3 sposoby przygotowania mięsa na tatar
Olga Zacharowa 08 września 2021 r4,60 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz
Tatar mięsny – jedno z najbardziej kontrowersyjnych dań naszych czasów. Niektórzy są gotowi jeść go codziennie, inni nawet nie odważą się spróbować. Nadal proponujemy eksperymentować i przygotować tatara na jeden z trzech sposobów.
O czym porozmawiamy w artykule:Krojenie na zimnoKrajanieMielenie
Jeśli chcesz ugotować tatar w domu, przestrzegaj pewnych zasad. Mięso musi być surowe i najlepszej jakości – od zaufanego producenta lub od własnego rzeźnika na targu. Spośród wszystkich dań wybierz polędwicę lub cienki brzeg. Polędwica, klasyczny sposób na tatar, według szlachetnych mięsożerców, rzeźników i szefów kuchni jest nadal trochę nudna, ale cienka krawędź jest teksturowana, tłusta i ma bogaty smak – doskonała opcja.
Mięso zostało zakupione i teraz trzeba je odpowiednio ugotować. Istnieją 3 sposoby:
Krojenie na zimno
Mięso przerobić tak, aby powstał gruby krążek o grubości 5-6 cm. Mięso zamrozić, ale nie za bardzo, aby dało się je pokroić ostrym nożem. Mięso pokroić w poprzek na warstwy o grubości 7-8 mm. Najpierw pokrój powstałe kawałki w paski, a następnie w małe kostki o wymiarach 5×5 mm. Przygotowane mięso ostudzić, najlepiej na lodzie. Aby to zrobić, włóż pokruszony lód do dużej miski, a na nią mniejszą. Zatop dno i większość w lodzie. Ułożyć przygotowane kawałki mięsa.
Krajanie na plastry
Przetwórz cięcie, aby uzyskać grubą podkładkę o grubości 5-6 mm. Ostudzić mięso. Mięso pokroić w poprzek na warstwy o grubości 7-8 mm. Najpierw pokrój powstałe kawałki w paski, a następnie w małe kostki 5×5 mm. Przygotowane mięso ostudzić w sposób opisany powyżej – na lodzie.
Tatar mięsny, do którego wołowinę pokrojono w drobną kostkę
Szlifowanie
Zamrozić mięso. Pokrój w średnie kostki. Umieść metalową maszynkę do mielenia mięsa w zamrażarce na co najmniej 2 godziny. Metal powinien być pokryty szronem. Przełóż mięso przez maszynę do mięsa. Przygotowane mięso ostudzić w sposób opisany powyżej – na lodzie.
Tatar mięsny, do którego zmielono wołowinę
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #wołowina #jak gotować #Olga Zakharova #tatar #polędwica #tatar wołowyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość na_ur6 lutego 2020 r
Ja zawsze drobno siekam tatar nożem. Mięso lekko zamrażam w zamrażarce.
00OdpowiedźOlga Zacharowa30 sierpnia 2017 r
Elena, jeśli mięso pochodzi z zamrażarki, noże są z zamrażarki, wszystko ułoży się we właściwej formie. Chociaż możesz spróbować blenderem. Pytanie tylko czy potrafi takie mięso zmielić czy nie…
00Odpowiedź
27 sierpnia 2017 r
Maszynka do mielenia mięsa wyciska sok z mięsa. Moim zdaniem dla zachowania pełni smaku warto skorzystać z miksera lub blendera.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych