarce na gładką masę, czosnek i połowę drobno posiekanego tymianku. Dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Nadzienie powinno mieć konsystencję gęstego ciasta, jego połowę wyłożyć na przygotowany spód i za pomocą silikonowej szpatułki dokładnie rozprowadzić je na równą warstwę. Nie dociskaj ciasta zbyt mocno, nie powinno pęknąć!

6. Na nadzieniu serowym ułóż połowę pomidorów, przecięciem do góry. Wciśnij je lekko w farsz. Posyp pomidory pozostałym nadzieniem serowym i połóż większą ilość pomidorów. Skropić pozostałym olejem czosnkowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 60–70 minut. Za 5–7 minut. Przed końcem pieczenia ułożyć cienkie półkrążki cebuli i posypać resztą tymianku. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij je i pozostaw na stole na 45-60 minut. Podawać letnie lub zimne.

Otwórz ciasto
Otwarte ciasto „Mozzarella, pomidory i czosnek”
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ciasta #otwarte ciasto #quiche #sernikPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja